Home » Voer » Nieuws » €Veel broei in voorjaarskuilen, voeropname valt tegen’

‘Veel broei in voorjaarskuilen, voeropname valt tegen’

Geplaatst op maandag 30-10-2017

Ondanks goede cijfers op papier, valt de voeropname dit najaar op veel melkveebedrijven tegen. Agrifirm wijdt dit vooral aan het feit dat veel voorjaarkuilen niet broei-vrij zijn

Volgens accountmanager Eric Meuleman van Agrifirm zijn de voorjaarskuilen extra broeigevoelig door de hoge suikergehaltes. „Broei kost niet alleen voederwaarde maar geeft ook smaakverlies. Koeien gaan daardoor minder vreten. Vanwege de krappe ruwvoer-krachtvoerverhouding kan dit leiden tot pensverzuring. Daarnaast heeft de koe minder zin om naar de robot te komen en blijft de melkproductie achter.”

Terwijl de voorjaarkuilen van uitzonderlijke hoge kwaliteit zijn, vallen de latere snedes veelal tegen in voederwaarde. Meuleman ziet oplopende ruw as gehaltes in deze kuilen. „Ook dit gaat ten koste van de smakelijkheid van het voer.”

Vochtrijk voer toevoegen

Om de drogestofopname te stimuleren adviseert Meuleman om het voer vaker aan te schuiven, smakelijk vochtrijk mengvoer toe te voegen aan het rantsoen en te zorgen voor een fris, broeivrij rantsoen.

Meuleman ziet in de praktijk dat het inkuilen steeds sneller gaat, waardoor de graskuil vaak onvoldoende wordt aangereden. „Een toevoegmiddel moet dan de oplossing bieden, maar de eerste stap is om de kuil goed aan te rijden. Daar gaat het dikwijls al mis.”

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

Kennispartner artikelen
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor... Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland AgroVision Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs LG AgruniekRijnvallei DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
Ervaringen shredlage in 2017
Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...