Vraagbaak Topmaïs - vragen en antwoorden
 
Vraag:
Hoe dek ik de maïs af als ik geen aardappel produkten meer krijgen kan en ik wil geen grond gebruiken?
Sipkens, Swifterbant
Antwoord:
De reden waarom aardappelproducten als toplaag gebruikt worden op een maiskuil, is om als zuurstofbarriere te fungeren. Schimmels en gisten groeien goed als er zuurstof aanwezig is. Door de zuurstofintreding zoveel mogelijk te beperken maak je het schimmels en gisten erg lastig om in actie te komen en voorkom je broei. Dit is ook de reden dat de kuil zo vast mogelijk aangereden moet worden: de hoeveelheid zuurstof moet tot een minimum beperkt worden.

Ondanks dat een kuil goed vastgereden is, kan er toch nog schimmel en of broei ontstaan aan de toplaag. Dit kan meerdere oorzaken hebben:
- Luchtintreding omdat de wind onder de folie de kuil inwaait. Een spanbanden- of een grond- of bandendek voorkomt dit inwaaien na openen. Daarnaast voorkomt een onderfolie die zich vastzuigt aan de kuil ook veel zuurstofintreding
- Luchtintreding door ademen, elke folie ademt een beetje. De dikte van de folie zegt maar heel weinig over de zuurstofdichtheid van een folie, de keuze van grondstoffen waaruit de folie geblazen wordt is hierin veel bepalender. Geblazen landbouwfolies zijn opgebouwd uit meerdere lagen, elke laag heeft vaak specifieke eigenschappen en daarbij ook specifieke grondstoffen, denk hierbij aan een UV beschermer, de rek, kogelvalwaarden, scheurweerstand en zuurstofdichtheid.

Sinds een jaar is er een nieuw type onderfolie op de markt: de Megabarriër. Ondanks de dikte van slechts 50 mu, is de zuurstofdichtheid van deze onderfolie maar 185cm3/m2/dag, ter vergelijking, de dichtheid van een standaardonderfolie is 5000 cm3/m2/dag, de Megabarrier is dus ruim 25 keer dichter dan standaardonderfolie en is de meest dichte folie die op dit moment verkrijgbaar is. De zuurstofdichtheid van landbouwfolie varieert tussen de 1100 en 2500 mu.
Zuurstofdichtheid.
Megabarriër 185 mu
Standaard onderfolie 5000 mu
Landbouwfolie 1100-2500 mu
Naast de zuurstofdichtheid is de rek- en scheurweerstand van deze onderfolie ook beter dan de standaard onderfolie, dit maakt afdekken bij moeilijke omstandigheden als wind een stuk makkelijker.

Samengevat, mits de kuil goed vastgereden is, kan afdekken zonder bijproduct heel goed, mits er een goede zuurstofbarriere en een kwalitatief goede folie worden gebruikt. Probeer wel ten allen tijde inwaaien te voorkomen.

Harrald Helmers, VisscherHolland
 
Reacties
 
Naam:
Bericht:
Neem de code over:
 
 
Terug naar overzicht vragen »

 

Wat is Topmaïs?

 

Topmaïs is een initiatief van Agrio in samenwerking met een aantal partners uit de sector, om kennis te delen met betrekking tot de maïsteelt. Maïs telen onder de huidige omstandigheden is een flinke uitdaging. Hoe zorg ik ervoor dat de opbrengst en kwaliteit minimaal op peil blijft of mogelijk nog hoger kan, bij de strenge bemestingsnormen? Hoe houd ik de bodemvruchtbaarheid op peil en voorkom ik structuurschade?

 

Dit jaar volgt Topmaïs drie maïstelers die, elk in hun situatie, de uitdaging aangaan om de maïsteelt te verbeteren. Van dit alles wordt verslag gedaan in vakblad Melkvee en de resultaten worden vastgelegd, onder andere op video, welke op Melkvee.nl zullen verschijnen.

Topmaïs partners
 
Terra Agribusiness   VisscherHolland
Terra Agribusiness   Bayer
 
Vraagbaak Topmaïs
 
Stel uw persoonlijke Topmaïsvraag

Heeft u een vraag in relatie tot het maken van een goede maïskuil? Stel hem en u krijgt binnen enkele dagen van een van de Topmaïspartners antwoord. Alleen serieuze vragen worden in behandeling genomen. Vragen over de wedstrijd kunt u mailen naar redactie@topmais.nl.

 
 
Meest recente vragen
Wat is het effect van een inkuilmiddel op de afname van het zetmeel en kwaliteit na verloop van tijd?
Paul, Molenaarsgraaf
Antwoord en 0 reacties »
Is een toevoegmiddel in de maiskuil noodzakelijk? Heeft het toevoegen van zout effect?
Jan Waayer, Geesteren
Antwoord en 0 reacties »
1. Wat kunnen wij nog leren van mais die volvelds is gezaaid?  2. Zou het in de toekomst niet verstandiger zijn dat vermeerdering door de telers van mais zelf wordt gedaan en dat we afstappen van hybride eindproducten? Wij hebben er wel veel handel van gemaakt en dit past niet in de strategie van decentraliseren in de samenleving.
H.v.d.Steege, Kamperveen
Antwoord en 0 reacties »
Wat kan de invloed zijn op de kwaliteit van de snijmais door de toevoeging van melasse?
Paulus Hettinga, Oentsjerk
Antwoord en 1 reactie »
Ik heb een maiskuil met een suiker van 49. Deze is ingekuild op 13 oktober, een hele koude dag. Niet warmer dan 1 graad. Hoe kan dit en levert dit problemen op met voeren.
Mts Bongers Dullemond, Laag-Soeren
Antwoord en 0 reacties »
Meer vragen en antwoorden »
 
 
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

EU wil derogatie Nederland met twee jaar verlengen

De Europese Unie wil de Nederlandse derogatie met twee jaar verlengen. Daarbij zouden de huidige...
 

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...