Affakkelen om methaanuitstoot koeien te verminderen

Dat schrijft het blad Resource, dat sterk verbonden is met de Wageningen Universiteit. Van Roessel vangt de mest van zijn 65 melkkoeien sinds december 2018 op in een mestzak van 1.500 kuub. Twee pijpen verbinden de mestzak met een zogenaamde ‘gaszak’, waarin het uit de mestzak gevormde gas wordt opgevangen. Roland Melse, projectleider van de pilot, legt uit: „Het gas in de mestzak is puur biogas, dat voor 60 procent uit methaan bestaat. In normale mestsilo’s verdwijnt dat gas naar de lucht, maar hier willen we het verbranden.”
Achtentwintig keer minder schadelijk
Dat verbranden klinkt niet heel milieuvriendelijk, maar het zorgt volgens Melse toch wel degelijk voor een reductie van impact op het klimaat. „Een kilo methaan draagt 28 keer meer bij aan de opwarming van de aarde dan een kilo kooldioxide. Door het methaan om te zetten in CO2 zet je een sterk broeikasgas om in een veel minder sterk broeikasgas.”
Het gevormde methaan gebruiken voor nuttigere doeleinden gaat niet, verzekert de onderzoeker. „Bij de mestopslag op boerenbedrijven gaat het maar om relatief kleine hoeveelheden, die bovendien maar gedurende een paar maanden per jaar vrijkomen. In het voorjaar wordt de mest gewoon uitgereden. Gebruik van dat biogas om bijvoorbeeld water te verwarmen is niet rendabel.”
Weinig winterse methaan
Voorlopig valt de gasontwikkeling op het melkveebedrijf nog tegen. Volgens Van Roessel en Melse speelt de lage wintertemperatuur daarbij een grote rol. Bij een hogere temperatuur produceren de bacteriën in de mest meer biogas. Dat er zo weinig biogas gevormd word is op zich goed nieuws. Hoe minder methaan, hoe beter, stellen Van Roessel en Melse. „Maar als straks de zon op de mest komt te staan, dan komt die gasproductie snel op gang”, zegt Van Roessel.
Naast de proef op het melkveebedrijf van Van Roessel, begeleidt Melse nog twee andere proeven. Bij die proeven wordt het methaan niet afgefakkeld, maar door bacteriën afgebroken. Wageningen UR coördineert in totaal voor 8,5 miljoen euro aan pilots om de uitstoot van methaan te verminderen en aan de uitstootreductiedoelstellingen voor 2030 te werken.