Home » Voer » Nieuws » 'Mest jongvee en droge koeien goed voor bouwland'

'Mest jongvee en droge koeien goed voor bouwland'

Geplaatst op dinsdag 18-04-2017

De mest van jongvee en droge koeien bevat doorgaans veel meer kali dan die van melkkoeien. Deze kalirijke mest, met een veelal wat tragere beschikbaarheid van stikstof, is dan ook bij uitstek geschikt voor bouwland.

Dat tipt Groeikracht BV, een Achterhoekse adviesorganisatie voor de ruwvoerteelt. Gemiddeld zaten de kaligehaltes in melkveemest in het voorjaar van 2016 en 2017 op 5,4 en 5,7 kilo per ton. Bij jongvee en droge koeien lagen die gehaltes ruim 2 kilo hoger (7,4 en 7,9). Ook is jongvee- en drogekoeienmest een stuk droger dan melkveemest.

Maïs

Dat de drijfmest van jongvee en droogstaande koeien meer kali (K2O) bevat, komt omdat deze diergroepen nauwelijks mais gevoerd krijgen en relatief veel graskuil. Graskuil bevat gemiddeld 3 keer zoveel kali als maïskuil. Om dezelfde reden zit er dan ook veel variatie in de kaligehaltes in melkveedrijfmest: van 2,4 tot wel 8,2 kilo kali per ton.

Aandachtspunt

Dit is wel een aandachtspunt in de bemesting, aldus Gerard Abbink van Groeikracht BV. “In kali zie je duidelijk de kringloop op een bedrijf terug. Bemest je veel kali, dan worden gehaltes in het voer hoger, wat ook direct in drijfmest tot uiting komt.”

Grasland

Kali wordt steeds vaker bijbemest op grasland, omdat er – vanwege de lagere bemestingsnormen – steeds minder kali vanuit drijfmest op komt. Abbink: “Begin je echter met bijmesten, dan is het wel belangrijk om de mestgehaltes in de gaten te houden in het voorjaar.” Het is namelijk goed mogelijk dat na 1 jaar bijmesten de drijfmest al rijker is aan kali, waardoor het volgende jaar dus minder kali-aanvulling nodig is, geeft hij aan. “Houdt uw kringloop dus in de gaten!”

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Trekkerweb

Reacties

Kennispartner artikelen
Wintertijd voor grasland
Nu de bodemtemperatuur afneemt, is ook de grasgroei lager. Op enkele plaatsen beweid het vee nog de laatste restanten gras om... Lees meer »
Fosfaat en sporenelementen beter benut
Krappe bemestingsnormen, toenemende weersextremen, belang van maximaal rendement uit ruwvoer én aanstaande beperkingen... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden LG Lely Nederland AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland AgroVision
Kennispartner artikelen
Fosfaat en sporenelementen beter benut
Krappe bemestingsnormen, toenemende weersextremen, belang van maximaal rendement uit ruwvoer én aanstaande beperkingen omtrent...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...
 

RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de...
 

Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar zuivel van weidemelk en Europees voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De...