
Video: Vet voeren is vet melken? Hoe zit dat?
Wat zijn vetzuren?
Hoewel we het vaak over vet hebben, bedoelen we meestal vetzuren. Dit zijn belangrijke bouwstenen in het rantsoen van melkkoeien. Ze leveren energie en zijn essentieel voor de melkproductie en de conditie van het dier. Pensbestendige vetzuren passeren de pens en worden verderop in het spijsverteringskanaal opgenomen, waar ze direct kunnen worden ingezet als energiebron of bouwstof.
De drie belangrijkste vetzuren en hun effecten
Er bestaan verschillende vetbronnen en ook verschillende soorten vetzuren. Ieder vetzuur heeft zijn eigen werking en resultaat.
• C16:0 – Palmitinezuur
Dit vetzuur verhoogt zowel het melkvetgehalte als de totale melkgift. Ideaal als u snel rendement uit uw melk wilt halen.
• C18:1 – Oliezuur
Verbetert de lichaamsconditie en de vruchtbaarheid van de koe. Ook oliezuur heeft een positief effect op de melkproductie.
• C18:0 – Stearinezuur
Minder gewenst in het rantsoen, omdat het moeilijker verteerbaar is en daardoor de efficiëntie kan verlagen.
Wat levert het voeren van vetzuren op?
Het toevoegen van de juiste vetzuren aan het rantsoen kan al snel leiden tot een hogere melkgift en een stijging van het melkvetpercentage. Met de huidige melkprijzen levert dat direct meer op. Een extra liter melk per koe per dag is met het juiste vetzuur geen uitzondering – en dat tikt aan!
Daarnaast leveren vetzuren extra energie, wat vooral tijdens warme periodes belangrijk is om de melkproductie op peil te houden.
Conclusie: vet voeren = slim voeren
Kortom, vet voeren is eigenlijk vetzuren voeren. En dat is slim voeren! Vooral palmitinezuur is een effectief onderdeel van het rantsoen om de melkproductie en het melkvetgehalte te verhogen. Oliezuur ondersteunt de vruchtbaarheid en de conditie van de koe. Door bewust te kiezen voor de juiste vetzuren, investeert u in een hogere opbrengst én een gezondere veestapel.
Vragen of meer weten?
Heb je na het lezen van dit artikel of het bekijken van deze video nog vragen? Of wil je meer weten over onze mineralen? Neem dan contact op met Jacques Koops, specialist in mineralen, voor een vrijblijvend bedrijfsbezoek of lees meer in de kennisbank van BTN de Haas.