
Hoe natuurinclusief is de biologische landbouw?

De 3 pijlers van natuurinclusiviteit zijn het sparen, benutten en verrijken van de natuur. De algemene doelen van de biologische landbouw sluiten hier goed op aan. Sparen komt bij biologische landbouw terug in maatregelingen zoals gewasbescherming en verbond op kunstmestgebruik. Door behoud van bodemvruchtbaarheid en natuurlijke plaagdier bescherming is er overlap met pijler; benutten van de natuur. In het eisenpakket voor biologische landbouw zijn weinig concrete maatregelen die specifiek gaan over het verrijken van de biodiversiteit. Wel toont wetenschappelijk onderzoek aan dat biodiversiteit op biologische bedrijven hoger is.
Verschillen tussen natuurinclusief en biologisch
Er zijn ook aspecten van de biologische landbouw die geen directe tegenhanger hebben in de natuurinclusieve landbouw. De Europese regels op het gebied van gezondheid, eerlijkheid en zorg worden in het rapport genoemd als belangrijkste voorbeelden waarop biologisch verder gaat dan natuurinclusief. Zo krijg je pas het keurmerk biologisch als je aan een strak eisenpakket voldoet. Voor de compensatie van natuurinclusieve maatregelen wordt gewerkt met verschillende pakketten en regelingen. Hierdoor is natuurinclusieve landbouw regio-afhankelijk en een stuk minder eenduidig. Waar natuurinclusieve landbouw dus ruimte laat voor gradaties in natuurinclusief werken, is biologische landbouw strikter afgebakend: je bent biologisch gecertificeerd, of niet.
Hoe denkt de bioboer over natuurinclusief?
Uit vragenlijsten, verstuurd naar 70 biologische boeren, bleek dat de meeste boeren bekend waren met natuurinclusieve landbouw, er positief tegenover stonden en vonden ze het sterk aansloot aansluiten bij de principes van de biologische landbouw. Wel was er de kritische noot dat de term “natuurinclusief” niet gecontroleerd werd, terwijl biologisch boeren voldeed aan strenge eisen die wél gecontroleerd werden.
Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut hebben het onderzoek 'Biologisch èn natuurinclusief - Hoe natuurinclusief is de biologische landbouw in Nederland?’ gepubliceerd. Zowel de biologische als natuurinclusieve landbouw vormen een alternatief op de gangbare landbouw. Het verkent de overeenkomsten en verschillen uitgebreid. Het onderzoek is een onderdeel van een tweejarig project ‘Natuurinclusief en biologisch’ uitgevoerd door Bionext, Biohuis en het Louis Bolk instituut
Lees hier het volledige nieuwsbericht.
Meer informatie op de vakinformatiepagina voor de melkveehouder.
Meer over natuurinclusieve landbouw vind je in de kennisbank van Groen Kennisnet.