Home » Voer » Bijproducten » Tarwegistconcentraat » Afzet bietenpulp flink gestegen

Afzet bietenpulp flink gestegen

Geplaatst op zaterdag 02-09-2017

In 2016 steeg de afzet van bietenpulp afkomstig van de suikerindustrie van 719.500 naar 825.000 ton. Een procentuele stijging van 14,66 procent. Dit meldt de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV). De groei heeft te maken met de groeiende omvang van het areaal suikerbieten in Nederland.

In 2016 telde Nederland volgens cijfers van het CBS 70 duizend hectare suikerbieten, een stijging van 20 procent ten opzichte van 2015. De verwerkende industrie heeft geïnvesteerd in capaciteit, vanwege het wegvallen van de quotering die de Europese Unie hanteerde. Ook dit jaar wordt weer een stijging van de suikerbieten opbrengst verwacht.

Bijdrage duurzaamheid

De totale afzet van vochtrijke veevoeders groeide vorig jaar met 1,6 procent naar 5,65 miljoen ton. Alleen in 2010 werden meer tonnen vochtrijke diervoeders afgezet. De totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen komt overeen met bijna 1,3 miljoen ton mengvoeders. In 2016 werd volgens Nevedi cijfers in Nederland 12,4 miljoen ton mengvoeders gemaakt.De afzet van vochtrijke voedermiddelen stijgt omdat het bijdraagt aan duurzaamheid, zegt de OPNV. Bij de productie wordt bespaard op droogkosten, waardoor bedrijven gemakkelijker hun CO2 doelstellingen realiseren. Verder stijgt het aanbod van vochtrijke producten door de groei van de aardappel-en suikerverwerkende industrie in West Europa.

Minder tarwegistconcentraat

In de rundveehouderij zijn de grootste producten perspulp, bierbostel, aardappelpersvezels, tarwegistconcentraat en vers maïsglutenvoer. De afzet van aardappelpersvezels daalde van 400.000 naar 355.000 ton (-11,25%). Het volume tarwegistconcentraat daalde van 733.000 ton naar 685.000 ton (-6,66%). Hiervan gaat 35 procent naar de rundveehouderij. Het volume bierbostel steeg in 2016 van 635.000 ton naar 655.000 ton (+3,14%). Hiervan gaat vijf procent naar de varkenshouderij.

Tekst: Erik Colenbrander

Reacties

Kennispartner artikelen
Introductie nieuwe modulaire voerkeuken tijdens RMV vakdagen 2017!
Dit najaar introduceren ID Agro en Lely de eerste modulaire voerkeuken tijdens de RMV vakdagen in Hardenberg en Gorinchem. Het... Lees meer »
Ook dit jaar fiscaal voordeel op Automatisch Voersysteem!
Het Lely Vector Automatisch voersysteem met voerkeuken is ook dit jaar opgenomen in de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG Lely Nederland DSV Zaden AgroVision AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
Ervaringen shredlage in 2017
Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...