Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoerRuwvoerIn 2018 fors lager percentage eiwit van eigen land

In 2018 fors lager percentage eiwit van eigen land

In 2018 daalde het percentage eiwit van eigen land op de meeste Nederlandse melkveebedrijven. Dit heeft vooral te maken met de extreme droogte. Deelnemers aan het project ‘Eiwit van eigen land’ doen een pleidooi voor een meerjarig gemiddelde. De kansen om het aandeel eigen eiwit te verbeteren liggen vooral op het verlagen van eiwitgehalte in het rantsoen.

De zeven deelnemers behaalden in 2018 gemiddeld 52 procent eiwit van eigen land. In 2017 lag dit nog op 64 procent. Samen met WUR, PPP-Agro Advies en Bel Leerdammer, die het project ondersteunen hebben ze een checklist opgesteld om op het individuele bedrijf het aandeel eiwit van eigen land te verhogen. De betrokken veehouders geven aan dat ze er mee aan de slag willen, mits er een goede analyse ligt en er duidelijke handvatten zijn om op te sturen.

De checklist die binnen het project is opgesteld, bestaat uit de volgende punten:

  1. Weet waar je staat; dus ga eerst goed analyseren wat je resultaat is op ‘eiwit van eigen land’ in de Kringloopwijzer van afgelopen jaar, en hoe dit tot stand is gekomen.
  2. Analyseer de rantsoenpagina in de Kringloopwijzer, hoe hoog is het ruw eiwit per kVEM in het totale rantsoen. Bij meer dan 160 ruw eiwit/kVEM kan hier sowieso nog op geoptimaliseerd worden.
  3. Analyseer de gewasopbrengst, hoe ligt deze in vergelijking met voorgaande jaren en de benchmark (BIN) bedrijven? Als dit veel afwijkt kan er sprake van zijn dat er minder is gegroeid, en anders minder benut door gebruik van (te)veel aankoop van voer.
  4. Analyseer vervolgens het bodemoverschot, als dit veel hoger is dan bij collega bedrijven zegt dat iets over de manier waarop bemesting en ruwvoeropbrengst op elkaar afgestemd zijn. Als dit veel hoger is dan bij collega’s klopt er dus iets niet op het eigen bedrijf.
  5. Formuleer op basis van bovenstaande analyse bedrijfsdoelstellingen op het gebied van voeding en bemesting.

Streven naar lager eiwit in rantsoen

Volgens de samenwerkende partijen zoeken veehouders het vaak in het verhogen van de opbrengst. Zij zien juist mogelijkheden tot het verlagen van de totale eiwitbehoefte. Bij de deelnemende veehouders lagen daar ook de kansen. Als voorbeeld noemen de projectbegeleiders dat er bij dezelfde hoeveelheid melk per hectare verschillen zijn van ruim 312 kilo eiwitopname (50 kilo stikstof). Bij dezelfde gewasopbrengst geeft dit dan al een hogere eiwitbenutting van 8 procent. Daarnaast zien zij ook betere resultaten op scores voor andere onderdelen als broeikasgasemissie en ammoniakemissie. Het advies is om te werken naar een ruw eiwitgehalte van het totale rantsoen van rond de 160 of net daaronder.

Foto van Sjouke Jacobsen
Tekst: Sjouke Jacobsen

Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.

Beeld: Susan Rexwinkel

Bron: Verantwoorde Veehouderij

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top