Melkveesaldo blijft op hoog niveau ondanks lichte daling melkprijs

Ondanks een daling van de melkprijs in het eerste kwartaal van 2025 blijft het saldo op een hoog niveau, mede dankzij hoge prijzen voor slachtkoeien en nuchtere kalveren.
Het gestandaardiseerde bedrijf betreft een bedrijf met 117 melkkoeien en een gemiddelde melkproductie van 9.080 liter per koe.
De melkprijs bereikte in december 2024 een piek van ruim 57 euro per 100 kilogram, ongeveer 33 procent boven het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. In de eerste maanden van 2025 daalde de melkprijs met bijna 3,5 euro per 100 kilogram, maar deze ligt nog altijd ruim boven het langjarig niveau, blijkt uit de cijfers.
Prijs nuchtere kalveren hoog
Nevenopbrengsten speelden een belangrijke rol bij het hoge saldo. In maart lagen de prijzen van nuchtere kalveren ruim 3,5 keer zo hoog als het langjarig gemiddelde. De prijs van slachtkoeien lag 76 procent boven datzelfde gemiddelde.
Aan de kostenkant veranderde er weinig. De toegerekende kosten lagen in maart 1,5 procent hoger dan een jaar eerder en bevinden zich met 20 procent boven het tienjaarsgemiddelde nog steeds op een relatief hoog niveau. De krachtvoerprijs daalde voor het tweede jaar op rij, maar ligt nog steeds bijna 20 procent boven het langjarig gemiddelde. De prijzen van maïs en hooi lagen respectievelijk 1 en 4 procent lager dan een jaar eerder.
Boternotering
De zuivelnoteringen bereikten een hoogtepunt in november en december 2024. De boternotering lag toen 84 procent hoger dan het dieptepunt van september 2023. In het eerste kwartaal van 2025 daalden de noteringen voor boter met 8 procent en voor andere zuivelproducten met 3 tot 4 procent.
Het voortschrijdende jaarsaldo – het gemiddelde saldo over de afgelopen twaalf maanden – lag in maart 43 procent boven het langjarig gemiddelde. Het cumulatieve saldo in 2025 ligt inmiddels 66 procent boven het meerjarige gemiddelde.
Lagere melkaanvoer
De melkaanvoer in Nederland lag in het eerste kwartaal van dit jaar tussen de 1,5 en 2,5 procent lager dan in dezelfde maanden van 2024. De Europese melkproductie daalde in januari met 0,3 procent. Duitsland, Frankrijk en België lieten een lichte daling zien, terwijl de productie in Polen en het Verenigd Koninkrijk toenam.
Buiten Europa was het beeld gemengd: in Argentinië steeg de productie met bijna 6 procent en in Nieuw-Zeeland met 2,5 procent. In Australië daalde de productie juist met 2,5 procent.
De Global Dairy Trade-index steeg sinds het dieptepunt in augustus 2023 met 49 procent en laat ook in 2025 een stijgende lijn zien.

Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Agrimatie