Home » Voer » Nieuws » Ammoniakwetgeving mogelijk ingrijpender dan fosfaatwetgeving

Ammoniakwetgeving mogelijk ingrijpender dan fosfaatwetgeving

Geplaatst op donderdag 08-03-2018

Dankzij het programma aanpak stikstof (PAS) was het voor de melkveehouderij mogelijk om te groeien tot bijna 1,8 miljoen melkkoeien. Eén van de voorwaarden voor die geboden ontwikkelruimte is dat de landbouwsector de ammoniakemissie in 2030 met tien miljoen kilogram ammoniak heeft teruggebracht ten opzichte van 2013. Dat doel ligt volgens Barend Meerkerk van PPP agro advies nog ver weg.

Door de groei van de melkveehouderij is dat doel zelfs eerder verder weg dan dichterbij gekomen, denkt Meerkerk „In juli 2017 greep de overheid met de fosfaatregeling in, waarna het aantal melkkoeien met ruwweg 90.000 koeien af nam. Dat was voldoende voor de fosfaatwetgeving, maar dat aantal is nog ruim onvoldoende voor de ammoniakreductie-opgave. Daarvoor zouden nog 290.000 melkkoeien extra het veld moeten ruimen”, valt te lezen op de website van Proeftuin Veenweiden.

Minder eiwit

Volgens Meerkerk moeten melkveehouders echt met ammoniak aan de slag. Ze kunnen op diverse manieren bijdragen aan ammoniakreductie. „Weidegang en verdunde mest uitrijden dragen bij aan een lagere ammoniakemissie. Dat zit bij de meeste melkveehouders wel goed tussen de oren. Er is echter ook een hoop winst te behalen door aanpassingen in het rantsoen. Uit een enquête onder de honderd deelnemers van het programma Proeftuin Veenweiden blijkt dat het eiwitgehalte in het rantsoen van de koeien nauwelijks daalt, terwijl een lager eiwitgehalte in het rantsoen wel bijdraagt aan ammoniakreductie.”

Taak mengvoerfabrikanten

Met de bemestingsstrategie en het kiezen van het maaimoment kunnen melkveehouders zelf sturen op het eiwitgehalte van het gras, laat Meerkerk weten. Binnen Proeftuin Veenweiden wordt gestreefd naar een ruw eiwitgehalte van 160 in het totaalrantsoen. „Daarvoor ligt ook een taak bij de mengvoerfabrikanten. We moeten met hen op zoek naar voeders die goed passen bij grasrijke rantsoenen. Daar ligt nog een flinke kans om ammoniakemissie te reduceren. Noodzakelijk om niet nóg meer koeien gedwongen af te voeren.”

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden MSD Animal Health Nederland Lely Nederland LG Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
Soortenrijk grasland laat hoge opbrengst zien
Door de juiste plantensoorten te combineren kun je de bodem onder grasland verbeteren en meer ruwvoer produceren. Planten kunnen elkaar...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...