Extensief bedrijf haalt meer eiwit van eigen land

Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van LTO en NZO. In 2017 voldeed de helft van de 283 bedrijven waarvan Kringloopwijzer data beschikbaar was aan de 65 procent eiwit van eigen land norm.
Minder melk per hectare en per koe
Bedrijven die minder dan 65 procent eiwit van eigen land haalden in 2017 produceerden bijna 7000 liter melk per hectare grond minder dan bedrijven die meer dan 65 procent eiwit van eigen land haalden. Ook was de melkproductie per koe ruim 900 liter lager en het krachtvoerverbruik per kilogram melk 23 gram minder. Het aandeel krachtvoer en bijproducten in het rantsoen was 5 procent lager. Per hectare grond oogsten de bedrijven met meer dan 65 procent eiwit van eigen land in 2017 ruim een ton drogestof gras meer en bijna twee ton drogestof snijmais extra.
Voerbenutting verbeteren
Maar dit betekent niet dat extensiveren de enige mogelijkheid is om meer eiwit van eigen land te halen, zegt onderzoeker Gerjan Hilhorst van proefbedrijf KTC de Marke. Hij heeft de variatie in het percentage eiwit van eigen land onderzocht tussen bedrijven met dezelfde melkproductie per hectare, aan de hand van cijfers die de Vruchtbare Kringloop Achterhoek opleverde. De verschillen tussen bedrijven met dezelfde melkproductie per hectare blijken ook groot te zijn. ‘Veehouders willen weten hoe je met gelijkblijvende melkproductie per hectare het percentage eiwit van eigen land kunt vergroten. De uitdaging ligt enerzijds bij het verhogen van de eiwitopbrengst van het land maar minstens zo belangrijk is de benutting van de voedermiddelen die je zelf teelt door de veestapel. Daarmee is het ook meeste geld te verdienen.’