
Eurofins: Voorjaarskuilen 2025 hebben hoge voederwaarde

Na het natte voorjaar van 2024 kende 2025 juist een droog en zonnig begin. Dit leidde aanvankelijk tot hoge suikerwaarden in vers gras, zo blijkt uit de vergrasanalyse van het afgelopen voorjaar, maar ook tot lagere eiwitopbrengsten. Door de aanhoudende droogte verliep de mineralisatie traag, wat de grasgroei beperkte. De regenval halverwege april bracht hierin verandering: de groei en eiwitgehalten trokken aan, terwijl het suikergehalte iets daalde.
Goede conservering
De gunstige weersomstandigheden leidden tot een hoge verteerbaarheid en laag ruwas-gehalte, wat samen de VEM-waarde stuwde. Het drogestofgehalte ligt met 436 gram per kilogram (g/kg) duidelijk boven dat van vorig jaar, stelt Eurofins. Hierdoor steeg ook de DVE-waarde naar 63 g/kg (was 60), ondanks het iets lagere ruw eiwitgehalte van gemiddeld 169 g/kg. De OEB-waarde daalde licht naar 44 g/kg. Dat is mede door het hoge suikergehalte gunstig voor de benutting van het eiwit door de koe.
De conservering van het gras in de kuil verliep over het algemeen goed. Het ammoniakgehalte ligt op gemiddeld 8,4 procent, en het boterzuurgehalte op 1,5 g/kg, beide staan voor een geslaagd inkuilproces.
Alles wijst erop dat de eerste snedes van 2025 een sterke basis vormen voor een succesvol voederseizoen, concludeert Eurofins.

Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Eurofins Agro