
Melkveehouder Lars over een duurzame toekomst voor zijn bedrijf én de omgeving

Hoe ziet je bedrijf er nu uit?
“Samen met Ilse en onze drie kinderen woon ik op het familiebedrijf in Prinsenbeek, waar we 120 melkkoeien en bijbehorend jongvee houden. Mijn ouders zitten nu nog in het bedrijf, maar we zijn druk bezig met de bedrijfsovername. Ons grondareaal is verdeeld in 40 hectare eigen land, 20 hectare losse pachtgrond en 60 hectare in pacht bij Staatsbosbeheer. Laatstgenoemde constructie biedt ons twaalf jaar zekerheid van grond én toegang tot subsidies die ons helpen een natuurinclusieve bedrijfsvoering met verdienmodel op te bouwen. Daar zijn ecologie en economie dus al mooi in balans!”
Je verdienmodel én bedrijf verduurzamen, hoe doe je dat?
“Dat vraagt om ondernemend denken én durven. Vanuit het GLB-beleid werd het bijvoorbeeld verplicht om bufferstroken van 3 meter aan te leggen. Toen hebben wij via BoerenNatuur gekeken of we deze stroken konden uitbreiden naar 6 meter en dit konden koppelen aan een ANLb-pakket. Het resultaat: bufferstroken van twee keer de norm mét kruidenrijke mengsels, vergoed vanuit het ANLb. Zo zetten we verantwoorde stappen vooruit.”
Hoe is de route naar een duurzaam verdienmodel vol te houden?
“Bijblijven, zodat er geen onoverbrugbaar gat ontstaat. We leveren al vanaf het begin On the way to PlanetProof-melk. Waar dat eerst vrij eenvoudig was, moesten we steeds verder verbeteren om te blijven voldoen. Eén van die maatregelen was het optimaliseren van ons bemestingsplan. Daarmee hebben we het stikstofbodemoverschot met 100% weten te verlagen. Zowel op duurzaamheid als rentabiliteit blijf ik naar het hoogst haalbare streven.”
Hoe worden jouw duurzaamheidsinspanningen beloond?
“De data van onze duurzaamheidsmaartegelen wordt door FrieslandCampina vastgelegd in het Foqus planet-programma. Die bewijslast is heel belangrijk: je laat zwart-op-wit zien wat jouw duurzame keuzes betekenen voor natuur, dier en bedrijf. Het helpt ons de meerwaarde aan te tonen én hiervoor betaald te krijgen. Wij scoren binnen Foqus planet bijvoorbeeld goed op klimaat en weidegang, en ontvangen daarvoor toeslagen bovenop de garantieprijs. Ook helpt het ons goed onderbouwde keuzes te maken. Wat doet minder kunstmest strooien bijvoorbeeld met onze uitstoot, maar ook met de productie?”
Heb je ook inspraak in hoe deze extra inspanningen beloond worden?
“Ja, de coöperatie deelt onze ambitie om onze duurzaamheidsinspanningen steeds verder te optimaliseren en vertrouwt daarin op haar leden. Als melkveehouder ken jij je bedrijf en de natuur daaromheen uiteindelijk het beste. Tijdens de ledenvergadering van FrieslandCampina hebben we het uitbetalingssysteem van Foqus planet besproken. Moeten we ons vooral focussen op CO2, weidegang of is een andere vorm belangrijk?”
Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?
“We streven ernaar om bij de beste 25 – of zelfs 10 – procent van de melkveebedrijven te horen. Zowel economisch als ecologisch. Een ambitieus doel, waarbij het ons vooral gaat om het kunnen aantonen dat een duurzame bedrijfsvoering hand in hand kan gaan met de economische gezondheid van je bedrijf.”
Dat doen we met elkaar
U wilt de best mogelijke verwaarding van uw melk. Vandaag, maar ook morgen. FrieslandCampina streeft altijd naar de beste melkprijs én continuïteit voor zijn leden. Komt u de coöperatie versterken? U betaalt tijdelijk geen entreegeld. Ook zijn er aantrekkelijke regelingen voor nieuwe leden om in te groeien in de coöperatie. Bezoek de website voor meer informatie of maak hier een vrijblijvende afspraak.
Tekst: FrieslandCampina
Beeld: FrieslandCampina