
Fotoserie: Europese subsidie helpt Gijs Winters met stap naar automatisch voeren

Winters diende in 2021 een Europese subsidieaanvraag in om te investeren in arbeidsefficiëntie en automatisering. Hij kwam toen in aanraking met een regeling uit het Economisch Herstelfonds, bedoeld om innovatie en verduurzaming in bedrijven te stimuleren.
Aanvankelijk wilde hij subsidie aanvragen voor een elektrisch aangedreven zaagselinstrooier, waarmee hij het instrooien van de ligboxen kon mechaniseren. De regeling dekte 75 procent van de investering, maar stelde als voorwaarde dat het subsidiebedrag minimaal 20.000 euro moest bedragen. Ook moest de ondernemer in publicaties vermelden dat het project mede mogelijk is gemaakt door de Europese Unie.
Omdat de instrooier een investering omvatte van 18.500 euro - 75 procent van de subsidiebedrag - besloot Winters de aanvraag uit te breiden met een automatisch voersysteem van GEA, hetzelfde merk als zijn melkrobots. Daarmee voldeed hij aan de subsidievoorwaarden en kon hij het project indienen.
Lees verder onder het kader
Ontdek donderdag 13 november wat automatisch voeren jouw bedrijf kan opleveren
Automatisch voeren wint terrein op melkveebedrijven. Maar wat betekent het in de praktijk voor diergezondheid, arbeid en financiën? En hoe ervaart een collega-melkveehouder de overstap?
Tijdens de themadag ‘Automatisch voeren’ op donderdag 13 november in Boerengoed Enspijk krijg je daar antwoord op.
Onafhankelijke specialisten en een melkveehouder geven verdiepend informatie met plenaire lezingen en drie workshops rond de thema’s:
-
Natuurlijk vreetgedrag en pensgezondheid
-
Voeding en arbeid
-
Financiën en economie
De nadruk ligt op praktische kennis en onafhankelijke informatie waarmee je direct verder kunt op je eigen bedrijf.
Meer informatie over het programma en aanmelding vind je op melkvee.nl/evenementen.
Serie: Automatisch voeren bij melkvee
Melkvee brengt een zesdelige serie over automatisch voeren. In de reeks komen onafhankelijke specialisten én melkveehouders aan het woord. Hun kennis en ervaring geven inzicht in wat automatisch voeren kan betekenen voor koe, veehouder en bedrijfsvoering.
Deel 4: Financiële impact & subsidies
In dit vierde deel staat de vraag centraal of automatisch voeren rendabel is en welke financiële voordelen er op lange termijn zijn. Neutrale rekenvoorbeelden laten zien welke effecten automatisch voeren heeft op arbeidsbesparing, restvoerbesparing en een mogelijke stijging van de melkproductie. Ook komt de rol van fiscale regelingen, zoals MIA/Vamil en EIA, en de beschikbaarheid van subsidies aan bod.
Investering onderbouwd met plan
De melkveehouder diende de subsidieaanvraag in bij RVO, inclusief twee offertes. Voor de financiering stelde hij zelf een uitgebreid plan op voor zijn bank. Daarin onderbouwde hij de investering met een kosten-batenanalyse en motiveerde hij de aanschaf vanuit de invalshoeken arbeidsverlichting, efficiëntie en diergezondheid.
Op 31 december 2022 kreeg Winters bericht dat de subsidie was toegekend, onder de voorwaarde dat het systeem binnen twee jaar operationeel moest zijn. Na een uitgebreide zoektocht en oriëntatie van verschillende systemen, keurde de bank de financiering in augustus 2024 goed, maar omdat de deadline van de subsidie naderde was snel handelen noodzakelijk. Dat lukte: dankzij een vlotte samenwerking met zijn aannemer werd de installatie, inclusief vergunningstraject, in vier maanden afgerond. Sinds januari 2025 draait het voersysteem volledig op zijn bedrijf.
Techniek helpt bij management
Winters heeft een sterke interesse in techniek. „Ik zit liever een uur achter de computer om te zien hoe ik de resultaten van de koeien kan verbeteren, dan dat ik een uur op de voermengwagen zit,” vertelt hij.
De gegevens waar hij op stuurt, komen van de transponders om de halzen van zijn koeien. Deze sensoren zijn gekoppeld aan het melkrobotsysteem en registreren onder meer tocht, vreetgedrag en herkauwactiviteit. Zo krijgt Winters automatisch een melding bij afwijkend gedrag of wanneer een koe tochtig is.
Dankzij die signalering kan hij sneller ingrijpen. „Ik merk dat het aantal gezondheidsproblemen duidelijk is afgenomen,” zegt hij. De combinatie van automatische melktechniek en het nieuwe voersysteem maakt volgens hem een groot verschil in efficiëntie én rust op het bedrijf.
Gewenning in de stal
De eerste dagen na de installatie vroegen om aanpassing van zowel de melkveehouder als de koeien. „De dieren selecteerden nog in het verse voer, vooral op zoek naar maïs, zoals ze gewend waren toen ik nog met de blokkendoseerwagen voerde,” lacht Winters.
Na enkele dagen veranderde dat beeld. De koeien raakten gewend aan het gemengde rantsoen en werden zichtbaar rustiger. Winters zag minder gedrang aan het voerhek en een gelijkmatiger vreetpatroon gedurende de dag.
Ook technisch was hij onder de indruk: het voer wordt uiterst constant gemengd. Een onafhankelijk onderzoek toonde slechts 0,8 procent afwijking tussen het fris gemengd rantsoen en het restvoer van de dag ervoor. Het streven is om het verschil onder de vier procent te houden. Dat is dus goed gelukt, stelt Winters tevreden vast. „De leverancier heeft veel tijd gestoken in het optimaliseren van het mengproces. Een medewerker is hier vier dagen geweest in de opstartfase om te kijken welke laadvolgorde van gras, maïs en stro en afstelling van de voerrobot het beste resultaat gaf.”
Efficiënter werken
Het systeem stelt het voer per diergroep samen op basis van behoefte. Winters verstrekt dagelijks drie rantsoenen: één voor de melkgevende koeien, één voor de droge koeien en één voor het jongvee.
Het rantsoen bestaat uit gras- en maïskuil, aangevuld met stro en specifieke maatmineralen. In zijn voersysteem zijn drie ruwvoerbunkers ingericht voor maïs, graskuil en stro en drie mineralenbunkers voor krijt en twee soorten maatmineralen. Winters vult ze zelf met de kuilhapper.
Gemiddeld krijgen de koeien 17 tot 18 kilogram droge stof per dag, waarvan 3 tot 4 kilogram uit krachtvoer komt. Winters werkt met zogeheten lasagnekuilen zodat de voerkwaliteit constant blijft. Hij streeft naar een stabiele balans tussen energie uit maïs en eiwit uit gras.
Winters is heel tevreden over het resultaat van de voerrobot. „Het werk is overzichtelijker geworden. Ik hoef alleen maar de voerbunkers te vullen. De voerefficiëntie is verbeterd,” zegt hij. „De koeien zijn rustiger, gezonder en produceren constanter. Het systeem brengt structuur in het bedrijf. In het begin is het even wennen, maar daarna wil je niet meer terug.”
Bedrijfsgegevens
Gijs Winters runt samen met zijn moeder een melkveebedrijf met circa 130 Jersey-koeien op 70 hectare grond, waarvan 42 hectare gras, 22 hectare maïs en 6 hectare zomergerst.
De koeien produceren gemiddeld 6.200 kilogram melk met 5,95 procent vet en 4,20 procent eiwit. De melk wordt geleverd aan A-ware binnen de Koe Bewust-melkstroom.
Dankzij verregaande automatisering – met twee melkrobots en het nieuwe voersysteem – houdt Winters meer tijd over voor management en dierverzorging.





