Melkvee.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf

  • Menu
BeterRuwvoer logo
BeterRuwvoerVoerDe waarde van graskuil: optimaal ruwvoer voor betere prestaties

De waarde van graskuil: optimaal ruwvoer voor betere prestaties

De waarde van graskuil
De waarde van graskuil

Ruwvoer is de slagader van een veehouderij

Eigen geteeld ruwvoer omzetten in melk en/of vlees is en blijft economisch de beste keuze. Alles wat je niet produceert, moet je aankopen. Daarmee voer je weer stikstof, fosfaat en CO₂ aan op je bedrijf. Dat is nadelig voor de KringloopWijzer, vergroot het risico dat je meer mest moet afzetten en verkleint de kans op een hogere melkprijs (vanwege CO₂ toeslagen melkfabrieken). Bijvangst met meer melk en/of vlees uit eigen ruwvoer is dus ook winst op de milieu-kengetallen, wat ook weer geld op kan leveren.

Smakelijkheid ruwvoer bepaald door microklimaat

Een gezonde productie staat of valt met een goede drogestofopname. Voor herkauwers is de geur de belangrijkste factor. De geur van ruwvoer wordt bepaald door micro-organismen. Veel verschillende bacteriën, wilde gisten en schimmels zitten in de bodem en op het gewas. Welke micro-organismen uiteindelijk de strijd winnen in de kuil, bepaalt de geur en daarmee de opname door de dieren.

Door goed management kun je inspelen op de omstandigheden en zo de kwaliteit van het ruwvoer verbeteren. Wil je weten hoe? Bekijk onze tips voor het inkuilen van gras.

Welke bacteriën zitten op het gras?

Uit een studie uit 2022 zijn 20 verschillende bacteriesoorten op gras geïdentificeerd. Dit is heel normaal, want ze maken deel uit van de natuurlijke kringloop. Bacteriën uit de stal kunnen via bemesting weer op het gewas terechtkomen, maar die willen we liever niet in de kuil. Naast bacteriën hebben we ook te maken met schimmels en wilde gisten. In een gunstig klimaat en bij voldoende voedingsstoffen zijn ook de verschillende micro-organismen in grote getale te vinden. Wilde gisten zijn bijvoorbeeld dol op suikers, en vers gras kan wel tot 250 gram suiker per kilo drogestof bevatten. Dat betekent automatisch dat er veel wilde gisten aanwezig zullen zijn. Wat dit microklimaat in de kuil precies doet, hebben we overzichtelijk samengevat.

  • Nieuwe inzichten over bacteriën op gras
  • PDF over bacteriën in kuil en kuilverbeteraars

1,8 kg hogere drogestofopname en tot 33% betere verteerbaarheid

Officiële studies en praktijkonderzoeken tonen aan dat wilde gisten in het ruwvoer - en uiteindelijk de pens - een grote invloed hebben op de voederwaarde van je ruwvoer, de drogestofopname en de uiteindelijke productie van de dieren.

Meer uitleg en achtergrond vind je hier

Keuze inkuilmiddel afhankelijk van gewas en omstandigheden

Er bestaat geen universeel inkuilmiddel dat geschikt is voor alle omstandigheden en gewassen. Is het gewas nat? Bevat het veel eiwit (rotting) of veel suiker (broei)? Heb je grof materiaal met veel NDF (zoals kruiden, klavers, beheersgras)? Of wil je de NDF sowieso verlagen om beter te scoren op de CO₂ footprint? Voor al deze situaties zijn verschillende bacteriën en/of enzymen nodig.

Om de keuze makkelijker te maken, hebben we een handige keuzetool ontwikkeld:

Ontdek welke oplossing het beste past bij jouw situatie

Tekst: BeterRuwvoer

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Bedrijfsinformatie
Beterruwvoer:
Beterruwvoer is een landelijk dekkend kennisplatform van 18 partners met de focus op alle schakels in het ruwvoerproces. We doen veel praktijkonderzoek, investeren in kennis en zijn de aanbieders van de Magniva kuilverbeteraars.

Lallemand:
Lallemand is wereldwijd marktleider in o.a.het ontwikkelen, produceren en vermarkten van gisten, bacterien, schimmels en hun derivaten. Lallemand is de producent van Magniva kuilverbeteraars met daarin de meest onafhankelijk onderzochte bacteriestammen Lactobacillus Buchneri 40788 en Lactobacillus Hilgardii 4785.
Economie
  • Trends
  • Markt
  • Agribusiness
  • Maatschappij
Beleid
  • Politiek
  • Zuivel
Stal
  • Staltypen en inrichting
  • Automatisering
  • Melkwinning
Voer
  • Ruwvoer
  • Mengvoer en bijproducten
  • Weidegang
  • Bodem en bemesting
  • Gewas
  • Oogst
  • Voeren
Gezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Ziektepreventie
Fokkerij
  • Fokwaarden
  • Paringssystemen
  • Rassen/kruisen
  • Evenementen
Jongvee
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Voeding
Mechanisatie
  • Voederwinning en bemesting
  • Voeren
  • Tractoren, shovels en verreikers
Melkvee.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Trends
      • Markt
      • Agribusiness
      • Maatschappij
    • Beleid
      • Politiek
      • Zuivel
    • Stal
      • Staltypen en inrichting
      • Automatisering
      • Melkwinning
    • Voer
      • Ruwvoer
      • Mengvoer en bijproducten
      • Weidegang
      • Bodem en bemesting
      • Gewas
      • Oogst
      • Voeren
    • Gezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Ziektepreventie
    • Fokkerij
      • Fokwaarden
      • Paringssystemen
      • Rassen/kruisen
      • Evenementen
    • Jongvee
      • Gezondheid
      • Huisvesting
      • Voeding
    • Mechanisatie
      • Voederwinning en bemesting
      • Voeren
      • Tractoren, shovels en verreikers
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Praktijk
  • Het LeerErf
Top