Bultavo vaccin lijkt het meest effectief tegen blauwtong

Voor het onderzoek werden de gegevens verzameld 1.114 melkveebedrijven. Hiervan werd de effectiviteit van drie verschillende vaccins Bluevac, Bultavo en Syvazul vergeleken op basis van het gebruik van ontstekingsremmers en de kans op positieve PCR-testresultaten voor het blauwtongvirus (BTV3).
Gebruik pijnstilling
Het gebruik van pijnstilling liet het afgelopen jaar op niet-gevaccineerde bedrijven een stijging van meer dan 2,5 behandeldagen per 10 koeien vergeleken met 2023. Bedrijven die met Bultavo waren gevaccineerd, vertoonden daarentegen een veel kleinere stijging in het gebruik van pijnstillers.
Bedrijven die met Syvazul of Bluevac werden gevaccineerd, vertoonden een sterkere toename in het gebruik van pijnstillers, hoewel de oorzaak hiervan nog niet volledig duidelijk is. Volgens de onderzoekers zou het kunnen dat deze bedrijven meer zijn blootgesteld aan BTV3 of dat de boeren die deze vaccins gebruikten meer geneigd zijn om pijnstillers te gebruiken dan andere boeren. Het onderzoek benadrukt daarom dat het voorbarig is dat deze vaccins niet effectief zijn.
PCR-test
Er werden PCR-tests op BTV3 uitgevoerd op 380 bedrijven, waarbij Bultavo-gevaccineerde bedrijven significant minder vaak positief testten op het blauwtongvirus dan niet-gevaccineerde bedrijven. De kans op een positieve PCR-test was bij Syvazul- en Bluevac-gevaccineerde bedrijven groter.
De studie betrof melkveebedrijven uit acht dierenartspraktijken, aangesloten bij de Vereniging Kernpraktijken Rundvee. Van de 1114 bedrijven waren 567 (50,9 procent) niet gevaccineerd tegen blauwtong, 29 (2,6 procent) ontvingen één vaccinatie en 518 (46,5 procent) werden volledig gevaccineerd tegen het blauwtongvirus (BTV3). De volledig gevaccineerde bedrijven maakten gebruik van verschillende vaccins: 40 bedrijven gebruikten Syvazul, 110 bedrijven Bluevac, en 366 bedrijven Bultavo. Twee bedrijven ontvingen eerst Syvazul en daarna Bultavo, en deze werden meegenomen bij de Bultavo-groep.