Zuivelfabrieken overstag en nemen deel rentekorting vrijwillige extensivering voor hun rekening

In het najaar van 2024 maakten Agractie, DDB, LTO, NAJK, Natuurweide, Netwerk Grondig en NMV een plan van aanpak, om de mestproblematiek te hoofd te bieden. Onderdeel daarvan is een vrijwillige extensiveringsregeling waarmee melkveehouders kunnen kiezen voor een tijdelijk lagere veebezetting. „Zo’n nieuwe extensiveringsregeling zou boeren moeten helpen om grond aan te kunnen kopen", legde Erwin Wunnekink destijds uit op onze site.
Rentekorting
Melkveehouders die deelnemen aan de regeling krijgen daarvoor een vergoeding van de overheid. Om ervoor te zorgen dat deze ondernemers kunnen blijven investeren in een duurzame toekomst bieden in elk geval Rabobank, ING-bank en ABN Amro boeren de mogelijkheid een deel van hun leningen te herfinancieren tegen gunstige rentetarieven. Bij de Nederlandse Zuivel Organisatie is door de samenwerkende melkveehouderijorganisaties vervolgens het verzoek neergelegd eveneens een financiële bijdrage te leveren aan een toekomstbestendige, innovatieve melkveehouderij. De zuivelindustrie geeft gehoor aan dit verzoek door een deel van de rentekorting voor haar rekening te nemen.
Keteninitiatief
Dit keteninitiaf wordt de komende weken, in nauwe samenwerking met de banken en de primaire partijen, verder uitgewerkt. De zuivelindustrie ziet erop toe dat alle daarvoor in aanmerking komende melkveehouders toegang kunnen krijgen tot de regeling. En dat deze past binnen de geldende juridische kaders, zoals de Mededingingswet en de Wet oneerlijke handelspraktijken.
Volgens de zuivelindustrie snijdt het mes met deze regeling aan twee kanten. De investering draagt bij aan een structurele oplossing van de mestcrisis. En biedt ruimte voor innovatie en een duurzame ontwikkeling van de melkveehouderij. 'Dat is in het belang van de hele zuivelketen', stelt NZO in haar persbericht.