Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsGezondheidZiektepreventie‘Helft van drinkwater heeft smaakafwijking’

‘Helft van drinkwater heeft smaakafwijking’

Uit alle data van Eurofins Agro blijkt dat meer dan de helft van het drinkwater voor vee afwijking vertoont in hardheid, ijzer en pH. Het laboratorium waarschuwt voor de smakelijkheid van het water.

Bijna de helft van de ingestuurde monsters valt niet binnen de streefwaardes voor hardheid. Een kwart van de monsters vertoont een afwijkende pH. Ongeveer 10 procent bevat een te hoog ijzergehalte. De laatste jaren wijken de pH-waardes minder af, maar de hardheid en het hoge ijzergehalte blijven een structureel probleem, aldus Eurofins.

Volgens het laboratorium tast structurele afwijking de smakelijkheid van het water aan, omdat deze sterk is gerelateerd aan de pH, hardheid en ijzer. „Dit heeft tot gevolg dat melkkoeien minder zullen drinken. Schoon drinkwater is belangrijk voor een goede melkproductie. Melk bestaat voor 88 procent uit water. Voor elke liter melk heeft een koe drie liter water nodig. Dus als een koe minder drinkt, is er ook minder water beschikbaar voor de omzetting naar melk.”

Andere problemen

Naast de verminderde wateropnames wijst Eurofins ook op andere problemen die een afwijkende pH en ijzer geven. Een te hoge pH kan zorgen voor spijsverteringsproblemen. Het heeft een laxerend effect, waardoor er meer water wordt afgescheiden via de mest dan gebruikt kan worden voor de omzetting naar melk. Een te lage pH zorgt voor sterkt verzuurd water en dat kan leiden tot pensverzuring.

Een te laag ijzer gehalte kan resulteren in ijzertekort in de koe met als gevolg diarree en een verminderde opname van andere elementen, zoals koper en zink. Ook zorgt een te hoog ijzergehalte sneller voor roest en aanslag in de leidingen.

Oplossingen

Veehouders die te maken hebben met een te hoge pH in het drinkwater, adviseert Eurofins om een pH verlagend product toe te voegen aan het water. Om iets aan de hardheid van het water te doen, kan een waterontharder een oplossing bieden, al waarschuwt het laboratorium voor het feit dat deze ook andere, goede mineralen uit het water filtert. Als derde tip noemt Eurofins het beluchten van het water door middel van een filter. „Hierdoor gaat het ijzer ‘vlokken’ en kan het ijzer uit het water gefilterd worden.”

Foto van Sjouke Jacobsen
Tekst: Sjouke Jacobsen

Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top