Vraagbaak Topmaïs - vragen en antwoorden
 
Vraag:
Is een toevoegmiddel in de maiskuil noodzakelijk? Heeft het toevoegen van zout effect?
Jan Waayer, Geesteren
Antwoord:
Als u zoveel mogelijk melk uit uw ruwvoer wilt halen wel. Een toevoegmiddel beïnvloed namelijk een aantal factoren die van invloed zijn van gewas tot glas.

Het belangrijkste resultaat van een toevoegmiddel is dat het een kuil veel sneller en efficiënter laat conserveren, hierdoor blijven er meer kilogrammen drogestof over en is de voederwaarde beter. Afgelopen jaar is er op de Schothorst onderzoek gedaan, waarbij een inkuilmiddel is getest bij de eerste snede gras onder ideale inkuil-omstandigheden. Zowel de behandelde als de onbehandelde kuil waren van super kwaliteit. Echter van de kuil met toevoegmiddel bleef 10% meer kilogrammen drogestof over. Nou zult u denken: hoe kan er bij de onbehandelde kuil nou zomaar 10% drogestof extra verloren gaan? Terwijl de kuil dicht zit wordt een gedeelte van de drogestof onder invloed van zuurstof en bacteriën omgezet in gasvorm, door het 'ademen' van de kuil verdwijnen deze kilo's drogestof ongezien de lucht in én komt er weer nieuwe zuurstof de kuil in. Deze verliezen zijn te beperken door volop te focussen op de verdichting van de kuil en scherp te zijn op de zuurstofdoorlatendheid van de folie, dit is af te lezen aan de OTR waarde, hoe hoger deze waarde, hoe meer zuurstof het doorlaat.

Een tweede belangrijke aspect van een toevoegmiddel is dat smaakbedervers zoals schimmels en slechte bacteriën veel minder kans krijgt om te ontwikkelen. Dit is zowel tijdens de conservering als na openen van de kuil. Veel inkuilmiddelen bevatten naast melkzuurbacteriën ook azijnzuur bacteriën, het gevormde azijnzuur is een zeer goede rem op schimmelvorming.

Zout remt de groei van schimmels en bacteriën, helaas blijft dit slechts beperkt tot de toplaag.

Harrald Helmers, Visscher Holland
 
Reacties
 
Naam:
Bericht:
Neem de code over:
 
 
Terug naar overzicht vragen »

 

Wat is Topmaïs?

 

Topmaïs is een initiatief van Agrio in samenwerking met een aantal partners uit de sector, om kennis te delen met betrekking tot de maïsteelt. Maïs telen onder de huidige omstandigheden is een flinke uitdaging. Hoe zorg ik ervoor dat de opbrengst en kwaliteit minimaal op peil blijft of mogelijk nog hoger kan, bij de strenge bemestingsnormen? Hoe houd ik de bodemvruchtbaarheid op peil en voorkom ik structuurschade?

 

Dit jaar volgt Topmaïs drie maïstelers die, elk in hun situatie, de uitdaging aangaan om de maïsteelt te verbeteren. Van dit alles wordt verslag gedaan in vakblad Melkvee en de resultaten worden vastgelegd, onder andere op video, welke op Melkvee.nl zullen verschijnen.

Topmaïs partners
 
Terra Agribusiness   VisscherHolland
Terra Agribusiness  
 
Vraagbaak Topmaïs
 
Stel uw persoonlijke Topmaïsvraag

Heeft u een vraag in relatie tot het maken van een goede maïskuil? Stel hem en u krijgt binnen enkele dagen van een van de Topmaïspartners antwoord. Alleen serieuze vragen worden in behandeling genomen. Vragen over de wedstrijd kunt u mailen naar redactie@topmais.nl.

 
 
Meest recente vragen
Wat is het effect van een inkuilmiddel op de afname van het zetmeel en kwaliteit na verloop van tijd?
Paul, Molenaarsgraaf
Antwoord en 1 reactie »
Is een toevoegmiddel in de maiskuil noodzakelijk? Heeft het toevoegen van zout effect?
Jan Waayer, Geesteren
Antwoord en 0 reacties »
1. Wat kunnen wij nog leren van mais die volvelds is gezaaid?  2. Zou het in de toekomst niet verstandiger zijn dat vermeerdering door de telers van mais zelf wordt gedaan en dat we afstappen van hybride eindproducten? Wij hebben er wel veel handel van gemaakt en dit past niet in de strategie van decentraliseren in de samenleving.
H.v.d.Steege, Kamperveen
Antwoord en 0 reacties »
Wat kan de invloed zijn op de kwaliteit van de snijmais door de toevoeging van melasse?
Paulus Hettinga, Oentsjerk
Antwoord en 0 reacties »
Ik heb een maiskuil met een suiker van 49. Deze is ingekuild op 13 oktober, een hele koude dag. Niet warmer dan 1 graad. Hoe kan dit en levert dit problemen op met voeren.
Mts Bongers Dullemond, Laag-Soeren
Antwoord en 0 reacties »
Meer vragen en antwoorden »
 
 
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...