
Doorbraak in de melkveehouderij: Hoe Cashewnoten extract kan ondersteunen bij ketose.
Natuurlijk alternatief uit de cashewnotendop verbetert penswerking, vermindert ketose en ondersteunt melkproductie bij koeien in de transitieperiode.

Wat is Cashew Nutshell Liquid?
CNSL is een bijproduct van de cashew-verwerking en bevat krachtige bioactieve stoffen, zoals anacardisch zuur, cardanol en cardol. In de natuur beschermen deze verbindingen de cashewboom tegen plagen en ziektes. Bij rundvee blijken ze vooral interessant omdat ze selectief inwerken op de pensmicroben.
Natuurlijke pens modulatie: een slim evenwicht
De pens is als het kloppend hart van de koe. Hier zetten miljarden bacteriën het voer om in vluchtige vetzuren, de belangrijkste energiebron voor melkproductie. Als dit proces uit balans raakt, kunnen gezondheidsproblemen snel ontstaan.

CNSL helpt om die balans te bewaren of te herwinnen. Het stimuleert bacteriën die propionzuur produceren en remt tegelijk de vorming van overtollig melkzuur. Propionzuur is essentieel: het vormt de basis voor glucose in de lever en daarmee voor energie en melkproductie. Het resultaat? Koeien die vlotter vreten, minder risico lopen op slepende melkziekte & pensverzuring en stabieler presteren in de melkstal.
Ketose: dure boosdoener in de transitieperiode
Tijdens de overgang rond het afkalven kampen veel koeien met een energietekort. Dat leidt tot ketose, een van de meest voorkomende en kostbare stofwisselingsproblemen. Subklinische ketose treft naar schatting 1 op de 10 koeien in vroege lactatie en verhoogt de kans op complicaties als lebmaagverplaatsing, klauwproblemen en vruchtbaarheidsstoornissen. De schade zit niet alleen in de extra kosten in verband met gezondheidsproblemen, maar ook in productieverlies en vervangingskosten.
Juist in deze kritieke transitieperiode kan CNSL het verschil maken. Door de pens stabieler te houden, vermindert het risico op ketose en houden koeien beter hun eetlust en melkproductie vast.
Veilig alternatief
Tot nu toe werd vaak een antibioticum zoals monensin ingezet om de penswerking te sturen. Hoewel effectief, staan deze stoffen ter discussie vanwege bewezen risico’s voor voedselveiligheid, milieu en maatschappelijke acceptatie. CNSL biedt een natuurlijke, veilige en alternatieve ondersteuning, zonder die nadelen.
Wetenschap en praktijkresultaten
Steeds meer onderzoeken bevestigen de voordelen van CNSL. Zo worden verbeteringen gezien in:
- De algehele melkproductie,
- Propionzuurproductie in de pens (+25%),
- Verlaagd gehalte aan Betahydroxyboterzuur (BHBZ),
- Lagere incidentie van ketose en gerelateerde aandoeningen,
- Gemeten methaanreductie,
- Betere vruchtbaarheid en lager vervangingspercentage.
Ook in de praktijk melden melkveehouders dat; koeien vlotter opstarten na afkalven, een hogere voeropname hebben, een betere melkproductie hebben en dat de veestapel gezonder blijft.
De Rumencina Bolus van AgroNovo
Voor melkveehouders die CNSL praktisch willen inzetten, is er de Rumencina Bolus van AgroNovo. De Rumencina Bolus heeft, dankzij de specifieke formuleringstechnologie een langzame afgifte, zodat een dagelijkse behandeling niet nodig is. Dat bespaart arbeid en zorgt voor een constante werking in de pens.

De bolus kan flexibel worden toegepast:
- Preventief, vanaf een week voor afkalven,
- Rondom het afkalven zelf,
- of in de eerste weken van lactatie bij verhoogd risico.
Andere voordelen die de Rumencina bolus met zich meebrengt, is dat er geen residu achterblijft in melk of vlees, de bolus wordt volledig verteerd in de pens en wordt daardoor nooit opgeboerd.
De Rumencina Bolus is uitsluitend verkrijgbaar via de dierenarts en wordt inmiddels al door ruim 100 praktijklocaties in Nederland en België gebruikt, naast dat de bolus al veelvoudig wordt voorgeschreven in Spanje en Italië. Daarmee groeit de Rumencina bolus met als hoofdbestanddeel CNSL, snel uit tot een betrouwbare aanvulling in het transitiemanagement van moderne melkveebedrijven.
Tekst: AgroNovo
Beeld: AgroNovo