Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoerRuwvoerRuwvoer is hot, maar pas op dat het niet warm wordt!

Ruwvoer is hot, maar pas op dat het niet warm wordt!

Als geld zich zo snel kon vermenigvuldigen dan schimmels en gisten in de kuil, dan waren we allemaal stinkend rijk. Zo zijn er metingen gedaan waarbij de populatie gisten zich na 12 uur in een wiers met maar liefst 1000% vermenigvuldigt. En dan te bedenken dat meer dan de helft van de kuilen niet voldoet aan de gewenste dichtheid. Daarom wat feiten en tips op een rij.

Planet Proof zuivel, beter leven zuivel, 65 % eigen eiwit, veel verschillende eisen maar ook mogelijkheden tot een betere melkprijs. Wat te doen om voor bovenstaande in aanmerking te komen? Eigen geteeld ruwvoer zo gezond mogelijk omzetten in melk en of vlees. Eigenlijk was dit qua kostprijs altijd al de meest rendabele manier om te boeren, goed en gezond ruwvoer melkt altijd makkelijk, dat weet iedere veehouder.

Toename gisten met 1000% in 12 uur tijd

Dit geeft voederwaardeverlies, een lagere droge stof opname, een verslechtere verteerbaarheid van het totale rantsoen en een vergroot risico op gezondheidsproblemen. Na opwarming van kuilen zien we namelijk vaak uitbraken van schimmels

Een overmaat aan gisten is vaak de oorzaak van opwarming. Gisten zitten op het gewas en de omstandigheden bepalen hoeveel ze aanwezig zijn. Vervolgens bepalen managementkeuzes of ze zich in de kuil of na openen kuil verder kunnen ontwikkelen of niet. Op een gemiddeld gewas zitten 100.000 cfu gisten/ gram gras. Hoe langer het duurt ( velddagen ) voordat het gewas onder plastic zit, zuurstof eruit gaat en de pH gaat dalen. Er zijn zelfs metingen gedaan waar de populatie zich na 12 uur in een wiers vermenigvuldigt had naar 1.000.000 cfu gisten/gram gras. Dat is ook de reden waarom wordt geadviseerd om maximaal 2 velddagen aan te houden ( Tussen maaien en gras onder plastic ). Latere snedes adviseren we juist nog kortere veldperiodes. Gewas gaat verhouten en is moeilijker aan te rijden, zuurstof blijft dus langer aanwezig in de kuil.

Tweederde kuilen te lage dichtheid

Er moet in een korte tijd veel gras naar binnen worden gebracht, de aanvoersnelheid in tonnen per uur ligt gemiddeld erg hoog en varieert tussen de 30 en 80 ton / uur. Wij houden als vuistregel altijd aan dat de helft van de aanvoersnelheid in tonnen per uur op de kuil moet staan, 15 tot 40 ton dus als we naar de aanvoersnelheid kijken. Uit een praktijkonderzoek in de Achterhoek bleek dat 67 % van de kuilen niet de gewenste dichtheid had en dat het probleem toenam wanneer niet aan de vuistregel werd voldaan. Als het praktisch mogelijk is , zet dan een extra trekker op de kuil.

Meer melk met een schone kuil

Uit onderzoek in 2013 blijkt dat vaarzen ruim 1 kilo droge stof minder opnemen van een vervuild rantsoen ten opzichte van niet-vervuild rantsoen. Als we uitgaan van 950 VEM per kilo droge stof, staat dat gelijk aan 2 kilo melk minder per koe. De hoeveelheid gisten in een vervuild rantsoen kwamen uit op 66 miljoen per gram. Bij niet-vervuild rantsoen was dat aantal 107.151 per gram. Die verschillen kwamen ook terug in pensvloeistof. Een onderzoek uit 2011 toonde al aan dat een toenemende hoeveelheid gisten in de pens leidt tot 23% verminderde verteerbaarheid van de NDF. Een te grote hoeveelheid gisten in de kuil zorgen ook voor de eerste temperatuursverhoging. Hierdoor kunnen schimmels toenemen en mycotoxinen vormen. Deze hebben een negatieve invloed op de gezondheid van de dieren en de vruchtbaarheid. Het is dus van groot belang dat de kuil schoon is. Dat is bepalend voor de rantsoenefficiëntie en het uiteindelijke rendement.

Wel of geen inkuilmiddelen?

Bij perfecte omstandigheden en goed inkuilmanagement is een inkuilmiddel niet nodig. De keuzes die je vooraf maakt, bepalen achteraf het succes. Weet dus goed wat de omstandigheden zijn en met name wat de gevolgen daarvan zijn. Neem op basis daarvan het besluit om wel of geen inkuilmiddelen te gebruiken.

Nederlandse graskuilen zijn over het algemeen goed verteerbaar. Ze bevatten meer dan voldoende suikers. Het is dan meestal niet nodig een inkuilmiddel met enzymen te gebruiken. Dat kan zelfs het risico met zich meebrengen dat de kuilen nog sneller gaan verteren.

Als de omstandigheden er naar vragen door een koud voorjaar of vervuiling met zand of mest, is het belangrijk dat het leger goede bacteriën sterk genoeg is om de slechte micro-organismen tegen te gaan. Uit onderzoek (2006) is aangetoond dat de volgende doseringen het beste effect hebben:
- 100.000 cfu melkzuurvormende bacteriën (homofermentatief) per gram gras
- > 100.000 cfu azijnzuurvormende bacteriën (heterofermentatief) per gram gras. Hiermee blijft de kuil schoon. En de koeien gezond.

Bekijk onze verschillende inkuilmiddelen

Tekst: Van Iperen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top