Home » Voer » Bijproducten » Tarwe » ‘Ontsloten tarwe vooral geschikt voor grasrantsoenen’

‘Ontsloten tarwe vooral geschikt voor grasrantsoenen’

Geplaatst op woensdag 10-08-2016

Ontsloten tarwe met natronloog blijkt het meest geschikt in grasrantsoenen met veel suiker en (te) weinig bestendig zetmeel uit snijmaïs. Koeien vinden het product niet heel smakelijk en daarom is het advies om het alleen gemengd te voeren.

Dat stelt Valacon. Het adviesbedrijf merkt onderweg verschillende ervaringen van veehouders over ontsloten tarwe. De ene veehouder is er erg enthousiast over en de andere teleurgesteld. Daarom worden tips gegeven hoe veehouders het beste met het product om kunnen gaan.
Normaal wordt een tarwekorrel gemalen of geplet toegevoegd aan het rantsoen. Hele korrels zonder bewerking worden niet verteerd, de hele korrels zijn in zijn geheel terug te vinden in de mest. Bij het ontsluiten van tarwe wordt de beschermlaag (celwand) van de korrel opgelost. De tarwe wordt gemengd met water en natronloog (NaOH).
Tijdens dit proces wordt water opgenomen en mede door de vrijgekomen warmte ontstaat dan een bestendiger zetmeel product. Hierdoor de tarwe niet alleen vrij in de pens maar ook komt een deel vrij in de darm. Ontsloten tarwe heeft daarnaast ook een bufferende werking in de pens doordat bicarbonaat gevormd wordt.

Bewaren op droge, luchtige plaats

Volgens Valacon zijn de resultaten erg afhankelijk van de opslag, manier van voeren en het totale rantsoen. De beste manier om het op te slaan is volgens het adviesbedrijf op een droge, luchtige plaats, vrij van ongedierte. „Als dit niet lukt, dan is het lastig om het product goed te houden. Er ontstaat snel schimmel vorming. In een vochtige omgeving gaat het product sneller klonteren, dit moet worden voorkomen. Het product is niet lang houdbaar en zal dus in beperkte hoeveelheden moeten worden aangevoerd of aangemaakt”, stelt het adviesbedrijf.

Ontsloten tarwe blijkt geen smakelijk product. Valacon hoort van veehouders dat de koeien het niet uitzoeken, maar ook niet echt laten liggen. Daarom is het advies om het alleen gemengd te voeren. Afhankelijk van het rantsoen kan het volgens de specialisten verstandig zijn om water toe te voegen.

Maximaal zes kilo

Ontsloten tarwe is een trage zetmeelbron. Het kan in behoorlijke hoeveelheden worden gevoerd tot een maximum van zes kilogram. „Bij grotere hoeveelheden wordt de mest erg traag. Daarom past ontsloten tarwe minder goed in een traag basisrantsoen zoals te bestendige maïs. In rantsoenen met veel suikers en te weinig (bestendig) zetmeel heeft ontsloten tarwe een meerwaarde. Het komt er op neer dat het vooral past in grasrijke rantsoenen met weinig maïs”, concludeert Valacon.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Eurokoeidee

Reacties

Kennispartner artikelen
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van... Lees meer »
Introductie nieuwe modulaire voerkeuken tijdens RMV vakdagen 2017!
Dit najaar introduceren ID Agro en Lely de eerste modulaire voerkeuken tijdens de RMV vakdagen in Hardenberg en Gorinchem. Het... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland DSV Zaden MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei LG Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision
Kennispartner artikelen
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden beleven....
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
Ervaringen shredlage in 2017
Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere...
 
Lees meer »
Tussenstand VEM wedstrijd: 990 VEM bij 38,8% ds
Elke winter organiseert maisveredelaar LG de Grote VEM-wedstrijd. Maistelers sturen hun beste kuilanalyses in, zodat er inzicht komt in de...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...