‘Koeien kunnen geen aangifte doen’

Neem de zaak van Binne*, een melkveehouderij uit Súdwest-Fryslân. Hij staat voor de rechter vanwege verwaarlozing van zijn koeien.
De Friese politierechter sprak tijdens de zitting zijn afschuw uit over de erbarmelijke omstandigheden op de boerderij de veehouder. Tijdens een inspectie door de NVWA in de zomer van 2023 werd ernstige dierenverwaarlozing vastgesteld: vervuilde, gewonde koeien in te kleine en vuile hokken, onvoldoende en vies drinkwater, en een sterftepercentage van maar liefst 23 procent. Twee koeien moesten zelfs worden geëuthanaseerd.
Volgens Binne groeide het werk hem en zijn familie twee jaar geleden boven het hoofd. Inmiddels heeft het gezin hulp ingeschakeld en zijn er stappen gezet richting verbetering. Bij een recente controle was de situatie weliswaar nog niet perfect, maar duidelijk verbeterd.
Dierenwelzijn tekort gedaan
Binne gaf tijdens de rechtszitting toe dat het dierenwelzijn destijds ernstig tekort werd gedaan. Hij benadrukte dat er inmiddels beter wordt gezorgd voor de dieren, dat er hulp is ingeschakeld voor het melken en dat er plannen zijn voor verdere modernisering, zoals de komst van een mestrobot.
De rechter toonde begrip voor de familiale en organisatorische uitdagingen op het boerenbedrijf, maar onderstreepte dat dit nooit een excuus mag zijn voor het tekortschieten in dierenzorg.
De officier van justitie eiste een geldboete van 10.000 euro, waarvan 6.000 euro voorwaardelijk, en waarschuwde voor een mogelijke bedrijfsstillegging bij herhaalde overtredingen.
Voorwaadelijke boete
Rechter Bunk besloot uiteindelijk de volledige boete voorwaardelijk op te leggen, uit zorg voor de dieren. Hij benadrukte dat goede bedoelingen niet voldoende zijn en dat resultaat telt. Bij toekomstige overtredingen zal de rechter niet aarzelen om zwaardere maatregelen te nemen.
Binne zelf blijft positief en zegt dat het ‘goedkomt’ met zijn bedrijf en zijn dieren. De rechter sloot af met een duidelijke waarschuwing én een oproep: „Op naar de beesten.”
* Binne is niet zijn echte naam.

Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Natasja Beverloo
Bron: Rechtspraak.nl