Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Levensduur logo
  • Home
  • Fokkerij
  • Jongvee
  • Voeding
  • Gezondheid
  • Huisvesting
LevensduurJongveeToekomst van melkveehouderij begint bij het kalf

Toekomst van melkveehouderij begint bij het kalf

“We willen toekomstige vaarzen op een leeftijd van 22 maanden laten afkalven. Dat kan alleen wanneer er gedurende de opfok niets mis gaat”, vertelt Eline Hoekstra (20).
Eline Hoekstra en haar vader
Eline Hoekstra en haar vader

Het melkveebedrijf van de familie Hoekstra bestaat uit vader Anne, moeder Lianne, zoon Marco en dochter Eline. Veel koeien, weinig jongvee. Dat is momenteel de ambitie van veel melkveebedrijven. Op dat punt vormt het melkveebedrijf van de familie Hoekstra (Haule, Friesland) geen uitzondering. Wel uitzonderlijk: de grote aandacht die Hoekstra schenkt aan de opfok van kalveren.

Wereld van voedsel voorzien

Eline is derdejaars studente Dier- en Veehouderij aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Op het ouderlijk bedrijf helpt ze af en toe. Hoe kunnen we de wereld voeden, zonder de planeet uit te putten? Over dat soort vraagstukken buigt Eline zich bij Van Hall Larenstein. “Melkveebedrijven zullen efficiënt moeten produceren, zonder daarbij zaken als dierenwelzijn en biodiversiteit uit het oog te verliezen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. De wereldbevolking groeit sterk. En die bevolking heeft behoefte aan gezond voedsel, dat op een duurzame manier wordt geproduceerd.”

Die duurzame, toekomstgerichte manier van produceren begint op een melkveebedrijf bij een goede opfok van kalveren. “De kalfjes van nu, zijn over twee jaar melkkoeien. Die vervolgens nog jaren probleemloos melk moeten kunnen produceren.”

“Duurzame melkveehouderij begint bij goede opfok kalveren”

Vier V’s

De familie Hoekstra besteedt vanaf de geboorte van het kalf veel aandacht aan de volgende generatie. “Bij de verstrekking van biest, hanteren we vier V’s: veel, vlug, vaak en vers. Kalveren worden de eerste drie dagen vier keer per dag gevoed.” Vervolgens worden de kalveren tot een leeftijd van negen weken hard gevoerd. “Veel voerschema’s gaan uit van een maximale melkgift van zeven a acht liter per dag. Onderzoek toont aan dat kalveren bij die hoeveelheden nog steeds honger hebben. We hebben deelgenomen aan een proef van onze dierenartsenpraktijk waarbij kalveren beperkt of onbeperkt melk konden drinken. Die innovatieve manier van voeren bevalt ons goed. We verstrekken nu tot maximaal twaalf liter per dag.”

Deze melkgift wordt vervolgens weer vrij snel afgebouwd: daarmee wordt de opname van kracht- en ruwvoer gestimuleerd. “Ons uiteindelijke streven: pinken op een leeftijd van dertien maanden insemineren, om ze op 22 maanden te laten afkalven.”

“De kalveren van nu, zijn de koeien van de toekomst.”

Bedrijfsovername

Het ouderlijk bedrijf heeft de nadrukkelijke interesse van Eline. “Maar of ik het bedrijf later ga overnemen, weet ik nog niet. Melkveehouder is een mooi, veelzijdig vak en de omgang met dieren spreekt mij erg aan. Aan de andere kant: een baan buitenshuis lijkt me ook heel leuk.” De familie melkt nu ruim negentig koeien. Volgens Eline een mooie omvang, óók in de toekomst. “Een melkveebedrijf waar in principe geen vreemde arbeid nodig is: dat is wat mij betreft ideaal.”

Tekst: Kalvolac

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Levensduur
Het streven naar een langere levensduur bij melkvee is een belangrijk onderwerp. Er zijn veel managementfactoren die de levensduur beïnvloeden. Melkvee zoomt op deze site in op het management van huisvesting, voeding, jongvee en gezondheid. De basisfactoren waar winst te behalen is.
Levensduurpartners
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top