Home » Voer » Jongvee » 2 weken tot 2 maanden » Dalende temperatuur: geen groei kalf bij tweemaal daags 2,5 liter melk

Dalende temperatuur: geen groei kalf bij tweemaal daags 2,5 liter melk

Geplaatst op vrijdag 24-11-2017

Wanneer kalveren bij een temperatuur onder de 10 graden twee keer per dag 2,5 liter melk op kunnen drinken met de standaard hoeveelheid melkpoeder, dan overleven ze wel, maar groeien ze niet. Dat stelt Toine van Erp van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Het najaar is steevast een lastige periode wat betreft de kalveropfok. Naast het moeilijk sturen van het stalklimaat, speelt ook de buitentemperatuur een grote rol. Nu de temperaturen dalen, is het advies dan ook om zowel de melkgift als de concentratie melkpoeder te verhogen. Volgens Van Erp wordt de relatie tussen voeding en buitentemperatuur nog wel eens onderschat.

Vuistregel

Ook Wiebe Veenstra van Vetvice is deze mening toegedaan. „Als je kijkt naar de thermoneutrale zone van een kalf van enkele weken oud, dan heeft het bij een omgevingstemperatuur beneden de 15 graden al extra energie nodig om zichzelf warm te houden.” Hij noemt als vuistregel een extra energiebehoefte van 2 procent, bij elke graad onder de 10 graden. „Daarmee houd je de groei op peil.” Hij legt uit dat wanneer een kalf groeit, ze ook meer warmte produceert en een lagere temperatuur beter kan verdragen. „Daarnaast heeft het dier meer weerstand tegen temperatuurschommelingen.”

‘Nestscore’

Naast de rol van voeding, wijzen de adviseurs ook op het belang van de hoeveelheid stro bij jonge kalveren. Volgens Marjolein Feiken van Valacon moet het hok niet alleen droog zijn, maar kan een dik ligbed met stro ervoor zorgen dat het kalf de warmte beter kan vasthouden. Ze wijst daarbij naar een onderzoek van de Universiteit van Wisconsin (USA) waarbij werd aangetoond dat de ‘nestscore’ invloed heeft op het percentage luchtwegaandoeningen bij een bepaald aandeel bacteriën in de lucht. Ook Veenstra geeft aan dat Vetvice op basis van dit onderzoek de ‘nestscore’ gebruikt in het advies naar haar klanten.

In het vakblad Melkvee van 25 november staat een uitgebreid artikel over het klimaat in jongveestallen. Daarin geven de drie genoemde adviseurs hun mening over de manier van ventileren en delen ze praktische tips om de ventilatie te verbeteren.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Susan Rexwinkel, Roodbont Publishers

Reacties

Kennispartner artikelen
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een... Lees meer »
Jongveeopfok op hoog niveau
Met 80 melkkoeien en 30 hectare grond is het bedrijf van Van der Kolk behoorlijk intensief. De gemiddelde jaarproductie per koe... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland DSV Zaden MSD Animal Health Nederland LG
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
Soortenrijk grasland laat hoge opbrengst zien
Door de juiste plantensoorten te combineren kun je de bodem onder grasland verbeteren en meer ruwvoer produceren. Planten kunnen elkaar...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...