Home » Voer » Nieuws » ForFarmers: volumegroei door stijging prijzen melk en vlees

ForFarmers: volumegroei door stijging prijzen melk en vlees

Geplaatst op dinsdag 13-03-2018

ForFarmers, de voedingsgigant uit Lochem, heeft vorig jaar geprofiteerd van betere rendementen bij boeren. De relatief hoge prijzen van melk en vlees leidden tot een hogere afname van relatief duur veevoer. ForFarmers wist vorig jaar de verkoop in alle segmenten - varkens, rund en pluimvee - te verhogen. Van de vijf landen waar het bedrijf actief is, blijft het Verenigd Koninkrijk echter nog steeds achter.

Bestuursvoorzitter Yoram Knoop spreekt in een toelichting van ‘solide resultaten’. Volgens Knoop werd ForFarmers vorig jaar geholpen door ‘een betere situatie bij de boeren. Dat leidde vooral tot een afname van meer specifiek mengvoer.’ Hoewel de prijzen van melk en vlees in de loop van vorig jaar daalden, liggen deze volgens Knoop nog steeds op een bovengemiddeld niveau. Voor het lopende jaar verwacht de bestuurder dan ook een verdere stijging van de verkopen en winst.

ForFarmers boekte in 2017 een omzetstijging van 3,2 procent omzet naar 2,22 miljard euro. De afzet nam toe naar 9,56 miljoen ton, een stijging van 3,2 procent. Zonder rekening te houden met eerdere overnames bedroeg de volumegroei slechts 1 procent. Het bedrijfsresultaat steeg (exclusief de effecten van het lagere pond en overnames) met 6,3 procent naar 74 miljoen euro. Het bedrijf uit Lochem claimt marktleider te zijn in Europa. ForFarmers heeft fabrieken in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Sinds vorige maand is het ook actief in Polen, door de overname van 60 procent van de aandelen van Tasomix, een vervoerbedrijf dat vooral actief is in de pluimveesector. ForFarmers heeft 25.000 klanten, exploiteert in totaal 34 fabrieken en heeft ruim 2.300 arbeidsplaatsen.

Verenigd Koninkrijk blijft achter

Het Verenigd Koninkrijk blijft geografisch gezien het buitenbeentje van ForFarmers. Het is het enige land waar de afzet en omzet in 2017 daalden. Knoop spreekt van een ‘moeilijke markt’, waarbij vooral de rundveesector in de problemen zat. De Britse veestapel is vorig jaar teruggebracht, wat leidde tot overcapaciteit en lagere prijzen op de markt voor veevoer. Inmiddels ziet Knoop druk bij grote varkenshouders die verder consolideren. ForFarmers neemt maatregelen om de efficiency in het Verenigd Koninkrijk op te voeren.

Voor de lange termijn blijft Knoop positief over het Verenigd Koninkrijk. De Brexit kan daarbij uiteindelijk voordelig uitpakken. ‘Engeland is niet zelfvoorzienend. Ongeveer 40 procent van de kippen en varkens worden vanuit de Europe Unie geïmporteerd. De Brexit en eventuele importtarieven kunnen tot gevolg hebben dat Britse boeren hun relatieve achterstand op het continent inlopen en hun productie opvoeren. Dat leidt tot meer vraag naar veevoer bij onze Britse fabrieken. Voor de korte termijn zijn de gevolgen van de Brexit echter meer onzeker.’

Brede groei

Als geheel boekte ForFarmers vorig jaar groei in alle sectoren waarin het actief is; rundvee, varkens en de pluimveesector. Het bedrijf zet met zijn 450 adviseurs die de boeren op het erf bezoeken sterk in op specialistische voedingsmiddelen met een hoge toegevoegde waarde. Zo werkt het bedrijf met een nieuw concept voor zeugen, speciaalvoer voor zeer jong pluimvee en doet het ‘vitaliteitsscores’ voor kalveren, onderzoeken die de gezondheid van kalveren bepalen en eventueel aanleiding geven tot aanpassing in de voeding.

Voor dit jaar wordt voor Nederland gerekend met een lichte daling van de vraag vanuit rundveehouders, vanwege de eisen die worden gesteld om de fosfaat-uitstoot te reduceren. Ook stagneert de verkoop van varkensvlees binnen Europa, al ziet Knoop een sterke groei van varkensvlees naar Azië. Over de pluimveesector is het bedrijf onverminderd positief. ‘Kippenvlees wordt nog steeds als een betaalbaar alternatief gezien’, aldus Knoop.

Waar ForFarmers overigens groot is in voeding voor runderen en varkens, heeft het een betrekkelijk kleine positie in de pluimveesector. Volgens Knoop komt hier met de overname van het Poolse Tasomix meer evenwicht in. ForFarmers betaalde in februari 56 miljoen euro voor een belang van 60 procent in Tasomix. Het bedrijf heeft drie fabrieken in Polen en produceert vooral voer voor pluimvee. ForFarmers heeft het recht om op termijn de resterende 40 procent te kopen, maar ziet de aankoop voorlopig liever als een joint venture.

Beursgang

ForFarmers is in 2016 naar de beurs gegaan, waarmee het afstand deed van zijn coöperatieve karakter. Toch is het aantal vrij verhandelbare aandelen op de beurs nog vrij beperkt. De coöperatie FromFarmers heeft een (direct en indirect) bezit van bijna de helft van de aandelen. Het administratiekantoor, waarbinnen de coöperatie een zware stem heeft, bezit bijna 10 procent van de aandelen.

Tekst: Bendert Zevenbergen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei DSV Zaden MSD Animal Health Nederland AgroVision LG Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
Soortenrijk grasland laat hoge opbrengst zien
Door de juiste plantensoorten te combineren kun je de bodem onder grasland verbeteren en meer ruwvoer produceren. Planten kunnen elkaar...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...