Home » Voer » Bijproducten » Tarwegistconcentraat » Afzet bietenpulp flink gestegen

Afzet bietenpulp flink gestegen

Geplaatst op zaterdag 02-09-2017

In 2016 steeg de afzet van bietenpulp afkomstig van de suikerindustrie van 719.500 naar 825.000 ton. Een procentuele stijging van 14,66 procent. Dit meldt de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV). De groei heeft te maken met de groeiende omvang van het areaal suikerbieten in Nederland.

In 2016 telde Nederland volgens cijfers van het CBS 70 duizend hectare suikerbieten, een stijging van 20 procent ten opzichte van 2015. De verwerkende industrie heeft geïnvesteerd in capaciteit, vanwege het wegvallen van de quotering die de Europese Unie hanteerde. Ook dit jaar wordt weer een stijging van de suikerbieten opbrengst verwacht.

Bijdrage duurzaamheid

De totale afzet van vochtrijke veevoeders groeide vorig jaar met 1,6 procent naar 5,65 miljoen ton. Alleen in 2010 werden meer tonnen vochtrijke diervoeders afgezet. De totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen komt overeen met bijna 1,3 miljoen ton mengvoeders. In 2016 werd volgens Nevedi cijfers in Nederland 12,4 miljoen ton mengvoeders gemaakt.De afzet van vochtrijke voedermiddelen stijgt omdat het bijdraagt aan duurzaamheid, zegt de OPNV. Bij de productie wordt bespaard op droogkosten, waardoor bedrijven gemakkelijker hun CO2 doelstellingen realiseren. Verder stijgt het aanbod van vochtrijke producten door de groei van de aardappel-en suikerverwerkende industrie in West Europa.

Minder tarwegistconcentraat

In de rundveehouderij zijn de grootste producten perspulp, bierbostel, aardappelpersvezels, tarwegistconcentraat en vers maïsglutenvoer. De afzet van aardappelpersvezels daalde van 400.000 naar 355.000 ton (-11,25%). Het volume tarwegistconcentraat daalde van 733.000 ton naar 685.000 ton (-6,66%). Hiervan gaat 35 procent naar de rundveehouderij. Het volume bierbostel steeg in 2016 van 635.000 ton naar 655.000 ton (+3,14%). Hiervan gaat vijf procent naar de varkenshouderij.

Tekst: Erik Colenbrander

Reacties

Kennispartner artikelen
Introductie nieuwe modulaire voerkeuken tijdens RMV vakdagen 2017!
Dit najaar introduceren ID Agro en Lely de eerste modulaire voerkeuken tijdens de RMV vakdagen in Hardenberg en Gorinchem. Het... Lees meer »
Ook dit jaar fiscaal voordeel op Automatisch Voersysteem!
Het Lely Vector Automatisch voersysteem met voerkeuken is ook dit jaar opgenomen in de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei Boehringer Ingelheim DSV Zaden Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs LG
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...