Melkvee.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf

  • Menu
BeterRuwvoer logo
BeterRuwvoerVoerRuwvoerInkuilmanagement bepalend voor rendement!

Inkuilmanagement bepalend voor rendement!

Optimaliseer kuilverdichting, voorkom broei en schimmelvorming, behoud microklimaat en zet maisruwvoer om in meer melk en vleesrendement

De extra shovel op 1 van de 4 “bewuste” kuilen van ons onderzoek
De extra shovel op 1 van de 4 “bewuste” kuilen van ons onderzoek
De voederwaarde van je oogst wil je maximaal omzetten in melk en/of vlees. Het microklimaat in de kuil speelt daarin een hoofdrol. Denk aan geur, smaak en gevoeligheid voor broei- en schimmelvorming. Zorg voor de juiste aanpak bij het inkuilen.

Waarde ruwvoer is en blijft hoog

De afgelopen 11 maanden lag de gemiddelde voederwaardeprijs op:

  • 21,7 cent per kVEM
  • 74,9 cent per kg DVE

De voederwaardeprijs van goede mais (45 ton, 35% droge stof, 1000 VEM en 55 DVE) komt met deze prijzen uit op € 4066,57 per hectare. En daar blijft het niet bij als de kwaliteit verloren gaat:

  • Aankopen van voer = duurder rantsoen
  • Aankopen is aanvoer N/P en CO2
  • Slechtere kringloopwijzer
  • Extra mestafzetkosten
  • Hogere CO2 footprint/kg melk
  • Een herkauwer is afhankelijk van een goed microklimaat in de pens. Voor een gezonde productie is het dus belangrijk om een goed microklimaat te voeren.

Een aantal zaken uit de inkuiltips

Wij boren veel kuilen om de dichtheid te bepalen. Om een goed beeld van de kuil te krijgen, doen we dit op zes plekken per kuil. Op die plekken meten we op 10 centimeter en 55 centimeter vanaf snijvlak de temperatuur. In overleg is het mogelijk om monsters te verzamelen voor een chemische analyse. Al deze informatie geeft een goed beeld van het microklimaat in de kuil. Eén ding is duidelijk: hoe meer zuurstof er in 1 kuub ruwvoer zit, hoe slechter het microklimaat.

Minder zuurstof in de kuil begint bij beter verdichten

Het afgelopen jaar hebben we met het oog op dichtheid een aantal kuilen met elkaar vergeleken. We testten 10 kuilen waarvan we de dichtheid hadden bepaald, en 4 kuilen waar we “bewust” hebben gekeken naar de verhouding aanvoersnelheid in tonnen per uur en het gewicht op de kuil.

De resultaten spreken voor zich en zijn weergegeven in onderstaande afbeelding.

Resultaten onderzoek
Resultaten onderzoek

Belangrijke winstpunten

  • Meer mais tussen de muren, minder mais boven de muur
  • Belangrijkste winst is te behalen bovenin de kuil, dit is het grootste risico gebied
    • 10 kuilen hadden boven een dichtheid van gemiddeld 128 kg ds/m3
    • 4 “bewuste” kuilen een dichtheid van gemiddeld 168 kg ds/m3 = 32 % betere verdichting
  • Gemiddeld over de hele kuil
    • 10 kuilen hadden een dichtheid van 161 kg ds/m3
    • 4 “bewuste” kuilen een dichtheid van 189 kg ds/m3 = 17 % betere verdichting
      • I.p.v 20 ha in de silo kun je er 23,4 ha in kwijt

Management + gewenste bacteriën geven beste microklimaat

Het grootste probleem in mais zijn broei en schimmelvorming. Op een maisplant zitten van nature veel gisten (eencellige schimmels) en schimmels. Deze zijn niet altijd zichtbaar met het blote oog, zeker de gisten niet. Het zijn meestal ook de gisten die bij uitkuilen de broei veroorzaken. Gisten voeden zich met suikers (begin van het kuilproces) en met melkzuur (bij het uitkuilen)

Als je met inkuilen bacteriën toevoegt, dan geen melkzuurvormende bacteriën. Je maakt dan juist extra voeding voor de gisten als de kuil open gaat. Wil je gisten doden? Kies dan voor azijnzuur en propionzuurvormende bacteriën. Deze bacteriën zetten een gedeelte van het natuurlijk geproduceerde melkzuur om in azijnzuur/propionzuur. Minder voeding (melkzuur) en minder gisten tijdens uitkuilen. Zo blijft de kuil koud, smakelijk en gezond.

Mocht de mais compleet dor en dood op het land komen te staan, adviseren we een ander product. Onze keuzetool helpt je op weg in de keuze voor de juiste bacteriën en dosering.

Lees meer over in- en uitkuilmanagement

  • Lees hier de inkuiltips voor snijmais van BeterRuwvoer
  • Lees hier meer over officiele studies met meer melk uit ruwvoer

Tekst: BeterRuwvoer

Beeld: BeterRuwvoer

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Bedrijfsinformatie
Beterruwvoer:
Beterruwvoer is een landelijk dekkend kennisplatform van 18 partners met de focus op alle schakels in het ruwvoerproces. We doen veel praktijkonderzoek, investeren in kennis en zijn de aanbieders van de Magniva kuilverbeteraars.

Lallemand:
Lallemand is wereldwijd marktleider in o.a.het ontwikkelen, produceren en vermarkten van gisten, bacterien, schimmels en hun derivaten. Lallemand is de producent van Magniva kuilverbeteraars met daarin de meest onafhankelijk onderzochte bacteriestammen Lactobacillus Buchneri 40788 en Lactobacillus Hilgardii 4785.
Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top