Innovatief uit de Knel staakt gesprek met minister

Het probleem zit rond de vraag of Nederland fosfaatrechten had mogen toekennen aan niet-melkveebedrijven. In de staatssteunbeschikking, waarin de Commissie Nederland toestemming geeft om een fosfaatrechtenstelsel te introduceren staat in het begin duidelijk vermeld dat het om 17.800 melkveebedrijven gaat, maar later in de tekst gaat het vooral over ‘bedrijven met melkvee’. Het ministerie heeft dat geïnterpreteerd als elk bedrijf dat melkvee heeft, en daar vallen ook vleesveebedrijven onder. Melkveebedrijven zijn volgens de definitie in de beschikking bedrijven met als hoofdactiviteit de productie van melk, en dus niet alle bedrijven waar een melkkoe rondloopt. Het ministerie wil met de fosfaatrechten echter alle melkproductie dekken, ook om bijvoorbeeld te zorgen dat jongvee uit de melkveehouderij niet buiten de sector wordt geplaatst.
Volgens Innovatief uit de Knel klopt die interpretatie niet. „Onze advocaten hebben er ook naar gekeken, en die concluderen dat de rechten enkel aan melkveebedrijven hadden mogen worden verleend“, stelt Antonissen. „Als de rechten die in de vleesveehouderij terecht zijn gekomen, aan knelgevallen waren toegekend, was er nu geen probleem.“
'Hef geen sancties over 2018'
Antonissen is nu in overleg met de landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer, en zal hen vragen in het debat van vanmiddag een motie in te dienen waarin wordt gevraagd om voorlopig geen sancties te heffen op overtreders van het fosfaatrechtenstelsel. „Eerst moet deze onduidelijkheid zijn opgelost“, meent hij. „En bovendien is het onzin om ondernemers al te beboeten wanneer er nog steeds procedures lopen over het stelsel.“
Hij heeft aangekondigd ook naar de Europese Commissie te stappen en daar een klacht in te dienen over het feit dat Nederland, in tegenstelling tot wat de Commissie heeft beschikt, fosfaatrechten heeft toegekend buiten de melkveesector.
Het ministerie was niet bereikbaar voor commentaar.