
Inkuilmanagement bepalend voor rendement!
Optimaliseer kuilverdichting, voorkom broei en schimmelvorming, behoud microklimaat en zet maisruwvoer om in meer melk en vleesrendement

Waarde ruwvoer is en blijft hoog
De afgelopen 11 maanden lag de gemiddelde voederwaardeprijs op:
- 21,7 cent per kVEM
- 74,9 cent per kg DVE
De voederwaardeprijs van goede mais (45 ton, 35% droge stof, 1000 VEM en 55 DVE) komt met deze prijzen uit op € 4066,57 per hectare. En daar blijft het niet bij als de kwaliteit verloren gaat:
- Aankopen van voer = duurder rantsoen
- Aankopen is aanvoer N/P en CO2
- Slechtere kringloopwijzer
- Extra mestafzetkosten
- Hogere CO2 footprint/kg melk
- Een herkauwer is afhankelijk van een goed microklimaat in de pens. Voor een gezonde productie is het dus belangrijk om een goed microklimaat te voeren.
Een aantal zaken uit de inkuiltips
Wij boren veel kuilen om de dichtheid te bepalen. Om een goed beeld van de kuil te krijgen, doen we dit op zes plekken per kuil. Op die plekken meten we op 10 centimeter en 55 centimeter vanaf snijvlak de temperatuur. In overleg is het mogelijk om monsters te verzamelen voor een chemische analyse. Al deze informatie geeft een goed beeld van het microklimaat in de kuil. Eén ding is duidelijk: hoe meer zuurstof er in 1 kuub ruwvoer zit, hoe slechter het microklimaat.
Minder zuurstof in de kuil begint bij beter verdichten
Het afgelopen jaar hebben we met het oog op dichtheid een aantal kuilen met elkaar vergeleken. We testten 10 kuilen waarvan we de dichtheid hadden bepaald, en 4 kuilen waar we “bewust” hebben gekeken naar de verhouding aanvoersnelheid in tonnen per uur en het gewicht op de kuil.
De resultaten spreken voor zich en zijn weergegeven in onderstaande afbeelding.
Belangrijke winstpunten
- Meer mais tussen de muren, minder mais boven de muur
- Belangrijkste winst is te behalen bovenin de kuil, dit is het grootste risico gebied
- 10 kuilen hadden boven een dichtheid van gemiddeld 128 kg ds/m3
- 4 “bewuste” kuilen een dichtheid van gemiddeld 168 kg ds/m3 = 32 % betere verdichting
- Gemiddeld over de hele kuil
- 10 kuilen hadden een dichtheid van 161 kg ds/m3
- 4 “bewuste” kuilen een dichtheid van 189 kg ds/m3 = 17 % betere verdichting
- I.p.v 20 ha in de silo kun je er 23,4 ha in kwijt
Management + gewenste bacteriën geven beste microklimaat
Het grootste probleem in mais zijn broei en schimmelvorming. Op een maisplant zitten van nature veel gisten (eencellige schimmels) en schimmels. Deze zijn niet altijd zichtbaar met het blote oog, zeker de gisten niet. Het zijn meestal ook de gisten die bij uitkuilen de broei veroorzaken. Gisten voeden zich met suikers (begin van het kuilproces) en met melkzuur (bij het uitkuilen)
Als je met inkuilen bacteriën toevoegt, dan geen melkzuurvormende bacteriën. Je maakt dan juist extra voeding voor de gisten als de kuil open gaat. Wil je gisten doden? Kies dan voor azijnzuur en propionzuurvormende bacteriën. Deze bacteriën zetten een gedeelte van het natuurlijk geproduceerde melkzuur om in azijnzuur/propionzuur. Minder voeding (melkzuur) en minder gisten tijdens uitkuilen. Zo blijft de kuil koud, smakelijk en gezond.
Mocht de mais compleet dor en dood op het land komen te staan, adviseren we een ander product. Onze keuzetool helpt je op weg in de keuze voor de juiste bacteriën en dosering.
Lees meer over in- en uitkuilmanagement
Tekst: BeterRuwvoer
Beeld: BeterRuwvoer