‘5G niet gevaarlijker dan voorlopers mobiel internet’

Dat zegt Frank Leferink, hoogleraar elektrotechniek aan de Universiteit Twente, naar aanleiding van verontruste berichten van enkele boeren, die testen met het 5G-netwerk als mogelijke oorzaak aanwezen voor hun paniekerige koeien.
Volgens Leferink zorgt 5G straks – wanneer de volledige mogelijkheden ervan worden toegepast – juist voor een vermindering van de elektromagnetische velden. „Want 5G richt veel specifieker op één apparaat dan 4G, dat juist constant over een groot gebied uitzendt. Ik vergelijk het graag met een vuurtoren, die alleen nog een gericht signaal uitzendt naar een boot, wanneer dat nodig is in plaats van een continu signaal uit te zenden naar de omgeving.”
Dat veel mensen sceptisch zijn over de nieuwe ontwikkeling, is niets nieuws, aldus de hoogleraar. „Dat gaat al zo sinds de uitvinding van de stoomtrein. Nieuwe ontwikkelingen zijn nu eenmaal eng.”
Moeilijk aantoonbaar
Leferink wil overigens niet beweren dat aan elektromagnetische velden totaal geen gezondheidsrisico’s kleven. „Het is heel moeilijk aan te tonen dat elektromagnetische velden niet gevaarlijk zijn en het is ook heel moeilijk aan te tonen dat de velden juist wél gevaar opleveren. Er is echter weinig reden om aan te nemen dat er verschil is tussen eerdere generaties mobiel internet en het nieuwe 5G.”
Geconfronteerd met de mededeling dat sommige melkveehouders toch echt denken dat 5G de oorzaak is van hun paniekerige koeien, zegt de hoogleraar dat er nog steeds zaken omtrent elektromagnetische velden onduidelijk zijn. „Ik ken ook verhalen van koeien, die in eerste instantie niet onder een dak met zonnepanelen wilden staan. Daarvoor deinsden ze terug, maar na enkele maanden realiseerden ze zich dat dat dak toch niet zo gevaarlijk was en vonden ze het geen probleem meer. Ik ben dus benieuwd of er bij de invoering van 5G nog meer meldingen bij jullie op de redactie binnenkomen.”