Melkvee.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf

  • Menu
Netwerk Praktijkbedrijven logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Netwerk Praktijkbedrijven
  • Contact
Netwerk PraktijkbedrijvenVoerBodem en bemestingHoe ontstaat methaan uit mest?

Hoe ontstaat methaan uit mest?

Serie 'Methaan uit mest' - deel 1

Hoe ontstaat methaan?
Hoe ontstaat methaan? Beeld: Netwerk Praktijkbedrijven
De veehouderij staat voor de realisatie van meerdere opgaven. Het verlagen van zowel ammoniak- als methaanemissies is daar onderdeel van. In het verleden is al veel onderzoek gedaan naar de werkingsmechanismen rondom het ontstaan van ammoniak, en daarmee het inzichtelijk krijgen van de handvatten om op eigen bedrijf emissies te reduceren. Maar over methaanvorming, en de mogelijke oplossingen om methaanemissie te verlagen (of juist te benutten) is minder bekend binnen de sector. In deze serie van artikelen worden de werkingsprincipes rondom ‘methaan in mest’ behandeld. Het geeft een overzicht van de factoren die invloed hebben op hoeveel methaan zich vormt in de mest. Elke factor wordt behandeld op een nieuw artikel (van methaanpotentieel t/m zuurstofgehalte in de mest). Maar laten we beginnen bij: Hoe ontstaat methaan uit mest?

In de melkveehouderij ontstaat methaan op twee plekken; in de koe (≈ 80%) en in de mestopslag (≈ 20). Methaan ontstaat wanneer organische stof (koolhydraten, eiwitten en vetten) uit het voer afgebroken wordt door methaanvormende (methanogene) bacteriën. In de koe gebeurt dit bij de vertering van voer in het spijsverteringssysteem, voornamelijk in de pens. Maar hoe ontstaat methaan in mest?

Methaan uit mest: deel 1 - Hoe ontstaat methaan uit mest
Methaan uit mest: deel 1 - Hoe ontstaat methaan uit mest
YouTube toestemming
Het bekijken van deze video kan ertoe leiden dat cookies worden geplaatst door de aanbieder van deze video. Momenteel zijn jouw voorkeuren zo ingesteld dat je geen toestemming hebt gegeven om deze cookies te plaatsen, daarom kan je de inhoud niet bekijken. Wil je dat toch? Klik dan op de onderstaande knop om alsnog toestemming te geven.

Een deel van de organische stof uit het voer wordt niet verteerd door de koe, maar verlaat het dier via de mest. In de (opgeslagen) drijfmest zitten van nature methaanvormende bacteriën, die de organische stof alsnog afbreken. Deze zogenaamde anaerobe bacteriën zijn alleen actief als er geen zuurstof beschikbaar is. Dat noemen we fermentatie of vergisting. Bij het afbreken van de organische stof in zuurstofloze omstandigheden produceren de bacteriën continu biogas, waarvan iets meer dan de helft (≈ 60%) uit methaan bestaat. Methaan borrelt als gasbelletjes naar het oppervlak en vervluchtigt dan in de buitenlucht. De emissie vindt vooral plaats tijdens de periode dat de mest is opgeslagen.

Formule Methaan - NPB
Formule methaan. Beeld: Netwerk Praktijkbedrijven
Factoren hoeveelheid methaan - NPB
Factoren hoeveelheid methaan. Beeld: Netwerk Praktijkbedrijven

Omzettingsfactoren

Omzettingsfactoren zijn factoren die de groei en/of activiteit van methaanvormende bacteriën beïnvloeden.


pH-waarde van de mest
Bij een lage pH is de methaanproductie lager of stopt helemaal.

Temperatuur van de mest
Bij een lagere temperatuur van de mest verlopen alle processen langzamer en daalt de methaanproductie.

Zuurstofgehalte in de mest
Door zuurstof in de mest te brengen, wordt methaanproductie verminderd vanwege de aerobe omstandigheden.

Tijdsduur van mestopslag
Hoe korter de mest opgeslagen wordt, hoe minder methaan gevormd kan worden.

Samenstelling van stoffen
Sommige stoffen hebben een remmende werking op methaanvorming. Dit is nog in onderzoek.

Hoeveelheid methaanvormende bacteriën in de mestopslag
Hoe minder methaanvormende bacteriën er bij aanvang van de opslagperiode in de mestopslag zitten, hoe minder (snel) methaan gevormd wordt.

Door een verandering in één of meerdere factoren aan te brengen, wordt het leefklimaat waarin methaanvormende bacteriën zich ‘prettig voelen’ beïnvloed. En daarmee ook het proces van methaanvorming.

Bekijk het online magazine

Begrippenlijst

Aeroob: Met zuurstof. Sommige bacteriën overleven het best in een omgeving met zuurstof. Andere bacteriën (zoals methaanvormende bacteriën die van nature in de mest zitten) overleven slecht in een omgeving met zuurstof.

Anaeroob: Zonder zuurstof. Sommige bacteriën (waaronder methaanvormende bacteriën die van nature in de mest zitten) gedijen het best in een zuurstofloze omgeving.

Biogas: Het gas wat ontstaat bij afbraak van organische stof onder zuurstofarme omstandigheden. Meestal bestaat dit voor circa 60% uit methaan en 40% uit CO2. Daarnaast bevat biogas sporen van ammoniak (NH3) en waterstofsulfide (H2S).

Methaanvormende (methanogene) bacteriën: Bacteriën die van nature in de mest zitten. Onder zuurstofarme omstandigheden breken deze bacteriën verteerbare organische stof in de mest af, waarbij methaangas ontstaat.

Methaanpotentieel: De hoeveelheid methaan die gevormd kan worden in de mest. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid verteerbare organische stof in de mest. Methaanvormende bacteriën breken namelijk alleen de verteerbare organische stof af in de mest, waarbij methaan gevormd wordt.

pH-waarde: De zuurgraad van een vloeistof wordt uitgedrukt in een pH-waarde. De pH-waarde kan worden gemeten door middel van een oplopende schaal, die loopt van 0 (sterkste zuurgraad) tot en met 14 (hoogste basische waarde). De zuurgraad van water is rond de 7 (neutrale pH-waarde). De zuurgraad van mest is meestal aan de licht basische kant, met een pH-waarde van 7,5 tot 8.

Vergisting: Vergisting (of fermentatie) is het proces waarbij bacteriën onder zuurstofarme omstandigheden organische stof in de mest afbreken. Hierbij wordt methaan gevormd. Vergisting is de tegenhanger van compostering, waarbij organische stof juist onder zuurstofrijke omstandigheden wordt afgebroken. Daarbij ontstaat CO2 en warmte.

Verteerbare organische stof: De verteerbare organische stof kan afgebroken worden door methaanvormende bacteriën die van nature in de mest zitten. Dit zijn voornamelijk koolhydraten, eiwitten en vetten uit het voer dat het dier niet verteerd heeft en via de mest het dier weer verlaat. Bij dit proces ontstaat methaangas.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Netwerk Praktijkbedrijven
Ruim 100 melkveehouders zetten in Netwerk Praktijkbedrijven stappen om de uitstoot van ammoniak en methaan te verminderen. Vanaf 2021 combineren zij praktijkonderzoek en een integrale aanpak om een pakket met haalbare maatregelen samen te stellen. De basis ligt bij rantsoen, maar ook stal, beweiding en het uitrijden en opslaan van mest worden onderzocht. Wat werkt en wat werkt niet? Volg de ontwikkelingen van de deelnemers en ontdek wat past bij jouw bedrijf.

Netwerk Praktijkbedrijven is een initiatief van LTO Noord en Wageningen University & Research en maakt deel uit van het programma ‘Integraal Aanpakken’. Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).
Lees verder
Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top