Pilot FrieslandCampina en Lidl om regeneratieve landbouw te bevorderen

Het doel van de pilot is om concrete stappen richting regeneratieve landbouw te zetten met een toekomstbestendig verdienmodel voor de melkveehouder. Dat doen de leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina met financiële steun van Lidl en ondersteuning vanuit het Nationaal Groeifonds Programma ReGeNL.
Open standaard
Het doel van de pilot is om samen een open toegankelijke standaard te ontwikkelen voor regeneratieve landbouw, waarbij de focus ligt op het meetbaar maken van de impact. Zo melden de initiatiefnemers. 'Deze pilot onderzoekt hoe regeneratieve landbouw, zoals kruidenrijk grasland en beweiding, kan bijdragen aan bodemherstel, biodiversiteit, een toekomstbestendige voedselproductie én een robuust verdienmodel voor de melkveehouder. Lidl is de eerste supermarktketen die dit initiatief neemt en ondersteunt.'
Bedrijfsplannen en werkwijzen
Het project heeft een looptijd van drie jaar. In het eerste jaar worden op maat gemaakte bedrijfsplannen ontwikkeld. In de twee daaropvolgende jaren worden de nieuwe werkwijzen geïmplementeerd en worden zowel de ecologische als economische resultaten nauwgezet gemonitord.
Goed verdienmodel
Tuncay Özgüner, FrieslandCampina: 'Steeds meer melkveehouders willen de overstap naar regeneratieve landbouw maken, maar dat kunnen ze niet alleen. Om deze transitie mogelijk te maken, hebben melkveehouders toegang nodig tot kennis, begeleiding en een goed verdienmodel. Een sterke samenwerking in de keten met partners zoals Lidl is daarbij onmisbaar.'
In de praktijk
Op woensdag 14 mei bezochten Özgüner, Eline van der Mast (ReGeNL) en Erik van den Hoogen (Lidl) het melkveebedrijf van familie De Groot in Laren (Gelderland). Daar liet André de Groot zien hoe hij regeneratieve landbouw toepast op zijn bedrijf.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: FrieslandCampina