Tussen de mensen en de koeien: zomerreces met een doel

De laatste vergaderingen dienen zich aan voordat het zomerreces begint. Een heerlijk vooruitzicht: even geen vergaderingen.
‘Ben je dan al die weken vrij?’ vraagt een vriendin.
‘Nee, natuurlijk niet. Wij gaan gewoon met de BBB-collega’s de regio in: werkbezoeken, informatie ophalen.’
Het voordeel van het reces is wel dat het in een rustiger tempo kan. En tussendoor gewoon lekker werken op de boerderij. Wat wil een mens nog meer? Eigenlijk niks... of toch wel.
Natuurnetwerk Nederland
In Provinciale Staten zijn de partijen bezig met de kadernota: een financieel debat over de jaarrekening, vooruitlopend op de begroting met kaders en doelen waarvoor de provincie wel of geen geld beschikbaar heeft. Dit is altijd een belangrijk debat. Tijdens de coalitieonderhandelingen in 2023 hebben wij ons akkoord gegeven over het afmaken van het NNN (Natuurnetwerk Nederland), immers dit was opgedragen vanuit het Rijk.
Andersom hebben wij er ook veel belangrijke zaken in het coalitieakkoord voor teruggekregen. Alleen die komen in dit debat niet aan de orde. Dat is voor een buitenstaander dan lastig te volgen. Maar sinds het afsluiten van dit coalitieakkoord is er een hoop veranderd, door twee keer de val van het kabinet en de veranderingen in het landelijke beleid.
Ondertussen hebben wij in de provincie wel een coalitieakkoord waar elke coalitiepartij zich aan moet houden. En je zit er met vier partijen in. Ook al ben je de grootste partij, je krijgt niet alles voor elkaar. En dat is erg lastig voor een niet-politiek actieve persoon om te begrijpen. Daarom gaan wij altijd graag in gesprek of op bezoek, zodat we de achterban beter kunnen meenemen. Dat is dan weer een voordeel van tussen de mensen staan: je ziet veel, en de mensen weten mij ook te vinden. Bellen op, en dan kan je alles uitleggen.
Echter werken de media er ook niet altijd aan mee. Daar hebben wij in Nederland persvrijheid voor (heel belangrijk natuurlijk), maar het is soms wel tenenkrommend als je de berichten leest. Dan denk ik: oké, dat heb ik zelf heel anders beleefd. Gebeurt dit expres? Ik denk het niet. Iedereen ziet en hoort het vanuit zijn eigen perspectief. Wel ben ik verbaasd over het feit dat het negatieve stuk in de krant komt, terwijl het positieve stuk alleen in de digitale krant leesbaar is. Zal dat met leescijfers te maken hebben? Of overzie ik het niet helemaal? Één ding weet ik wel: ik ga dat niet veranderd krijgen.
Schaduwplek in de stal
Ondertussen staan thuis de koeien lekker in de stal. Overdag is het te warm en in de stal, op hun waterbedden en onder de grote ventilator, hebben ze het prima. Als dan de meeste hitte weg is, gaan ze lekker naar buiten tot de volgende morgen. Zo is het prima vol te houden.
Een raadslid uit een andere gemeente belt mij op, of ze langs mag komen met een collega-raadslid. Ze willen graag meer weten over een schaduwplek in de wei voor dieren bij warm weer. Natuurlijk zijn ze welkom. Telefonisch praat ik haar al wel bij dat deze schaduwplek bij ons gewoon de stal is. Een dier weet zelf wat het meest comfortabel is.
En trouwens, wat heb je er als veehouder aan om je dieren ‘onrecht’ aan te doen? Want met een gezond, blij dier verdien je het makkelijkst je geld. Maar ik vraag haar wel gelijk: hoe komt het toch dat een slager, vrachtwagenchauffeur, accountant of schipper wel vertrouwd wordt in hun expertise en kennis, maar een veehouder niet?
Ik praat verder en zeg haar dat het een beroepsgroep is die hoogopgeleid is, met weinig arbeidsloon tevreden is, maar wel onder een vergrootglas ligt omdat ze het eigenlijk nooit goed kunnen doen. En dat vind ik dan weer bijzonder. We praten nog even door en eigenlijk zijn we het wel eens met elkaar. De afspraak staat, en dan zal ik ze een rondleiding geven. Kunnen ze met eigen ogen zien hoe en wat wij doen, maar vooral ook waarom wij het zo doen. Immers: onbekend maakt onbemind.
Ingrid de Sain, melkveehouder in Schellinkhout,
Tevens fractievoorzitter BBB Noord-Holland,
Schrijft op persoonlijke titel.
Tekst: Ingrid de Sain
Beeld: Ellen Meinen