Vraagbaak Topmaïs - vragen en antwoorden
 
Vraag:
1. Wat kunnen wij nog leren van mais die volvelds is gezaaid?  2. Zou het in de toekomst niet verstandiger zijn dat vermeerdering door de telers van mais zelf wordt gedaan en dat we afstappen van hybride eindproducten? Wij hebben er wel veel handel van gemaakt en dit past niet in de strategie van decentraliseren in de samenleving.
H.v.d.Steege, Kamperveen
Antwoord:
1. Uit diverse onderzoeken en proeven is gebleken dat een maisplant de meest optimale opbrengst en kwaliteit geeft als hij een ruimte heeft van 30 cm2 in omtrek. De plant heeft dan de ruimte om zich te ontwikkelen en kan dan ook het meest optimaal vocht en voedingsstoffen opnemen. Bij minder ruimte loopt die opname terug en kost dat opbrengst en kwaliteit. Dit is de reden waarom er destijds gekozen is voor een rij-afstand van 75 cm en 90.000 – 100.000 planten per hectare. Tegenwoordig komen er diverse nieuwe zaaitechnieken op de markt. Al deze zijn wel zo gemaakt om een zo optimaal mogelijke zaaidichtheid van het gewas te krijgen. Bij volvelds zaaien zien we wel dat dit niet het meest optimaal is omdat er dan teveel onderlinge concurrentie komt van de maisplanten. Met een mooi woord heet dat etioleren. Dit houdt in dat de verschillende maisplanten met elkaar opgroeien om zo voldoende licht te krijgen. Gevolg is dat je een lang slap gewas krijgt. 

2. Van orgine was mais een zelfbestuiver. Door hybriden te maken en het heterosis effect, hebben we veel betere, gezonde en hogere maisopbrengsten gekrgen. Als we nu weer afstappen van hybride eindproducten gaan we ca 40 jaar terug in de tijd en dat kost alleen al ca 50 % opbrengst t.o.v. wat we nu oogsten. En dan hebben we het nog niet over de ziekte resistenties etc. die ook in de hybriden zijn ingekruist. Dus absoluut niet verstandig om weer terug te gaan naar zelfbestuivers. Sowieso kan vermeerdering van maiszaad pas plaats vinden onder een breedtegraad die ruim onder Parijs ligt. Dit heeft te maken met het rijp worden van het zaaizaad. Dus vermeerdering in Nederland is geen optie zowel voor hybriden als zelfbestuivers. Wat de handel betreft, er is nog genoeg concurrentie in de maisveredeling. Het aanbod is dan ook nog dusdanig groot dat de teler gelukkig nog zelf kan kiezen welk ras hij wil gaan zaaien.
Jos Groot Koerkamp, Limagrain
 
Reacties
 
Naam:
Bericht:
Neem de code over:
 
 
Terug naar overzicht vragen »

 

Wat is Topmaïs?

 

Topmaïs is een initiatief van Agrio in samenwerking met een aantal partners uit de sector, om kennis te delen met betrekking tot de maïsteelt. Maïs telen onder de huidige omstandigheden is een flinke uitdaging. Hoe zorg ik ervoor dat de opbrengst en kwaliteit minimaal op peil blijft of mogelijk nog hoger kan, bij de strenge bemestingsnormen? Hoe houd ik de bodemvruchtbaarheid op peil en voorkom ik structuurschade?

 

Dit jaar volgt Topmaïs drie maïstelers die, elk in hun situatie, de uitdaging aangaan om de maïsteelt te verbeteren. Van dit alles wordt verslag gedaan in vakblad Melkvee en de resultaten worden vastgelegd, onder andere op video, welke op Melkvee.nl zullen verschijnen.

Topmaïs partners
 
Terra Agribusiness   VisscherHolland
Terra Agribusiness   Bayer
 
Vraagbaak Topmaïs
 
Stel uw persoonlijke Topmaïsvraag

Heeft u een vraag in relatie tot het maken van een goede maïskuil? Stel hem en u krijgt binnen enkele dagen van een van de Topmaïspartners antwoord. Alleen serieuze vragen worden in behandeling genomen. Vragen over de wedstrijd kunt u mailen naar redactie@topmais.nl.

 
 
Meest recente vragen
Wat is het effect van een inkuilmiddel op de afname van het zetmeel en kwaliteit na verloop van tijd?
Paul, Molenaarsgraaf
Antwoord en 0 reacties »
Is een toevoegmiddel in de maiskuil noodzakelijk? Heeft het toevoegen van zout effect?
Jan Waayer, Geesteren
Antwoord en 0 reacties »
1. Wat kunnen wij nog leren van mais die volvelds is gezaaid?  2. Zou het in de toekomst niet verstandiger zijn dat vermeerdering door de telers van mais zelf wordt gedaan en dat we afstappen van hybride eindproducten? Wij hebben er wel veel handel van gemaakt en dit past niet in de strategie van decentraliseren in de samenleving.
H.v.d.Steege, Kamperveen
Antwoord en 0 reacties »
Wat kan de invloed zijn op de kwaliteit van de snijmais door de toevoeging van melasse?
Paulus Hettinga, Oentsjerk
Antwoord en 1 reactie »
Ik heb een maiskuil met een suiker van 49. Deze is ingekuild op 13 oktober, een hele koude dag. Niet warmer dan 1 graad. Hoe kan dit en levert dit problemen op met voeren.
Mts Bongers Dullemond, Laag-Soeren
Antwoord en 0 reacties »
Meer vragen en antwoorden »
 
 
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

EU wil derogatie Nederland met twee jaar verlengen

De Europese Unie wil de Nederlandse derogatie met twee jaar verlengen. Daarbij zouden de huidige...
 

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...