Melkvee.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf

  • Menu
GEA logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over GEA
  • Contact
GEAStalAutomatiseringVan zorgen naar zekerheid: hoe automatisering het verschil maakte voor Gijs Winters

Van zorgen naar zekerheid: hoe automatisering het verschil maakte voor Gijs Winters

Het verhaal achter dit toekomstbestendige melkveebedrijf

Gijs Winters op zijn melkveebedrijf met Jerseys
Gijs Winters op zijn melkveebedrijf met Jerseys Beeld: Ivo Hutten

"Ik ben fan van automatisering geworden, het is echt een wereld van verschil."

Melkveehouder Gijs Winters
Waar kort geleden de toekomst van het melkveebedrijf van Gijs Winters nog onzeker was, staat nu een modern en vergaand geautomatiseerd melkveebedrijf. Met twee DairyRobots R9500, het CowScout-systeem en de DairyFeed F4500 (voerrobot) van GEA kan Gijs het bedrijf grotendeels alleen draaien. En dat doet hij met plezier. “Ik ben fan van automatisering geworden, het is echt een wereld van verschil.”

Gijs Winters (33) runt met hulp van een parttime medewerker een melkveebedrijf met 120 koeien in Breedenbroek (GD). Het sterk geautomatiseerde melkveebedrijf van Gijs is precies het bedrijf waar hij ooit van droomde en een voorbeeld van velen. Dat hij het nu, als jonge boer, al zo ver heeft gebracht, had hij zelf nooit durven denken.

Vanuit het niets begonnen

Er ging dan ook een periode van tegenslag en uitdagingen aan vooraf. Al tijdens zijn studie aan de Aeres Hogeschool in Dronten werd Gijs onverwachts verantwoordelijk voor het bedrijf, omdat zijn vader ziek werd. De stal en de melkput waren verouderd en de regelgeving rondom fosfaatrechten maakte het nog moeilijker. “In het peiljaar hadden we door omstandigheden nog maar 55 koeien, terwijl we er daarvoor zo’n 100 hadden. Daardoor kregen we maar weinig fosfaatrechten toegewezen en mochten we flink minder melk produceren.” Het legde een stevige druk op de jonge ondernemer, maar vormde uiteindelijk ook de basis voor de keuzes die hij later maakte.

Gestuurd door de omstandigheden

De beperkte productieruimte dwong Gijs tot creatieve keuzes, zoals de overstap naar Jerseys. “Ik wilde altijd al met Jerseys werken, maar kon het me eigenlijk niet veroorloven om alles om te gooien. Door de situatie met de fosfaatrechten werd het opeens een uitkomst. Jerseys geven immers minder liters, waardoor we binnen de nieuwe beperkingen toch meer koeien konden houden dan met Holsteins.” Het bleek het begin van een nieuwe koers.

In 2017 begon Gijs met het renoveren van de bestaande stal. Ligboxen, matrassen, roosters en ventilatie werden aangepakt. “Zo ontstond er een basis voor modernisering. Toen we in 2019 een rechtszaak rondom de fosfaatrechten wonnen, kwam er pas echt een omslag. We kregen ruimte om de veestapel uit te breiden en daarmee kwam automatisering, iets waar ik al langer van droomde, ineens binnen handbereik. Ik heb een plan geschreven, een andere bank benaderd en kreeg uiteindelijk de financiering voor twee melkrobots rond. Zo betaalde dat HBO-papiertje zich toch nog terug”, lacht Gijs.

"De GEA-robot is compact en flexibel en past dus goed bij de mix van Jersey en Holstein die wij destijds hadden."

Melkveehouder Gijs Winters

Altijd al robots gewild

Robotmelken was altijd al een droom van Gijs. "Melken is nooit mijn hobby geweest en ik heb juist wel veel interesse in techniek. Daarnaast is melken zwaar werk, wat moeilijk tot latere leeftijd vol te houden is. Ik wil niet versleten zijn op mijn 65e. En daar komt bij dat ik mijn handen al aardig vol had. Daarom had ik mezelf tot doel gesteld dat ik voor mijn veertigste wilde overstappen op robots. Ik had nooit gedacht dat dat al voor mijn dertigste zou lukken." De veehouder koos na een uitgebreide oriëntatie voor de DairyRobots van GEA. “We hadden al goede ervaringen met GEA en met de dealer, Farmonie FarmTech. De samenwerking verloopt dan ook vanzelfsprekend en vertrouwd. We kennen de monteurs en de baas goed, dat werkt gewoon prettig,” vertelt Gijs. “Je weet dat je op ze kunt rekenen en dat motiveert enorm.” Ook de robot zelf voldeed aan belangrijke eisen.”De GEA-robot is compact en flexibel en past dus goed bij de mix van Jersey en Holstein die wij destijds hadden. En de verdieping naast de robot, dat is echt een uitkomst. Je kunt er veel makkelijker bij als je een koe moet controleren of behandelen.

Gijs bij de DairyRobot R9500
Gijs bij de DairyRobot R9500 Beeld: Ivo Hutten
Ontdek de DairyRobot R9500

"Ik zet vooral in op automatisering om minder arbeid nodig te hebben en flexibeler te zijn. Dat is ruimschoots gelukt."

Melkveehouder Gijs Winters

Minder werk, meer comfort

De robot draait stabiel en het opstarten ging verrassend goed. “Vooral de Jerseys vonden het prachtig. Die zijn nieuwsgierig van karakter. Ze gingen er heel makkelijk doorheen.” De resultaten zijn ook positief: gemiddeld 3,2 melkingen per dag, geen ophaalkoeien, minder uierontstekingen en een lager celgetal. “In 2023 hadden we nog maar drie gevallen van uierontsteking. In de oude melkstal zaten we eerder op twaalf tot vijftien gevallen per jaar.” Hoewel de resultaten lastig te vergelijken zijn door de omschakeling van het melkveeras, is één ding glashelder voor Gijs: het bespaart enorm veel tijd en arbeid. “Dat was ook precies mijn doel. Verbetering in de resultaten zijn mooi meegenomen, maar ik zet vooral in op automatisering om minder arbeid nodig te hebben en flexibeler te zijn. Dat is ruimschoots gelukt.”

Volautomatisch voeren

Een jaar later kwam er een nieuwe ontwikkeling op Gijs zijn pad: de voerrobot. “Ook dat was echt een droom, maar ik had nooit gedacht dat dat zou lukken. Toch besloot ik ervoor te gaan toen de inschrijving voor het Economisch Herstelfonds (EHF) open ging.” Gijs zette in op de aanschaf van een DairyFeed F4500. Vanwege de plek van de melkrobots in zijn stal was een voersysteem op rails geen optie. De autonome voerrobot van GEA voert erg nauwkeurig en mengt super.

Daarnaast speelde de positieve ervaring met de melkrobots en het vertrouwen in GEA een belangrijke rol. De F4500 past dus precies in Gijs’ situatie. “Mijn hoop was om in ieder geval subsidie te krijgen voor een elektrische ligboxenreiniger, maar dat de aanvraag voor de voerrobot ook goedgekeurd zou worden had ik nooit verwacht. Tijdens het carbidschieten op 31 december 2022 hoorde ik dat mijn aanvraag was goedgekeurd. Fantastisch nieuws, maar ook een hele uitdaging, want binnen exact twee jaar moest het rond zijn. Ik moest dus opeens weer aan de slag met een ondernemersplan, financiering en het voorbereiden van de bouw van een kapschuur voor de voerbunkers.”

"De robot verdeelt acht keer per dag voer voor het voerhek en dat zorgt voor serene rust."

Melkveehouder Gijs Winters

Voerrobot brengt rust

Sinds begin 2025 draait de voerrobot op het bedrijf in Breedenbroek. De impact was direct zichtbaar. “Voorheen voerden we één keer per dag met een blokkenwagen en was het oorlog aan het voerhek. De robot verdeelt acht keer per dag voer voor het voerhek en dat zorgt voor serene rust. Het voer is mooi gemengd en wordt gelijkmatig over de dag verspreid. Het gedrag van de koeien draaide letterlijk 180 graden, in positieve zin. Daarnaast scheelt het me minimaal een uur per dag en levert het ontzettend veel vrijheid op.” Met deze arbeidsbesparing is het belangrijkste doel van Gijs al behaald. “Qua productie was het eerst even wennen. De robot voert nauwkeuriger dan dat je zelf ooit zou kunnen. Juist daardoor was de overgang redelijk groot. Met de blokkenwagen voerden we namelijk (achteraf gezien) meer mais dan de bedoeling is. Eén maand later was dat hersteld en sindsdien draait het goed. We zijn net begonnen, dus we zullen er zeker nog meer uit gaan halen. Net als bij een melkrobot zal het resultaat pas in het tweede jaar, als alle koeien gekalfd hebben, echt optimaal zijn, maar ik verwacht dat de productie uiteindelijk gaat stijgen door het automatisch voeren. Al is dat niet mijn hoofddoel, de rust en tijdsbesparing zijn fantastisch. En.. eerlijk is eerlijk, het is ook echt een mooie gadget voor een techniekliefhebber als ik.”

Gijs met de DairyFeed F4500 op de voergang
Gijs met de DairyFeed F4500 op de voergang Beeld: Ivo Hutten
Lees meer over de DairyFeed F4500

Blind vertrouwen

Met de stappen die Gijs in de afgelopen jaren op het gebied van automatisering heeft gezet, staat er nu al een vooruitstrevend bedrijf: het ideaalplaatje dat Gijs voor de toekomst voor ogen had. Naast de melkrobots en de voerrobot beschikt het bedrijf over drie temperatuurgestuurde ventilatoren van 7 meter, een melktaxi voor de kalveren, een elektrische ligboxenreiniger en een mestrobot. Verder speelt monitoringstool GEA CowScout een cruciale rol in het dagelijks management. De sensor registreert vreetgedrag, herkauwen en tochtigheden. “Ik vertrouw er blind op, voor 1000 procent. Het systeem pikt dingen op die een boer met het blote oog nooit zou zien. Cowscout heb ik alleen al terugverdiend met inseminatie. Voorheen was de tussenkalftijd te hoog. Nu zit dit gemiddeld op 367 dagen.”

Rust en inzicht

De automatisering heeft niet alleen het bedrijf, maar ook het werkritme van de veehouder veranderd. “Ik begin de dag altijd met een kwartiertje achter de computer. Even de data bekijken: zijn er tochtige koeien, herkauwt er eentje minder? Daarna ga ik pas de stal in. Ik heb veel meer inzicht en vooral rust in het bedrijf, dat is het belangrijkste dat de automatisering mij gebracht heeft. Dankzij alle mooie stappen die ik de afgelopen jaren heb gezet, kijk ik vol enthousiasme naar de toekomst van het bedrijf.”

Bent u benieuwd naar wat automatisering voor uw bedrijf kan betekenen?
Wilt u meer weten over robotmelken of automatisch voeren?

Ons team staat voor u klaar! Vind hier uw dichtstbijzijnde GEA Dairy Center of dealer.

Tekst: Jeen, Carmen Stegeman

Beeld: Ivo Hutten

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
GEA Farm Technologies
GEA Farm Technologies is een toonaangevend bedrijf in de melkvee met innovatieve producten en technieken die speciaal zijn ontwikkeld voor melkveehouders. Met het streven naar efficiëntie, innovatieve technieken, het welzijn van de koe en de duurzaamheid van melkveebedrijven te verbeteren. GEA heeft van geautomatiseerd melkrobots tot elk type draai- en melkstal, precisievoedingssystemen, voeraanschuifrobots tot aan mestverrijkers en technologieën om het welzijn van de koe te monitoren. GEA is een betrouwbare partner voor melkveehouders over de hele wereld en helpt hen om hun toekomst succesvol en duurzaam te managen.
Lees verder
Contact
  • GEA

    +31570663366

    marketingfarmtechnologies@gea.com

Links
  • Vind jouw Dairy Center/Dealer 
  • Contact
Social Media
  • Facebook
  • Linkedin
  • Instagram
Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top