Ervaringen shredlage in 2017

Geplaatst op donderdag 08-02-2018

Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere herkauwactiviteit. Dat is in een notendop de praktijkervaring van 2017.

Shredlage mais wordt op een lengte van 25-30 mm gehakseld en vervolgens door de kneusrollen uit elkaar getrokken, wat resulteert in een korrel die beter vermalen is en een structuurrijk product. De innovatieve hakseltechniek is in 2015 in Nederland geïntroduceerd en zou een hogere melkproductie, vermindering van structuur aankoop en gezondere koeien als resultaat hebben. Maar hoe staat het er nu voor?

Ervaring 2017

In 2017 is de melkproductie niet significant gestegen door het gebruik van Shredlage mais. Door het te lage aandeel mais in het rantsoen moeten er toch structuurrijke bijproducten worden aangekocht en heeft de Shredlage niet direct een financieel voordeel. De korrel wordt echter beter vermalen waardoor de nutriënten beter beschikbaar komen en de smakelijkheid van het product verbeterd. De koe wordt ook vitaler en gezonder door de hogere herkauwactiviteit.

Fijner hakselen in 2018

Shredlage heeft niet aan alle verwachtingen gedaan, maar het concept heeft zeer zeker een positieve invloed op snijmais als ruwvoerproduct. Voor aankomend oogstjaar verwachten we dan ook niet dat Shredlage minder wordt. Wel verwachten we een verandering in de toepassing. Waarschijnlijk zal aankomend jaar een fijnere haksellengte worden gebruikt. Dit was in voorgaande jaren ook in sommige gevallen te zien. 25-30 mm is alleen toepasbaar in rantsoenen met veel snijmaïs, of lage structuurwaarde, waar het Shredlage product de structuurrijke bijvoeder zou kunnen vervangen.

Uit proeven is ook naar voren gekomen dat de kuilen met Shredlage mais (25-30 mm) een lagere dichtheid hebben van ongeveer 10%. Dit vergroot de kans op broei. Fijner hakselen zal ook de kans op broei verminderen omdat de kuil beter kan worden vastgereden.

Maisraskeuze

Shredlage kan worden toegepast met alle maisrassen. Afhankelijk van het maisaandeel in het rantsoen kan het interessant zijn om te streven naar een hoger of lager zetmeelgehalte in de mais. Zorg voor een maisras dat tijdig afrijpt zodat de korrel voldoende is afgerijpt voor Shredlage. Bij een oogst eind september of begin oktober is er ook tijd voor de inzaai van gras-klaver of een vanggewas.

De vroege rassen DENNY en MOVANNA passen goed bij een lager maisaandeel en rijpen tijdig af. LIBERATOR is middenvroeg en past ook bij een hoger maisaandeel.

Tekst: DSV zaden
Contactpersoon DSV Zaden
Jos Deckers
Jos Deckers
Telefoon06 54 25 18 31
E-mailadresjos.deckers@dsv-zaden.nl
Bernard Bles
Bernard Bles
Telefoon06 21 23 86 00
E-mailadresbernard.bles@dsv-zaden.nl
Roy Kuenen
Roy Kuenen
Telefoon06 18 95 85 29
E-mailadresroy.kuenen@dsv-zaden.nl
Thijs Schoenmakers
Thijs Schoenmakers
Telefoon0485 550983
E-mailadresthijs.schoenmakers@dsv-zaden.nl

DSV zaden Nederland veredelt en vermarkt graszaad voor voeder- en gazondoeleinden, mais, sorghum, groenbemesters, granen en koolzaad.
‘Groei door innovatie’’ is ons motto. Met nieuwe rassen en concepten ondersteunen we onze partners om de ruwvoerproductie in Nederland verder te verbeteren.

advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...