Duidelijkheid derogatie 2020/21 niet voor december

Dat schrijft de minister in een Kamerbrief. Vanwege de berichten over mestfraude is de huidige derogatieperiode 2018-2021 in twee stukken geknipt. De EU verleende Nederland voor twee jaar derogatie, en die periode zou verlengd worden als ons land een plan zou presenteren voor de aanpak van mestfraude.
Minister Schouten zal binnen drie maanden een rapportage over de resultaten van deze aanpak naar de Europese Commissie sturen, samen met de jaarlijkse rapporten over de resultaten van controles van en de waterkwaliteit op derogatiebedrijven. Als de Commissie de resultaten van de stappen die Nederland heeft gezet om de fraude aan te pakken - risicogerichte inzet op intermediairs, betere samenwerking tussen toezichthouders en het gebruik van slimme technologie - goedkeurt, kan Nederland deze aanpak in september presenteren aan het Nitraatcomité. In de volgende vergadering, in december, zal de Europese Commissie dan de verlenging van derogatie voor Nederland kunnen presenteren, en kunnen de leden van het Nitraatcomité over deze verlenging stemmen.
Een eerdere beslissing is niet mogelijk, schrijft Schouten, omdat na de Europese verkiezingen van eind mei ook een nieuwe Commissie wordt samengesteld. Dat proces neemt een tijd in beslag en pas in november zal de nieuwe Commissie worden benoemd. Politieke besluiten - en het verlenen van derogatie is daar een van - kunnen pas worden genomen als die nieuwe Commissie daadwerkelijk is geïnstalleerd.
Geen bijstelling
Een bijstelling van de derogatie is niet aan de orde, schrijft Schouten. De voorstellen van LTO over bijvoorbeeld een gewasspecifieke derogatie zullen in de komende periode dus niet worden meegenomen. Het tijdpad is te krap om, ten opzichte van de huidige derogatie, nieuwe elementen of andere veranderingen mee te nemen.