
Verlichting in de stal
Fotoserie: Kan verlichting echt zorgen voor meer melk? Zo haal je meer melk uit je stal!

Kan verlichting écht zorgen voor meer melkproductie?
Het korte antwoord is ja. Licht is net zo’n cruciale factor voor melkproductie als voer en genetica. Recente studies, uitgevoerd door Van Grinsven Agritechniek en Advies in opdracht van HATO Agricultural Lighting, tonen aan dat de juiste verlichting, specifiek het licht van RUDAX met Lactivus techniek, leidt tot een meetbare stijging in melkproductie. En dat zonder dat je iets hoeft aan te passen aan je voermanagement of melkfrequentie.
Op het melkveebedrijf van Martijn van Raaij in Overloon is een proef uitgevoerd met twee lichtsituaties in dezelfde stal: aan de ene kant traditionele LED-verlichting, aan de andere kant RUDAX-verlichting met Lactivus techniek.
“Alleen aan de kant met het licht van RUDAX, zagen we een stijging van 7% in de melkproductie.”
Gijs Hendriks, Van Grinsven Agritechniek en Advies.
Diverse lichtsituaties in de praktijk
Hoe werkt dat dan – wat doet licht met een koe?
Net als bij mensen heeft licht invloed op de biologische klok, hormonen en energieniveaus van koeien. Specifiek lichtspectrum – zoals toegepast in de RUDAX lamp – stimuleert de aanmaak van cortisol, wat zorgt voor meer activiteit, een hogere voeropname en frequenter melkgeven.
De RUDAX-armaturen leveren daarbij een lichtintensiteit van 200 lux op ooghoogte van de koe in de ligbox, met een kleurtemperatuur van 10.000 Kelvin. Dat is vergelijkbaar met een heldere, zonnige dag en dat licht nemen koeien bijzonder goed waar.
“Voorheen had Martijn TL-lampen en LED’s in de stal. De TL’s zijn vervangen door RUDAX; de LED’s hebben we laten hangen om het verschil te kunnen meten.” vertelt Gijs Hendriks.
“Voorheen had Martijn TL-lampen en LED’s in de stal. De TL’s zijn vervangen door RUDAX; de LED’s hebben we laten hangen om het verschil te kunnen meten.”
Gijs Hendriks, Van Grinsven Agritechniek en Advies.
Resultaten in beeld
Blijft de melkkwaliteit goed bij hogere productie?
Dat is een logische vraag en het antwoord is geruststellend. In de metingen van meerdere bedrijven werd geen dalend vet-, eiwit- of lactosegehalte vastgesteld. Ook bleven ureumwaarden en melksamenstelling stabiel. De koeien produceerden méér melk, zonder kwaliteitsverlies.
Belangrijker nog: er zijn geen negatieve effecten gevonden op vruchtbaarheid of diergezondheid. Een hogere opbrengst zonder concessies dus.
Wat kan ander licht de melkveehouder concreet opleveren?
Voor melkveehouder Martijn van Raaij is het effect van RUDAX- licht niet alleen zichtbaar in de melkproductie, maar ook voelbaar in het dagelijks werk. Hij ervaart het licht als prettiger om onder te werken.
Uit onderzoek blijkt dat het inzetten van stalverlichting met Lactivus techniek aanzienlijk meer melk per koe per dag kan opleveren. Die stijging is al binnen zes weken zichtbaar, zonder dat er iets hoeft te veranderen aan het rantsoen of de werkroutine. Bovendien blijft de melkkwaliteit stabiel, en zorgt het heldere licht voor een aangenamere werkomgeving. Voor de melkveehouder is de overstap eenvoudig te realiseren: bestaande TL- of LED-verlichting kan makkelijk vervangen of aangevuld worden met de RUDAX-oplossingen.
Hoe weet ik of dit iets voor mijn stal is?
HATO maakt het makkelijk om te ontdekken wat licht voor jouw melkveestal kan betekenen. Zo bieden ze vrijblijvende lichtscans, ROI-berekeningen op maat en demonstraties of proefopstellingen in jouw stal. Wil je zeker weten of jouw koeien baat hebben bij geoptimaliseerde verlichting? Vraag dan een advies op maat aan of bekijk de uitgebreide onderzoeksresultaten.
Tekst: HATO
Beeld: HATO