Melkvee.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal

      Subcategorieën

      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer

      Subcategorieën

      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee

      Subcategorieën

      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieWetenschappers maken melkeiwit met inzet van E. coli-bacterie

Wetenschappers maken melkeiwit met inzet van E. coli-bacterie

Onderzoekers uit Denemarken en Zweden zijn erin geslaagd om een belangrijk melkeiwit na te maken met behulp van een bacterie. Ze gebruikten daarvoor de bekende laboratoriumbacterie E. coli. Het gaat om het eiwit αs1-caseïne (alphaS1), een van de belangrijkste eiwitten in melk. Dit eiwit zorgt er bijvoorbeeld voor dat melk calcium kan binden en dat er micellen ontstaan, die belangrijk zijn voor het maken van kaas.

Het eiwit is ook een sterk allergeen, dat wil zeggen dat het allergische reacties kan veroorzaken bij mensen die een koemelkeiwitallergie hebben.

Normaal wordt dit eiwit in de melkklieren van een koe gemaakt, vooral Jerseys en Holsteiners hebben veel van dit eiwit. Daarbij krijgt het een kleine chemische aanpassing: fosforylering. Hierbij wordt een fosfaatgroep aan een eiwit gehecht. Die stap is nodig om het eiwit goed te laten werken. Maar bacteriën zoals E. coli kunnen dit van nature niet.

Bacteriën

Het onderzoek vond plaats om een oplossing te vinden voor het produceren van functionele caseïne zonder melkkoeien, met behulp van bacteriën. De kernvraag was: hoe kunnen we caseïne correct fosforyleren in bacteriën, zodat het net zo goed werkt als de eiwitten in koemelk?

De onderzoekers vonden in het laboratorium twee manieren om dat probleem op te lossen. In de eerste aanpak lieten ze de bacterie samenwerken met een enzym uit een andere bacterie, zodat het eiwit toch gefosforyleerd werd. In de tweede aanpak pasten ze het eiwit zo aan dat het leek alsof het gefosforyleerd was, zonder dat het echt gebeurde. Deze aangepaste versie wordt ook wel ‘fosfomimetisch’ genoemd.

De onderzoekers testten of het nagemaakte eiwit dezelfde eigenschappen had als het echte eiwit uit melk. Ze keken onder andere naar de structuur van het eiwit, hoe goed het calcium kon binden en hoe het reageerde op spijsverteringsenzymen. In alle gevallen bleek het eiwit dat in de bacterie was gemaakt goed te werken en sterk te lijken op het natuurlijke eiwit uit koeienmelk.

Schaal- en betaalbaar?

De onderzoekers noemen in het rapport verschillende stappen voor vervolgonderzoek. Zo willen ze de methode ook toepassen op andere melkeiwitten, zoals β-caseïne en κ-caseïne. Daarnaast is nog niet aangetoond of het nagemaakte eiwit ook echte micellen kan vormen, zoals die in melk voorkomen. Micellen zijn microscopisch kleine bolvormige structuren die ontstaan wanneer caseïne-eiwitten zich in melk samenpakken met calcium en fosfaat. Ze zijn essentieel voor de stabiliteit van melk en spelen een sleutelrol in processen zoals kaasstremming.

Ook moet nog onderzocht worden of dit proces op grote schaal en betaalbaar kan worden uitgevoerd. Nu is het alleen in het laboratorium getest.

Verder willen de onderzoekers de gebruikte bacteriële enzymen verbeteren, zodat ze nog nauwkeuriger het eiwit kunnen aanpassen.

Ook is het nog niet duidelijk of de aangepaste (maar niet echt gefosforyleerde) variant van het eiwit zich op dezelfde manier gedraagt als het natuurlijke eiwit bij het vormen van micellen.

Trends in Biotechnology

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de Technische Universiteit van Denemarken en Chalmers University of Technology in Zweden. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Trends in Biotechnology. Het onderzoek werd onder meer betaald door de Novo Nordisk Foundation en de Zweedse Onderzoeksraad. De methode is op dit moment alleen getest in het laboratorium.

Foto van Stefan Buning
Tekst: Stefan Buning

Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Melkvee is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn Instagram
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top