Home » Voer » Nieuws » 'Mest jongvee en droge koeien goed voor bouwland'

'Mest jongvee en droge koeien goed voor bouwland'

Geplaatst op dinsdag 18-04-2017

De mest van jongvee en droge koeien bevat doorgaans veel meer kali dan die van melkkoeien. Deze kalirijke mest, met een veelal wat tragere beschikbaarheid van stikstof, is dan ook bij uitstek geschikt voor bouwland.

Dat tipt Groeikracht BV, een Achterhoekse adviesorganisatie voor de ruwvoerteelt. Gemiddeld zaten de kaligehaltes in melkveemest in het voorjaar van 2016 en 2017 op 5,4 en 5,7 kilo per ton. Bij jongvee en droge koeien lagen die gehaltes ruim 2 kilo hoger (7,4 en 7,9). Ook is jongvee- en drogekoeienmest een stuk droger dan melkveemest.

Maïs

Dat de drijfmest van jongvee en droogstaande koeien meer kali (K2O) bevat, komt omdat deze diergroepen nauwelijks mais gevoerd krijgen en relatief veel graskuil. Graskuil bevat gemiddeld 3 keer zoveel kali als maïskuil. Om dezelfde reden zit er dan ook veel variatie in de kaligehaltes in melkveedrijfmest: van 2,4 tot wel 8,2 kilo kali per ton.

Aandachtspunt

Dit is wel een aandachtspunt in de bemesting, aldus Gerard Abbink van Groeikracht BV. “In kali zie je duidelijk de kringloop op een bedrijf terug. Bemest je veel kali, dan worden gehaltes in het voer hoger, wat ook direct in drijfmest tot uiting komt.”

Grasland

Kali wordt steeds vaker bijbemest op grasland, omdat er – vanwege de lagere bemestingsnormen – steeds minder kali vanuit drijfmest op komt. Abbink: “Begin je echter met bijmesten, dan is het wel belangrijk om de mestgehaltes in de gaten te houden in het voorjaar.” Het is namelijk goed mogelijk dat na 1 jaar bijmesten de drijfmest al rijker is aan kali, waardoor het volgende jaar dus minder kali-aanvulling nodig is, geeft hij aan. “Houdt uw kringloop dus in de gaten!”

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Trekkerweb

Reacties

Kennispartner artikelen
Dynamisch Voeren betaalt zich dubbel en dwars terug
Case de Jong en Barbara van Deuren zijn echte koeienliefhebbers. Samen hebben ze een melkveehouderij in Hoogblokland. Sinds 2011... Lees meer »
De mogelijkheden na mais
Op veel percelen snijmais zal het optimale oogstmoment snel aanbreken. Veelal een vroege maisoogst, dus voldoende ruimte voor een... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden Lely Nederland MSD Animal Health Nederland LG AgroVision
Kennispartner artikelen
Hoeveel fosfaatrechten krijg je straks?
Het ziet er naar uit dat per 1 januari 2018 fosfaatrechten worden geïntroduceerd. Heb je al uitgerekend hoeveel fosfaatrechten je...
 
Lees meer »
Jubileum 25 jaar robotmelken
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Het bedrijf viert daarom dit jaar 25 jaar...
 
Lees meer »
De mogelijkheden na mais
Op veel percelen snijmais zal het optimale oogstmoment snel aanbreken. Veelal een vroege maisoogst, dus voldoende ruimte voor een geslaagde...
 
Lees meer »
Dynamisch Voeren betaalt zich dubbel en dwars terug
Case de Jong en Barbara van Deuren zijn echte koeienliefhebbers. Samen hebben ze een melkveehouderij in Hoogblokland. Sinds 2011 doen ze...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Kleinere voercoöperaties bundelen krachten

Diervoedercoöperaties De Eendracht, CAV Den Ham, De Samenwerking en ABZ Diervoeding gaan...
 

Verplichte Kringloopwijzer mogelijk ter discussie bij FrieslandCampina

Het hoofdbestuur van FrieslandCampina besluit 3 oktober of de leden opnieuw worden geraadpleegd...
 

37 procent melkveehouders miljonair

De landbouw, en dan met name de melkveehouderij, neemt bijna 20 procent van het aantal werkende...
 

Coating met levende bacteriën voor maïszaad

Vanaf volgend maïsseizoen is er een nieuwe zaadcoating voor maïszaad beschikbaar. De...
 

Minke 64 derde tweehonderdtonner van Nederland

Na eerder Big Boukje 192 en Dora 442 van de families Knoef en Machielsen heeft Minke 64 (Lee x...