Geen nieuwe hervorming GLB, wel plan om positie EU-boeren te verbeteren

Dat heeft een EU-woordvoerder bevestigd na afloop van de vergadering van de Europese ministers van landbouw in Brussel maandagavond. Daar werd de 'Visie op landbouw en voedsel' besproken. Dit is een document van de Europese Commissie dat nog geen concrete wetsvoorstellen bevat, maar wel de richting aangeeft die de Commissie met toekomstige wetsvoorstellen en strategieën wil inslaan.
De Commissie wil het verdienmodel van boeren en tuinders opkrikken door hun concurrentievermogen en weerbaarheid (ook tegen tegenslagen als dierenziekten en natuurrampen) te verbeteren. Ook wil zij hun banden met de natuur en het milieu aantrekken, Wat dit ter zijner ticoncreet zal opleveren zal pas duidelijk worden als de aangekondigde voorstellen de besluitvorming binnen de EU hebben doorlopen en effectief van kracht zijn geworden.
Prioriteiten
Landbouwminister Femke Wiersma heeft al aangekondigd dat zij in Brussel de Nederlandse prioriteiten bij de uitwerking van de voorstellen zal verdedigen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan de aangekondigde vereenvoudigings- en andere voorstellen over biologische landbouw, over het versterken van de bio-economie, over het ontwerpen van een benchmarkingsysteem voor duurzaamheidsbeoordelingen op het boerenbedrijf, over de inzet op beloningen voor duurzame praktijken, onder andere vanuit de private sector.
De Commissie heeft in de Visie wel gewaarschuwd, dat aan de doelstellingen op het gebied van klimaat, milieu en natuur niet mag worden getornd.
Voldoende budget
In een reactie op de vergadering van de EU-landbouwministers verklaarde Bert-Jan Ruissen (lid van de SGP-fractie in het Europees Parlement) dat een voldoende landbouwbudget cruciaal is voor toekomst van de landbouw en onze voedselzekerheid: „We moeten voorkomen dat het landbouwbudget verwatert. De landbouwbegroting moet daarom een separate begroting blijven.”
Het landbouwbeleid moet volgens hem ook eenvoudiger: „Extra inspanningen voor natuur en milieu moeten we stimuleren in plaats van af te dwingen. We moeten af van top-down beleid dat niet goed aansluit bij de praktijk.”
Volgens de laatste berichten zou de Commissie volgens Ruissen nog voor het zomerreces de nieuwe voorstellen willen presenteren.
Ruissen: „Het (voor het einde van dit jaar) aangekondigde vereenvoudigingspakket, gericht op wetgeving dat van invloed is op de regeldruk in de landbouw, zoals milieuwetgeving, is wat ons betreft van groot belang om de algehele regeldruk op de sector te verminderen.”
Tekst: Jan Schils
Beeld: Ellen Meinen