
Ontdek het gemak en de voordelen van flexibel en vers voeren
Het Lely Vector automatische voersysteem is ontwikkeld mét en vóór onze klanten. Dit systeem, dat zich volop heeft bewezen in de praktijk, past op veel verschillende typen bedrijven. Het bespaart je als veehouder veel werk en je bent minder gebonden aan vaste tijden. De koeien kunnen continu vers voer vreten, wat niet alleen zorgt voor meer melk, maar ook voor gezondere dieren. Winst voor boer én koe.
Zelfrijdend en zelfstandig
Geen rails, geen kabels, geen gedoe – deze robot kent zijn route. Met alleen enkele strips aan het begin en einde van de voergang navigeert hij moeiteloos zelfstandig door jouw stal. Zodra de voerkeuken is gerealiseerd, kun je snel van start met automatisch voeren. De elektrische robot voert niet alleen, maar mengt ook de losse voersoorten optimaal. Zo zorgt hij 24 uur per dag voor het juiste rantsoen, voor elke diergroep op je bedrijf. Jij vult de voerkeuken, de robot doet de rest.
“Automatisch voeren bespaart je veel tijd”

Voeren op het ritme van de koe
De Lely Vector voert heel nauwkeurig het juiste rantsoen en schuift tussendoor ook het voer aan. Op basis van de hoeveelheid restvoer die de robot meet, berekent het systeem waar en wanneer vers voer nodig is. Zo kun je er volledig op vertrouwen dat de koeien steeds de juiste hoeveelheid voer krijgen – ook als ze wat meer of minder vreten dan normaal. Het voersysteem beweegt automatisch mee met het natuurlijke ritme van de koe, dag en nacht.
“De Lely Vector voert beter dan ik dat voorheen deed”
Gezondere koeien
Consistent voeren verbetert ook nog eens de (pens)gezondheid van je koeien. Vaak is dat terug te zien in lagere voer- en dierenartskosten. Wat ook opvalt, is de rust in de stal. De koeien weten al snel dat er continu vers voer beschikbaar is. Ze komen dus niet direct in de benen voor een nieuwe voerbeurt. Vooral de koeien of vaarzen die lager in rang zijn, profiteren hiervan. Doordat alle koeien altijd kunnen vreten naar behoefte, stijgt op de meeste bedrijven de gemiddelde melkproductie bij de overstap naar automatisch voeren. Daarnaast is er minder restvoer, dus het beschikbare voer wordt efficiënter benut voor melkproductie. Kortom: een hogere voeropname, voerefficiëntie en melkproductie
“Het verraste mij hoeveel rust er in de veestapel kwam”

Meer vrijheid en flexibiliteit
De voerkeuken is een open ruimte voor opslag van verschillende voersoorten. Meestal is dit eenvoudig te realiseren in een bestaand gebouw – dat scheelt een grote verbouwing. De blokken kuilvoer in de voerkeuken blijven dagenlang vers. Ook voersoorten uit silo’s en bijvoorbeeld water komen hier samen. Zo kun je efficiënt en nauwkeurig rantsoenen mengen voor iedere diergroep op het bedrijf. Gemiddeld hoef je slechts eens per drie dagen aan te vullen. Dat geeft ruimte in het weekend en maakt je minder afhankelijk van externe arbeid of arbeid op gezette tijden.
“Ik vul op zaterdagochtend de voerkeuken en denk pas op maandagochtend weer aan voeren.”

Besparing
Gemiddeld bespaar je zo’n 2,1 uur arbeid per koe per jaar. Ook het dieselverbruik daalt fors: bedrijven die zijn overgestapt besparen gemiddeld 41,6 liter brandstof per koe per jaar, afhankelijk van hun eerdere werkwijze.
Benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Reken het uit met de ROI-calculator.