Home » Voer » Nieuws » 'Mest jongvee en droge koeien goed voor bouwland'

'Mest jongvee en droge koeien goed voor bouwland'

Geplaatst op dinsdag 18-04-2017

De mest van jongvee en droge koeien bevat doorgaans veel meer kali dan die van melkkoeien. Deze kalirijke mest, met een veelal wat tragere beschikbaarheid van stikstof, is dan ook bij uitstek geschikt voor bouwland.

Dat tipt Groeikracht BV, een Achterhoekse adviesorganisatie voor de ruwvoerteelt. Gemiddeld zaten de kaligehaltes in melkveemest in het voorjaar van 2016 en 2017 op 5,4 en 5,7 kilo per ton. Bij jongvee en droge koeien lagen die gehaltes ruim 2 kilo hoger (7,4 en 7,9). Ook is jongvee- en drogekoeienmest een stuk droger dan melkveemest.

Maïs

Dat de drijfmest van jongvee en droogstaande koeien meer kali (K2O) bevat, komt omdat deze diergroepen nauwelijks mais gevoerd krijgen en relatief veel graskuil. Graskuil bevat gemiddeld 3 keer zoveel kali als maïskuil. Om dezelfde reden zit er dan ook veel variatie in de kaligehaltes in melkveedrijfmest: van 2,4 tot wel 8,2 kilo kali per ton.

Aandachtspunt

Dit is wel een aandachtspunt in de bemesting, aldus Gerard Abbink van Groeikracht BV. “In kali zie je duidelijk de kringloop op een bedrijf terug. Bemest je veel kali, dan worden gehaltes in het voer hoger, wat ook direct in drijfmest tot uiting komt.”

Grasland

Kali wordt steeds vaker bijbemest op grasland, omdat er – vanwege de lagere bemestingsnormen – steeds minder kali vanuit drijfmest op komt. Abbink: “Begin je echter met bijmesten, dan is het wel belangrijk om de mestgehaltes in de gaten te houden in het voorjaar.” Het is namelijk goed mogelijk dat na 1 jaar bijmesten de drijfmest al rijker is aan kali, waardoor het volgende jaar dus minder kali-aanvulling nodig is, geeft hij aan. “Houdt uw kringloop dus in de gaten!”

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Trekkerweb

Reacties

Kennispartner artikelen
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van... Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland LG DSV Zaden AgroVision MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden beleven....
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
Ervaringen shredlage in 2017
Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere...
 
Lees meer »
Tussenstand VEM wedstrijd: 990 VEM bij 38,8% ds
Elke winter organiseert maisveredelaar LG de Grote VEM-wedstrijd. Maistelers sturen hun beste kuilanalyses in, zodat er inzicht komt in de...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...