Gemiddeld nog steeds sprake van neerslagtekort

Volgens de weerdienst zijn de verschillen regionaal groot. Op de zandgronden in het zuiden en oosten is sinds 1 april 2018 ongeveer 100 tot 200 millimeter minder neerslag gevallen dan verdampt. In Noord-Holland, Zuid-Holland, Drenthe en op de Veluwe is inmiddels sprake van een neerslagoverschot van 30 tot 80 millimeter. In de rest van Nederland is sprake van een tekort van 10 tot 60 millimeter.
Weeronline geeft aan dat de droge voorgeschiedenis in de lente en in de zomer nog een rol spelen. Vooral op de zandgronden is nog onvoldoende regen gevallen om het grondwaterpeil weer op een normaal niveau te brengen. Dit betekent dat bij een nieuwe periode van droogte in het komende groeiseizoen sneller dan gebruikelijk problemen kunnen ontstaan.
Wel stelt de online weerdienst dat de overlast in de praktijk kleiner zal zijn dan de cijfers doen vermoeden. Normaal gesproken wordt al het overtollige hemelwater in de winter massaal geloosd op de Noordzee en op het IJsselmeer. Dit jaar hebben Rijkswaterstaat en de waterschappen er veel aan gedaan om juist zoveel mogelijk hemelwater en rivierwater vast te houden. Zo werd water van het IJsselmeer Friesland ingepompt, terwijl normaal water afgevoerd moet worden. Hierdoor zijn de grondwaterstanden op veel plaatsen geleidelijk gestegen, aldus Weeronline.