Schouten wil geen aparte fosfaatrechten voor vleesveesector

De VVD maakt zich zorgen omdat de 460.000 fosfaatrechten die nu al aan vleesveehouders zijn uitgegeven, drukken op het plafond van de melkveesector. Dat aantal gaat nog groeien tot 760.000 rechten. „Als deze rechten worden verkocht aan melkveehouders, zal het fosfaatplafond worden overschreden”, waarschuwt de partij.
In haar antwoord erkent de minister dat vleesveehouders en melkveehouders rechten onderling kunnen verhandelen. Maar ze wijst er ook op dat vleesveehouders die fosfaatrechten toegewezen hebben gekregen, deze rechten nodig hebben als ze jongvee houden dat bestemd is om een kalf te krijgen. Vleesveehouders die deelnemen aan de Vrijstellingsregeling Zoogkoeienhouderij hebben weliswaar geen rechten nodig, maar ze hebben hun rechten moeten inleveren toen ze zich voor de regeling aanmeldden, dus die rechten komen niet op de markt.
De rechten van vleesveehouders komen dus enkel op de markt, en eventueel in de melkveesector, als die bedrijven stoppen, schrijft de minister.
Aparte stelsels
Daarbij speelt ook dat het labelen van fosfaatrechten als ‘uitsluitend bestemd voor de vleesveehouderij’, zodat ze enkel binnen die sector kunnen worden verhandeld, twee aparte stelsels en markten creëert. Dat lukt enkel met een wetswijziging en een bijbehorende nieuwe staatssteunprocedure, en daar zitten niet veel mensen op te wachten.
Daarbij zijn er volgens de minister ook praktische problemen, zoals bij bedrijven die zowel melkvee als vleesvee houden.