Flynth: grote verschillen in marges tussen melkveebedrijven

Gemiddeld lag de marge in 2024 op bijna 6 cent per kilo melk. Voor 2025 rekent Flynth met een gemiddelde van 7,5 cent. Achter dit gemiddelde gaan grote verschillen schuil. Sommige melkveebedrijven halen een marge van bijna 17 cent per kilo melk. Aan de andere kant zijn er ook bedrijven die geld toeleggen en uitkomen op een negatieve marge van min 2 cent per kilo melk.
Bedrijven met laagste marge geven meer per kilo melk uit
Het verschil tussen deze uitersten zit vooral in de kosten. De melkprijs verschilt maar weinig tussen de groepen. Het verschil in melkopbrengst is slechts 1,3 cent per kilo melk, zo becijferde Flynth. Ook andere opbrengsten spelen een beperkte rol. De grote kloof ontstaat vooral doordat bedrijven met lage marges veel hogere uitgaven hebben.
Bedrijven met de hoogste marges werken over het algemeen minder intensief en hebben minder schulden. Zij produceren met iets meer koeien juist minder melk en hebben meer grond beschikbaar. Daardoor liggen hun kosten per kilo melk lager. Bedrijven met de laagste marges hebben juist te maken met hoge kosten. Zij geven gemiddeld ruim 15 cent per kilo melk meer uit. Volgens Flynth betekent dat bij een productie van 1,2 miljoen kilogram melk bijna 187 duizend euro hogere uitgaven op jaarbasis.
Onvoldoende buffer kan liquiditeit in gevaar brengen
Volgens Flynth is juist nu aandacht voor buffers belangrijk. De melkprijs staat onder druk en de kosten lopen op. Daarnaast moeten melkveehouders vanaf 2026 waarschijnlijk meer betalen voor mestafvoer en volgt na het goede jaar 2025 vaak een hogere belastingaanslag. Zonder voldoende buffer kan de liquiditeit dan snel in gevaar komen.
Flynth benadrukt dat een financiële buffer geen vast bedrag is, maar maatwerk. Wie inzicht heeft in de eigen kosten en marges, ziet sneller of er genoeg ruimte is om tegenvallers op te vangen. De verschillen tussen bedrijven laten zien dat kostenbeheersing daarbij een doorslaggevende rol speelt.

Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Flynth
