Home » Voer » Nieuws » Invloed bijvoeding op grasopname nog niet aangetoond

Invloed bijvoeding op grasopname nog niet aangetoond

Geplaatst op donderdag 09-11-2017

Dieren kunnen de eiwitopname zelf balanceren, wanneer ze de keus hebben tussen eiwitarm en eiwitrijk voer, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Reden voor onderzoekers in het project Amazing Grazing, bouwsteen Bijvoeding op de Dairycampus om te onderzoeken of de opname van gras en bijvoeding bij verschillende eiwitniveaus in de bijvoeding verschilt. In 2017 lijkt dat – in tegenstelling tot 2016 – niet het geval.

Het oorspronkelijke idee van de onderzoekers was om te bekijken of eiwitarme bijvoeding resulteerde in een hogere opname van gras in de weide. Daarvoor werden koeien ingedeeld in drie groepen. Iedere groep kreeg 6 kilogram snijmaïs, aangevuld met 6 kilogram krachtvoer met respectievelijk 100 DVE met -50 OEB, 100 DVE met +50 OEB en 140 DVE met +50 OEB. De helft van iedere groep doet aan stripgrazen, de andere helft aan roterend standweiden.

Beeld 2017 anders dan 2016

De grasopname verhoogde in 2016 naar aanleiding van een eiwitarmere bijvoeding niet, maar een eiwitrijkere bijvoeding resulteerde wel daadwerkelijk in een lagere opname van bijvoeding. Dit jaar is het beeld anders. Er is nu geen verschil in de opname van bijvoeding tussen de drie verschillende eiwitniveaus van bijvoeding. Wel is er – net als vorig jaar – verschil in voeropname tussen de stripgrazers en de roterend standweiders. Bij stripgrazen vraten de koeien minder bijvoeding dan bij roterend standweiden.

De onderzoekers proberen nu te achterhalen waardoor het verschil tussen 2016 en 2017 wordt veroorzaakt.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
De VEM-winst van celwandverteerbaarheid
Bij veel maistelers zijn de eerste maiskuilanalyses inmiddels binnen. Na een mooi groeiseizoen en een goede afrijping is de mais... Lees meer »
Betere penswerking door eiwitaanvulling
Bent u op zoek naar een goede rantsoenaanvulling? De keuze hiervoor kan van grote invloed zijn op de melkproductie en de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden MSD Animal Health Nederland AgroVision Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Stal geopend in Duitsland met 26 Astronaut melkrobots
Onlangs vond de officiële opening plaats van een melkveebedrijf in Duitsland met maar liefst 26 Astronaut melkrobots. Het bedrijf in...
 
Lees meer »
De VEM-winst van celwandverteerbaarheid
Bij veel maistelers zijn de eerste maiskuilanalyses inmiddels binnen. Na een mooi groeiseizoen en een goede afrijping is de mais doorgaans...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...