
Maispitten in de mest? Waarom dent-mais het verschil maakt
Leer hoe zachtere korrels en hogere zetmeelverteerbaarheid zorgen voor minder zetmeelverlies, sneller uitkuilen en beter melkveerantsoen

Er zijn veel factoren die de zetmeelverteerbaarheid in mais beïnvloeden: oogsttijdstip, korrelverkleining, en hoelang de maiskuil dichtzit. Maar de grootste factor zit in het korreltype zelf. Daarbij onderscheidt dent-mais zich t.o.v. flint-mais door een zachtere korrel en een hogere zetmeelverteerbaarheid, waardoor het risico op onverteerde korrels in de mest aanzienlijk kleiner is.
Zachtere korrel, betere vertering
“Bij flint-mais is het zetmeel omgeven door een dikke, glazige korrelhuid, wat de benutting in het spijsverteringskanaal bemoeilijkt”, legt Oscar Koppelman van Pioneer uit. “Bij dent-mais is die huid veel dunner, waardoor het bloemige zetmeel beter bereikbaar is voor pensbacteriën en enzymen.”
Daarnaast bevat dent-mais minder prolamine, een plantaardig eiwit dat zetmeeldeeltjes aan elkaar laat kleven en moeilijk oplosbaar is. Hoe lager het prolamine-gehalte, hoe makkelijker zetmeel loskomt en verteerd wordt. Het resultaat? Minder onverteerde korrels in de mest en minder zetmeelverlies.
De kuil sneller open
Door de betere verteerbaarheid van zetmeel in dent-mais is het bovendien mogelijk om de kuil sneller te openen. Uit onderzoek is gebleken dat het zetmeel van dent-mais bij een snelle opening beter beschikbaar is dan dat van flint-mais (Lalotte et al. 2016, Univ, Losianne, Nancy, Frankrijk). In dit onderzoek werd de zetmeelverteerbaarheid zowel twee maanden als zes maanden na het inkuilen gemeten.
Zoals te zien is in bovenstaande tabel ligt de zetmeelverteerbaarheid van dent-mais twee maanden na het inkuilen 7% hoger dan bij flint-mais.
Koppelman
"De zetmeelverteerbaarheid van flint-mais neemt weliswaar toe wanneer de kuil langer gesloten blijft, maar weet ook na zes maanden het niveau van dent-mais niet te bereiken. Door deze hogere zetmeelverteerbaarheid van dent-mais, heeft de veehouder de mogelijkheid om al snel na het inkuilen van de nieuwe mais te voeren, zonder dat dit tot grote zetmeelverliezen in de mest leidt.”
Uit de praktijk: Melkveebedrijf van Eerden
Op melkveebedrijf van Eerden in Aalten (Achterhoek), waar zo’n 110 koeien met bijbehorend jongvee worden gehouden, is voor dent-maisrassen gekozen. “ Op advies van mijn voeradviseur” vertelt van Eerden. En met succes: “De zetmeelverteerbaarheid van dit type is duidelijk beter dan van flint-rassen. In het verleden kwam ik in de eerste maanden na het voeren van de nieuwe maiskuil maispitten tegen in de mest. Nu ik met een dent-ras voer, heb ik hier geen problemen meer mee. We hebben een klein deel van de mais (1 hectare) ook iets eerder gehakseld en dit meteen aan de koeien gevoerd. Zelfs toen vonden we geen maispitten in de mest.”
Doe zelf de test
Bij het afschrapen van een maiskolf in de lengte wordt het verschil in hardheid duidelijk tussen een glazige flint-maiskorrel en de meer zachte korrel van dent-mais. Bekijk de video:
Meer informatie en advies?
Wilt u meer weten over dent-mais en hoe u zetmeelverlies kunt voorkomen? Download de nieuwe Maisbrochure 2026 van Pioneer of neem contact op met uw voeradviseur voor persoonlijk advies.
Tekst: Pioneer
Beeld: Pioneer



