Home » Voer » Nieuws » 'Mest jongvee en droge koeien goed voor bouwland'

'Mest jongvee en droge koeien goed voor bouwland'

Geplaatst op dinsdag 18-04-2017

De mest van jongvee en droge koeien bevat doorgaans veel meer kali dan die van melkkoeien. Deze kalirijke mest, met een veelal wat tragere beschikbaarheid van stikstof, is dan ook bij uitstek geschikt voor bouwland.

Dat tipt Groeikracht BV, een Achterhoekse adviesorganisatie voor de ruwvoerteelt. Gemiddeld zaten de kaligehaltes in melkveemest in het voorjaar van 2016 en 2017 op 5,4 en 5,7 kilo per ton. Bij jongvee en droge koeien lagen die gehaltes ruim 2 kilo hoger (7,4 en 7,9). Ook is jongvee- en drogekoeienmest een stuk droger dan melkveemest.

Maïs

Dat de drijfmest van jongvee en droogstaande koeien meer kali (K2O) bevat, komt omdat deze diergroepen nauwelijks mais gevoerd krijgen en relatief veel graskuil. Graskuil bevat gemiddeld 3 keer zoveel kali als maïskuil. Om dezelfde reden zit er dan ook veel variatie in de kaligehaltes in melkveedrijfmest: van 2,4 tot wel 8,2 kilo kali per ton.

Aandachtspunt

Dit is wel een aandachtspunt in de bemesting, aldus Gerard Abbink van Groeikracht BV. “In kali zie je duidelijk de kringloop op een bedrijf terug. Bemest je veel kali, dan worden gehaltes in het voer hoger, wat ook direct in drijfmest tot uiting komt.”

Grasland

Kali wordt steeds vaker bijbemest op grasland, omdat er – vanwege de lagere bemestingsnormen – steeds minder kali vanuit drijfmest op komt. Abbink: “Begin je echter met bijmesten, dan is het wel belangrijk om de mestgehaltes in de gaten te houden in het voorjaar.” Het is namelijk goed mogelijk dat na 1 jaar bijmesten de drijfmest al rijker is aan kali, waardoor het volgende jaar dus minder kali-aanvulling nodig is, geeft hij aan. “Houdt uw kringloop dus in de gaten!”

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Trekkerweb

Reacties

Kennispartner artikelen
Zaaibed en inzaai-tips voor topmais
Veel maiszaaimachines staan in de startblokken voor de maisinzaai. Zoals bij elke teelt is een goede start van het gewas... Lees meer »
Goede grasmat verlaagt ruw as in kuil
Ruwe as is de term voor alles wat overblijft na verbranding van ruwvoer. Het zand en de mineralen die geen energie, eiwit of... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland DSV Zaden LG Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland AgroVision
Kennispartner artikelen
Wel of geen bouwvergunning nodig bij vervanging van het dak?
Wil je het asbestdak van de stal vervangen? En wil je meteen het dak verhogen om meer ventilatie en volume te creëren? Je moet dan met...
 
Lees meer »
‘Gezonde koeien, dat is voor ons het belangrijkste’
In het Brabantse Westerhoven runnen Frans en Hèlene Houtappels een melkveebedrijf met 100 melkkoeien. Ze melken een groep koeien op...
 
Lees meer »
Eerste snede maaien: let op de maaihoogte!
Hier en daar is de eerste snede gras al gemaaid, al dan niet in dienst van de beweiding. Sta bij deze eerste maaibeurt weer even stil bij...
 
Bekijk de foto's »
Meer ruw eiwit in gras
Voor de groei van gras is stikstof een belangrijke voedingsstof. Te weinig stikstof vertaalt zich meteen in een lichte kleur van het gras,...
 
Lees meer »
Wormen zeer schadelijk voor melkproductie
Met het aanbreken van het weideseizoen wordt ook de aandacht voor een goede ontworming actueel. Dat het jongvee veel hinder kan...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Mesdagfonds: Actieprogramma Nitraatrichtlijn controversieel

Lokale overheden hebben in tientallen natuurgebieden en waterwingebieden de normen voor meststoffen...
 

Aanhoudingscijfer: Prince zit R David op de hielen

Het is dat de Italiaanse New Farm Britt Prince nog niet genoeg dochters heeft op 60 maanden na de...
 

Opvallende wending aanvoer slachtkoeien

Na een periode van uitzonderlijk hoge aanvoer van slachtkoeien wegens de fosfaatreductieregeling,...
 

Plan van Aanpak IBR/BVD nog niet rond

Het uitwerken van het plan van aanpak voor de verplichte IBR- en BVD-bestrijding duurt langer dan...
 

Fosfaatreductieregeling geen effect op melkaanvoer maart

De fosfaatreductieregeling heeft in maart geen effect gehad op de melkaanvoer. Over maart steeg de...