FrieslandCampina start sterk in 2025; contante nabetaling over eerste helft van het jaar blijft uit

CEO Jan Derck van Karnebeek reageert verheugd op de resultaten: „FrieslandCampina heeft in het eerste halfjaar van 2025 sterke resultaten geboekt. De gebalanceerde spreiding van onze business over markten, producten en kanalen bewijst zijn waarde. Onze focus op winnen in de markt en margeverbetering werpt zijn vruchten af. Ondanks uitdagingen in sommige regio’s groeide de brutomarge en genereerden we een positieve operationele kasstroom.”
Alle seinen op groen
Het bedrijfsresultaat steeg van 301 miljoen euro in de eerste helft van 2024 naar 363 miljoen euro in de eerste helft van dit jaar. Een stijging van ruim 20 procent. Kostenbesparingen en verbeteringen in de volumemix spelen een belangrijke rol in het realiseren van dit resultaat. Maar ook de sterke prestaties van de businessgroepen Specilised Nutrition (voeding gericht op doelgroepen) en Ingredients (ingrediënten) vormen een belangrijke pijler onder dit resultaat.
Ook het nettoresultaat steeg fors van 183 miljoen in de eerste helft van een jaar geleden naar 230 miljoen in de eerste helft van dit jaar. Een stijging van ruim 25 procent bij lagere volumes.
De pro forma melkprijs steeg met 19,1 procent in vergelijking met het eerste halfjaar van 2024 en komt uit op 59,66 euro per 100 kilogram melk. Een stijging die voor een groot deel is veroorzaakt door de hogere garantieprijs in de eerste helft van dit jaar.
De reserveringen voor de contante nabetaling liggen de eerste helft van dit jaar eveneens hoger als een jaar eerder.
Garantieprijs naar 55,63 euro per 100 kilogram
In het eerste halfjaar van 2025 steeg de garantieprijs voor boerderijmelk met 19,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. En komt daarmee uit op 55,63 euro per 100 kilogram. Ondanks een hogere reservering dan in het eerste halfjaar van 2024, wordt er geen interim-uitkering gedaan. De contante nabetaling wordt vastgesteld op basis van de resultaten over het hele jaar 2025 en worden bekendgemaakt bij de publicatie van de jaarcijfers in februari 2026. De pro forma melkprijs kwam uit op 59,66 euro per 100 kilogram melk, een stijging met 19,1 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2024.
Hoge verkoopprijzen, lager volumes
FrieslandCampina realiseerde in de eerste helft van 2025 een hogere omzet en verbeterde haar winstgevendheid. De netto-omzet steeg met 6,4 procent naar 6,8 miljard euro, ondanks lagere volumes. De omzetgroei werd vooral gedreven door hogere verkoopprijzen ter compensatie van de hogere melkprijzen en inflatie. Van de voor 2025 verwachte besparingen is in het eerste halfjaar 132 miljoen euro gerealiseerd.
De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg 43 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2025, vergeleken met 247 miljoen euro in dezelfde periode van vorig jaar. Het werkkapitaal was hoger dan eind 2024, toen het saldo van uitstaande handelsverplichtingen hoog was.
Sterke groei in speciale voeding
In het eerste halfjaar van 2025 presteerden de businessgroepen Specialised Nutrition en Ingredients het sterkst. Beide businessgroepen realiseerden groei in marktaandelen en bedrijfsresultaten, gedreven door een aanhoudende vraag naar hoogwaardige, gespecialiseerde voedingsproducten en ingrediënten voor specifieke doelgroepen zoals kinderen en sporters.
De businessgroep Europe kende een positieve ontwikkeling in zijn prioriteitsmerken. Over het geheel genomen daalde het volume van de businessgroep licht. Dit is in lijn met de gemaakte strategische keuzes voor lagere volumes van niet-prioriteitsmerken.
De businessgroep Retail & Americas rapporteerde een solide eerste halfjaar met volumegroei en versterkte marktposities dankzij succesvolle samenwerking met retailpartners.
De businessgroep Middle East, Pakistan & Africa hield de marges stabiel ondanks economische druk in enkele kernmarkten. De business groep Asia werd geconfronteerd met marktonzekerheden en toenemende concurrentie, wat leidde tot een daling in vraag en bedrijfsresultaat.
De businessgroep Professional realiseerde een omzetgroei in strategische categorieën, maar zag het resultaat dalen door kostenstijgingen.
Melkaanvoer onder druk
In de eerste helft van 2025 daalde de hoeveelheid aangevoerde ledenmelk met 1,6 procent naar 4,6 miljard kilogram melk. Als belangrijkste oorzaken noemt FrieslandCampina bedrijfsbeëindigingen als gevolg van vergrijzing en aanhoudende onzekerheid in de sector. Wel zegt de zuivelverwerker in de eerste helft van dit jaar met succes nieuwe leden te hebben geworven, die een significante bijdrage gaan leveren aan de melkaanvoer. Om hoeveel melk het gaat, wordt in het persbericht niet bekend gemaakt.
Minder ‘duurzaam’-geld naar leden
„Op het gebied van duurzaamheid zijn in het eerste halfjaar van 2025 wederom stappen gezet, zoals de samenwerking met verschillende partners op het gebied van regeneratieve landbouw. Daarnaast ontvingen leden-melkveehouders in totaal 228 miljoen euro voor duurzaamheidsprestaties op hun melkveebedrijven in 2024”, licht Van Karnebeek toe bij het naar buiten brengen van de cijfers.
De 228 miljoen euro voor hun duurzaamheidsprestaties in 2024 is een daling van 17 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. De daling hangt samen met de jaarlijkse aanscherping van de drempel- en topwaarde voor klimaat in het kader van Foqus planet Duurzame ontwikkeling. Daarnaast hadden melkveehouders in 2024 te maken met uitdagende omstandigheden, zoals een tegenvallend jaar voor ruwvoerwinning en weidegang, en de impact van blauwtong op diergezondheid en bedrijfsvoering.
Duurzaam door stappen
In het eerste halfjaar van 2025 investeerde FrieslandCampina wederom in een efficiënter en duurzamer productienetwerk. In Nederland investeerde de zuivelverwerker onder meer in elektrificatie, circulair watergebruik en duurzamere verpakkingen. Internationaal werd het netwerk werd verder versterkt door de opening van een nieuw distributiecentrum in Maleisië. Ook in de keten boekte FrieslandCampina aanzienlijke vooruitgang. Het aantal melkveehouders dat deelneemt aan een pilot voor regeneratieve landbouw is verdubbeld naar zestig bedrijven en de aangescherpte klimaatdoelen van FrieslandCampina zijn gevalideerd door het Science Based Targets initiative (SBTi), in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs.
Van Karnebeek geeft waarschuwing af
Ondanks alle klinkende cijfers kijkt Van Karnebeek met enige voorzichtigheid vooruit naar de tweede helft van dit jaar: „Onze sterke prestaties in de eerste helft van 2025 danken we aan het uitstekende teamwork, de toewijding van onze medewerkers en de betrokkenheid van onze leden. Samen maken we het verschil. De aanhoudende economische onzekerheid zal naar verwachting de winst in de tweede helft van 2025 onder druk zetten, waardoor deze lager zal uitvallen. We blijven bouwen aan een toekomst waarin we waarde creëren voor onze leden, consumenten en klanten – én bijdragen aan een duurzamere wereld. Dáár staat FrieslandCampina voor. Dat is Doing DAIRY Right.”
Toch kijkt FrieslandCampina met vertrouwen naar de toekomst. ‘Ons evenwichtige productportfolio vormt een solide basis en de lopende kostenbesparingsprogramma’s leveren aanzienlijke besparingen op’, schrijft de zuivelverwerker in haar persbericht.
Uitdagingen voor de tweede helft van het jaar
In de tweede helft van dit jaar verwacht FrieslandCampina met verschillende uitdagingen te maken te krijgen die vorig jaar of eerder dit jaar nog niet aanwezig waren. Het consumentenvertrouwen is wereldwijd laag, wat naar verwachting leidt tot een daling in de afzet. De verwachting is dat valutaontwikkelingen een negatief effect hebben op de resultaten en dat de basizuivelmarkten minder gunstig ontwikkelen. FrieslandCampina gaat voor de tweede helft van dit jaar dan ook van een lagere winstgevendheid.
De besparingsprogramma’s blijven echter onverminderd doorgaan. En op die manier hoopt FrieslandCampina de verwachte effecten deels te compenseren. De zuivelverwerker verwacht dat de totale bruto jaarlijkse besparingen tegen de 500 miljoen euro uitkomen, ten opzichte van het basisjaar 2023.
FrieslandCampina komt vanmiddag met een toelichting op de halfjaarcijfers. Naar aanleiding van deze toelichting volgt nadere berichtgeving.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: FrieslandCampina