Video: Bodemdruk: ‘Brede banden zijn niet genoeg, het gewicht moet omlaag’
Breed is niet altijd beter
„Je hoort het vaak: brede banden, lage bandenspanning of rupsen zijn beter voor de bodem", zegt Westerdijk. „En dat klopt ook – maar alleen in de bovenste laag van de bodem. Op twintig centimeter diepte zie je duidelijk minder druk. Maar zodra je op veertig of zestig centimeter meet, verdwijnt dat verschil vrijwel volledig. Dan maakt het niet meer uit of je met lage of hoge druk rijdt.”
De druk in de ondergrond wordt niet opgelost door het contactoppervlak te vergroten. „De kracht verspreidt zich over een bredere zone, maar de piekdruk onder het zwaartepunt blijft. En die drukt zich door tot diep in de bodem.”
Lichte machines als oplossing
De enige echte manier om ondergrondverdichting te beperken? Minder gewicht. „Dat betekent kleinere trekkers en lichtere machines,” aldus Westerdijk. „En daar biedt precisielandbouw kansen: autonoom werken met lichte voertuigen onder goede omstandigheden is eigenlijk een noodzaak om de bodem in goede conditie te houden.”
Praktische metingen in Lelystad
Tijdens de demonstratie is een eenvoudige meetopstelling gebruikt. „We hebben onder een band sensoren op een diepte van 20, 40 en 60 centimeter geplaatst. Daarmee meten we de druk exact onder het wiel.” De resultaten bevestigen de theorie: alleen in de bovenlaag is een verschil te zien tussen hoge en lage bandenspanning. In diepere lagen maakt het vrijwel niets uit.
Ook het gebruik van rupsen verandert de uitkomst niet fundamenteel. „Rupsen en brede banden spreiden de druk in de breedte, maar die druk gaat ook mee naar beneden. En in natte omstandigheden is dat onderin juist extra schadelijk”, licht Westerdijk toe.
Tekst: Theo Galama
Beeld: Theo Galama