Topmais

‘Economische waarde drijfmest tussen 8 en 10 euro per ton’

Geplaatst op woensdag 15-02-2017

De economische waarde van drijfmest is tussen de 8 en 10 euro per ton. Daarbij is de waarde van de organische stof niet meegerekend. Volgens onderzoeker Koos Verloop van Wageningen UR is het een nachtmerrie dat sommige agrariërs al direct na 1 februari de drijfmest op hun bouwland brengen waardoor de mineralen onvoldoende worden benut. Daarmee onderschatten ze de economische waarde van drijfmest.

Aanleiding voor het betoog van Verloop zijn de foto’s en filmpjes van het uitrijden van drijfmest, die veelvuldig rondgaan op internet. „De meest gebruikte toelichtingen waren toch wel het probleem van volle putten en het feit dat het land berijdbaar was voor bemestingsapparatuur. Het motto lijkt dus mest uitrijden gewoon omdat het kan. Mogelijk heb ik selectief gekeken of gelezen, maar ik heb zeer weinig gelezen over benutting van de mineralen in de kostbare mest”, aldus de onderzoeker.

Er blijven volgens hem grote vragen liggen over het mest uitrijden vanaf 1 februari. „Is er werkelijk geen mestopslag meer aanwezig? Of is er anders geen mogelijkheid om dit aan te leggen?” Verloop wijst op berekeningen van het LEI waarbij elk jaar de economische waarde van drijfmest wordt berekend. „De economische waarde van rundveedrijfmest gaat al snel richting 8 tot 10 euro per ton. En dan is de organische stof in de drijfmest nog niet eens meegerekend. Opslag en gebruik op het juiste moment is dan toch wel rendabel.”

Aanscherping wettelijke kaders

Volgens Verloop geeft direct na 1 februari mest uitrijden op bouwland ook extreme risico’s van uitspoeling naar het grondwater. „Gevolg van de eerder genoemde ‘cowboypraktijken’ is wel dat de normen op deze percelen niet gehaald worden, met risico van nog verder aanscherpen van de wettelijke kaders.”

 

Tekst: Sjouke Jacobsen
 
Topmaïs Nieuws

Topmaïsteler Hemstede aan de slag met Verisscan

Topmaïsteler Hemstede aan de slag met Verisscan Melkveehouder Jan Hemstede uit Ommen (OV) is één van de drie maïstelers die Topmais dit jaar intensief volgt. Hemstede laat dit jaar voor het eerst zijn bodem scannen met de Verisscan. Dit apparaat meet plaatsspecifiek de pH en het organische stofgehalte in de bodem. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt voor het aansturen...

Maïstelers vinden prijs maïszaad van ondergeschikt belang

Maïstelers vinden prijs maïszaad van ondergeschikt belang Veel maïstelers vinden de prijs van het maïszaad van ondergeschikt belang. Liever kiezen ze voor een maïsras wat goed scoort op voederwaarde per kilo drogestof, korrelopbrengst/zetmeelopbrengst, voederwaarde- en drogestofopbrengst.

‘Vroeg beginnen met onderwerken vanggewas’

‘Vroeg beginnen met onderwerken vanggewas’ Om het komende maïsseizoen zoveel mogelijk te profiteren van de opgenomen nutriënten, is het nodig om het vanggewas zo vroeg mogelijk onder te werken. Laat onderwerken is als ‘mosterd na de maaltijd’. Maïstelers doen er verstandig aan om de potentie van het vanggewas optimaal te benutten, zegt Albert Jan Bos, adviseur...

1% meer organische stof: 12% hogere opbrengst

1% meer organische stof: 12% hogere opbrengst Een melkveehouder die zorgt voor 1 procent meer organische stof in de bodem, kan 12 procent hogere opbrengst van maìs en gras tegemoed zien. Door deze 1 procent extra organische stof in de bouwvoor kan de bodem bovendien 6,8 mm (zand) tot 9,3 mm (klei) meer water bergen. In een droge periode kan een veehouder de beregening van het gewas tot...

Drie maïstelers en hun uitdaging

Drie maïstelers en hun uitdaging Dit jaar volgt Topmaïs drie maïstelers die, elk in hun situatie, de uitdaging aangaan om de maïsteelt te verbeteren. Het betreffen Jan Hemstede uit Ommen (OV), Bart de Kruijf uit Werkhoven (UT) en Lambert Philipsen uit Sevenum (LB).

Onderzoek naar maïsrassen

Onderzoek naar maïsrassen Begin februari wordt voor de vierde keer op rij de Maïsscan gehouden. Het betreft een onderzoek naar de maïsteelt en dan met name gericht op de maïsrassen. Een aantal resultaten worden gepubliceerd op Melkvee.nl.
Meer nieuws »
Partnernieuws:

Percelen maïs nog niet gespoten door overmatige neerslag

Percelen maïs nog niet gespoten door overmatige neerslag Door de overmatige hoeveelheden neerslag van de afgelopen periode, hebben een aantal maïstelers hun maïs nog niet kunnen spuiten tegen onkruid. Daarnaast verkeert veel maïs in stress...

‘Alleen dik pak grond op de kuil niet genoeg’

‘Alleen dik pak grond op de kuil niet genoeg’ Een dik pak grond op de (maïs)kuil is niet voldoende om broei voor te blijven. Goed inrijden is het allerbelangrijkst. Uit Duits onderzoek blijkt dat de voederwaardeverliezen bij het hele in- en...

Dumea wil landelijk concurreren in grond- en gewasonderzoek

Dumea wil landelijk concurreren in grond- en gewasonderzoek Door overnames van agrarische laboratoria hadden veehouders weinig keus wat betreft grond- en gewasonderzoek. Daarom zijn Terra Agribusiness in Ootmarsum (OV) en Laboratorium Dumea in Wijhe (OV) een...
Partner nieuwsoverzicht »
Wat is Topmaïs?

Topmais is een intiatief van Agrio in samenwerking met een aantal partners uit de sector, om kennis te delen met betrekking tot de maïsteelt. Maïs telen onder de huidige omstandigheden is een flinke uitdaging. Hoe zorg ik ervoor dat de opbrengst en kwaliteit minimaal op peil blijft of mogelijk nog hoger kan, bij de strenge bemestingsnormen? Hoe houd ik de bodemvruchtbaarheid op peil en voorkom ik structuurschade?

 

Dit jaar volgt Topmaïs drie maïstelers die, elk in hun situatie, de uitdaging aangaan om de maïsteelt te verbeteren. Van dit alles wordt verslag gedaan in vakblad Melkvee en de resultaten worden vastgelegd, onder andere op video, welke op Melkvee.nl zullen verschijnen.

Topmaïs partners
 
VisscherHolland
 
 
Vraagbaak Topmaïs
 
Stel uw persoonlijke Topmaïsvraag

Heeft u een vraag in relatie tot het maken van een goede maïskuil? Stel hem en u krijgt binnen enkele dagen van een van de Topmaïspartners antwoord. Alleen serieuze vragen worden in behandeling genomen. Vragen over de wedstrijd kunt u mailen naar redactie@topmais.nl.

 
 
Meest recente vragen
Is de NDF verteerbaarheid rasafhankelijk?
Mts Bongers Dullemond, Laag Soeren
Antwoord en 1 reactie »
Ik heb een maiskuil met een suiker van 49. Deze is ingekuild op 13 oktober, een hele koude dag. Niet warmer dan 1 graad. Hoe kan dit en levert dit problemen op met voeren.
Mts Bongers Dullemond, Laag-Soeren
Antwoord en 0 reacties »
Hoe dek ik de maïs af als ik geen aardappel produkten meer krijgen kan en ik wil geen grond gebruiken?
Sipkens, Swifterbant
Antwoord en 0 reacties »
Geven al de soorten humuszuren en dergelijke werkelijk een rendements- en opbrengstverhoging? En hoeveel is dit?
Kees van den Berg, Beverst
Antwoord en 0 reacties »
Meer vragen en antwoorden »
 
 
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Topmaïsteler Hemstede aan de slag met Verisscan

Melkveehouder Jan Hemstede uit Ommen (OV) is één van de drie maïstelers die...
 

‘Op tijd afspraken maken bij het afvoeren van slachtkoeien’

LTO Nederland en COV waarschuwen melkveehouders dat zij tijdig afspraken moeten maken bij het...
 

Fosfaatplan: kortingsregeling wordt geldboete, ook opfokker gekort

Melkveehouders die niet voldoen aan de reductiemaatregelen binnen het fosfaatreductieplan, krijgen...
 

Melkaanvoer januari hoger ondanks maatregel FrieslandCampina

Ondanks de standstill-maatregel van FrieslandCampina, lag de melkaanvoer over januari bijna twee...
 

Vloerfabrikanten in het gelijk gesteld over emissiewaarden

De fabrikanten van betonvloeren en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben een...