Home » Voer » Nieuws » €In Vlaanderen 120.000 ton maïsstro voor de bio-economie’

‘In Vlaanderen 120.000 ton maïsstro voor de bio-economie’

Geplaatst op vrijdag 05-01-2018

Vlaanderen produceert elk jaar zo’n 400.000 ton maïsstro. Dit blijft doorgaans op het veld liggen en wordt ingeploegd. Zo draagt het bij aan de organische koolstof in de bodem. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer één derde van het maïsstro geoogst zou kunnen worden, zonder dat het peil van de bodemorganische stof in maïsakkers te laag wordt. Hiermee komt een goeie 120.000 ton maïsstro dus vrij als biomassa en kan dit als grondstof worden gebruikt in de bio-economie.

Volgens ILVO-UGent-onderzoekster Anouk Mertens is een waardeketen voor Vlaams maïsstro in de bio-economie een haalbare kaart, ondanks het onstabiele aanbod. Mogelijke toepassingen zijn onder andere input voor biogasinstallaties, en de productie van cellulosesuikers en bio-ethanol.

Waardeketen

Om dit te realiseren moet er een waardeketen worden ontwikkeld die de productie, oogst, transport en verwerking van maïsstro organiseert. Een eventuele uitbouw van de keten zal wel focus, flexibiliteit, organisatie en gerichte financiering vergen. Volgens Mertens, die in december promoveerde met haar onderzoek Challenges for local maize value chains in the biobased economy, kan een waardeketen rond Vlaams maïsstro een voorbeeld nemen aan een Canadees initiatief van landbouwers en verwerkers in Ontario. In samenwerkingsverband produceren zij suikers uit maïs- en tarwestro.

Regelmatig overleg

In Vlaanderen is er al heel wat onderzoek gedaan naar de mogelijke toepasbaarheid van maïsstro. De onderzoeksresultaten kunnen nu een basis vormen voor overleg met de landbouwers, loonwerkers, verwerkende industrie, landbouworganisaties en beleidsmakers. „Garantie op succes is er uiteraard niet, maar regelmatig overleg tussen alle betrokken actoren kan de motor vormen van een nieuwe waardeketen voor maïsstro in Vlaanderen”, aldus Anouk Mertens.

Tekst: Ruud Jacobs / ILVO

Tekst: Ruud Jacobs
Beeld: Trekkerweb

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland AgroVision AgruniekRijnvallei LG DSV Zaden MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
Soortenrijk grasland laat hoge opbrengst zien
Door de juiste plantensoorten te combineren kun je de bodem onder grasland verbeteren en meer ruwvoer produceren. Planten kunnen elkaar...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...