Home » Voer » Nieuws » Wisselende resultaten na proef met eiwitgewassen voor veevoer

Wisselende resultaten na proef met eiwitgewassen voor veevoer

Geplaatst op dinsdag 09-01-2018

Een praktijkproef van ForFarmers met het telen van eiwitgewassen als grondstof voor veevoer, heeft wisselende resultaten opgeleverd. Met name de sterke temperatuurverschillen zorgden bij de winterteelten niet voor het verwachte opbrengstvoordeel ten opzichte van de zomerteelten.

Het doel van het project is om onder praktijkomstandigheden de sterktes en zwaktes van een zestal gewassen in beeld te brengen. Winterveldbonen en wintererwten zijn daarvoor in het najaar van 2016 gezaaid op een humusrijke zandgrond in Oost-Nederland. Lupinen, sojabonen, zomerveldbonen en zomererwten zijn in het voorjaar van 2017 op dezelfde grond gezaaid. Voor ieder gewas is een oppervlakte van 1,6 hectare gebruikt. De sojabonen zijn zelfs op 3,2 hectare ingezaaid.

Onkruidproblemen

De winter van 2016/2017 kenmerkte zich echter door de afwisselende temperaturen. Dit zorgde bij de winterveldbonen en de wintererwten tot een hoog percentage uitwintering met onkruidgroei en de daardoor ontstane open plekken. Ook een beperkt middelenpakket en de tegenvallende werking van de middelen door de droogte droegen bij aan de vele onkruidproblemen.

Een voordeel voor de zomerteelt was dat het mogelijk was om het perceel voor de zaai onkruidvrij te maken. Doordat zomererwten en zomerveldbonen zich sneller ontwikkelen, krijgt onkruid minder kans. Uit de eerste resultaten blijkt dan ook dat de zomerveldbonen en zomererwten meer oogstzeker zijn dan de winterveldbonen en wintererwten. Waar de winterveldbonen 1890 kg/ha opleverde, was dat bij de zomerveldbonen 2270 kg/ha. De zomererwten lieten een nog betere opbrengst van 3620 kg/ha zien, tegenover een opbrengst van 1370 kg/ha van de wintererwten.

Opbrengst soja valt tegen

De opbrengst van de sojabonen viel na de oogst, met ruim twee ton per hectare, ook tegen. Dit was vooral toe te schrijven aan het droge voorjaar. De soja bleek op de vochthoudende stukken namelijk wel volgens verwachting te groeien. De lupine had een opbrengst van 1520 kg/ha. De komende maanden zullen er voerproeven worden uitgevoerd met de geoogste lupinen, erwten, veldbonen en sojabonen.

De praktijkproef krijgt ook in 2018 een vervolg. Een nieuw perceel met winterveldbonen is inmiddels ingezaaid, om de invloed van jaareffecten in beeld te krijgen.

Tekst: Erin Veenink
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge... Lees meer »
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei Lely Nederland Boehringer Ingelheim AgroVision DSV Zaden LG MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...