Home » Voer » Bijproducten » Tarwe » ‘Ontsloten tarwe vooral geschikt voor grasrantsoenen’

‘Ontsloten tarwe vooral geschikt voor grasrantsoenen’

Geplaatst op woensdag 10-08-2016

Ontsloten tarwe met natronloog blijkt het meest geschikt in grasrantsoenen met veel suiker en (te) weinig bestendig zetmeel uit snijmaïs. Koeien vinden het product niet heel smakelijk en daarom is het advies om het alleen gemengd te voeren.

Dat stelt Valacon. Het adviesbedrijf merkt onderweg verschillende ervaringen van veehouders over ontsloten tarwe. De ene veehouder is er erg enthousiast over en de andere teleurgesteld. Daarom worden tips gegeven hoe veehouders het beste met het product om kunnen gaan.
Normaal wordt een tarwekorrel gemalen of geplet toegevoegd aan het rantsoen. Hele korrels zonder bewerking worden niet verteerd, de hele korrels zijn in zijn geheel terug te vinden in de mest. Bij het ontsluiten van tarwe wordt de beschermlaag (celwand) van de korrel opgelost. De tarwe wordt gemengd met water en natronloog (NaOH).
Tijdens dit proces wordt water opgenomen en mede door de vrijgekomen warmte ontstaat dan een bestendiger zetmeel product. Hierdoor de tarwe niet alleen vrij in de pens maar ook komt een deel vrij in de darm. Ontsloten tarwe heeft daarnaast ook een bufferende werking in de pens doordat bicarbonaat gevormd wordt.

Bewaren op droge, luchtige plaats

Volgens Valacon zijn de resultaten erg afhankelijk van de opslag, manier van voeren en het totale rantsoen. De beste manier om het op te slaan is volgens het adviesbedrijf op een droge, luchtige plaats, vrij van ongedierte. „Als dit niet lukt, dan is het lastig om het product goed te houden. Er ontstaat snel schimmel vorming. In een vochtige omgeving gaat het product sneller klonteren, dit moet worden voorkomen. Het product is niet lang houdbaar en zal dus in beperkte hoeveelheden moeten worden aangevoerd of aangemaakt”, stelt het adviesbedrijf.

Ontsloten tarwe blijkt geen smakelijk product. Valacon hoort van veehouders dat de koeien het niet uitzoeken, maar ook niet echt laten liggen. Daarom is het advies om het alleen gemengd te voeren. Afhankelijk van het rantsoen kan het volgens de specialisten verstandig zijn om water toe te voegen.

Maximaal zes kilo

Ontsloten tarwe is een trage zetmeelbron. Het kan in behoorlijke hoeveelheden worden gevoerd tot een maximum van zes kilogram. „Bij grotere hoeveelheden wordt de mest erg traag. Daarom past ontsloten tarwe minder goed in een traag basisrantsoen zoals te bestendige maïs. In rantsoenen met veel suikers en te weinig (bestendig) zetmeel heeft ontsloten tarwe een meerwaarde. Het komt er op neer dat het vooral past in grasrijke rantsoenen met weinig maïs”, concludeert Valacon.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Eurokoeidee

Reacties

Kennispartner artikelen
Introductie nieuwe modulaire voerkeuken tijdens RMV vakdagen 2017!
Dit najaar introduceren ID Agro en Lely de eerste modulaire voerkeuken tijdens de RMV vakdagen in Hardenberg en Gorinchem. Het... Lees meer »
"Koe houdt van een eentonig rantsoen"
Familie Winter uit Vriezenveen won de verkiezing ‘Beste veestapel van Nederland’. Volgens de jury omdat hun veestapel... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei Lely Nederland DSV Zaden MSD Animal Health Nederland LG AgroVision Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...